Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:30 | 28/05/2015
Καθώς η επέτειος ενός έτους από τη δημιουργία του αυτο - αποκαλούμενου «χαλιφάτου» πλησιάζει, το Ισλαμικό Κράτος θα θέλει να παρουσιαστεί πιο ισχυρό από ποτέ, υποστηρίζει οΤσάρλι Γουίντερ, ειδικός στην αντιτρομοκρατία στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Quilliam Foundation με έδρα το Λονδίνο. Όπως υποστηρίζει ο Γουίντερ, το Ισλαμικό Κράτος, μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες «θα είναι πιο ενεργό από ποτέ», με τη μεγάλη επέτειο του ενός έτους από τότε που ο αρχηγός της οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνάντι, αυτοανακηρύχθηκε χαλίφης να βρίσκεται προ των πυλών.
 
Επιπλέον η επέτειος της 29ης Ιουνίου συμπίπτει με την αρχή του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, περίοδος που αποδείχθηκε αρκετά ενεργή για την οργάνωση το 2013, όταν απελευθερώθηκαν εκατοντάδες μαχητές από τις δύο μεγάλες φυλακές του Ιράκ -  του Αμπού Γκράιμπ και του Τάτζι. Σύμφωνα με τον Γουίντερ, οι πρόσφατες νίκες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία, καταλαμβάνοντας το Ραμάντι και την Παλμύρα, ήταν προσεκτικά σχεδιασμένες ώστε να δώσουν στο Ισλαμικό Κράτος την απαραίτητη δυναμική.
 
«Υπάρχει μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια η οργάνωση να παρουσιαστεί πιο σχετική από ποτέ, πιο ισχυρή από ποτέ και πιο επιθετική απέναντι από τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας» προσέθεσε ο βρετανός ειδικός, υποστηρίζοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος ετοιμάζει «περισσότερη βία, περισσότερες νίκες και περισσότερες επιθέσεις». Κατακλύζοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα τζιχαντιστικά φόρουμ με φωτογραφίες μαχητών να πολεμούν τις εχθρικές δυνάμεις, να πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας, να εκτελούν αποκεφαλισμούς και να τοποθετούν μαύρες σημαίες στις κατακτημένες πόλεις, το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι δεν αποδυναμώνεται από την εκστρατεία των ξένων δυνάμεων εναντίον του. Ο Γουίντερ πιστεύει ότι οι επιθέσεις «μοναχικών λύκων» όπως αυτές στο Σίντνεϊ ή στο Παρίσι θα συνεχίσουν στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, ακόμη και αν οι δράστες δεν έχουν άμεση σχέση με την οργάνωση.
 
Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ισλαμιστικής προπαγάνδας Dabiq, ένα άρθρο που έφερε την υπογραφή του βρετανού δημοσιογράφου Τζον Κάνλτι, ομήρου της οργάνωσης, προειδοποιεί ότι οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να διεξάγουν επίθεση ενάντια στην Αμερική«με κάτι μεγάλο... κάτι πραγματικά επικό». Ο Γουίντερ υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό, καθώς αν το Ισλαμικό Κράτος πράγματι σχεδίαζε μία μεγάλη επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα το διατυμπάνιζε. «Μία σημαντική, με πολλούς νεκρούς επίθεση θα εξυπηρετούσε τους στόχους του Ισλαμικού Κράτους αλλά αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε σημαντικές αλλά με λίγους νεκρούς δράσεις από άτομα που μόνο κατ' όνομα ανήκουν στην οργάνωση. Δεν μπορούμε να το προβλέψουμε τι πρόκειται να συμβεί»σχολίασε ο Γουίντερ.
 
tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis