Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:14 | 30/04/2016

Ο Ρικάρντο Γ. καταδικάστηκε σε ισόβια και 7 έτη και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ, ενώ ο συγκατηγορούμενός του Τομπάιας Εντουάρντο Σ. σε 15 έτη φυλάκισης και ισόποση χρηματική ποινή. Σε 15 έτη καταδικάστηκε και ο Ελληνας που είχε εμπλακεί στην υπόθεση, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο Ρικάρντο είναι ο μικρότερος γιος μίας εκ των πιο ισχυρών οικογενειών του καρτέλ ναρκωτικών της Γκουανταλαχάρα. Ο αδελφός του, Εντγκαρ, θεωρείται στενός συνεργάτης του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, του «αυτοκράτορα της κοκαΐνης».

Ο «Ελ Τσάπο» κέρδισε το παρατσούκλι λόγω των τεράστιων ποσοτήτων ηρωίνης, μεταμφεταμίνης, κοκαΐνης και μαριχουάνας που διακινεί παγκοσμίως, μέσω ενός τεράστιου στόλου υποβρυχίων, αεροπλάνων, φορτηγών και πλοίων. Το όνομά του βρισκόταν στις λίστες όλων των διωκτικών αρχών του πλανήτη, ενώ η περιουσία του εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια.

 

Τον Ιανουάριο ο «Ελ Τσάπο» παραχώρησε συνέντευξη στον ηθοποιό Σον Πεν για το περιοδικό «Rolling Stone». Στο βίντεο της συνάντησης με τον βραβευμένο με Οσκαρ ηθοποιό που είχε δημοσιευθεί στο αμερικανικό μέσο, ο «βαρόνος των βαρόνων» βρισκόταν σε μυστική τοποθεσία μέσα στη ζούγκλα, σε ορεινό σημείο του Μεξικού, έχοντας γύρω του δεκάδες πάνοπλους άνδρες.

Ο Ρικάρντο Γ. φέρεται πως είχε σταλεί στην Ελλάδα για να πάρει το «βάπτισμα του πυρός» στην οικογενειακή επιχείρηση.
 

 

 
Ο Ρικάρντο Γ. φέρεται πως είχε σταλεί στην Ελλάδα για να πάρει το «βάπτισμα του πυρός» στην οικογενειακή επιχείρηση.

Μερικές μέρες μετά τη συνέντευξη, στρατιώτες του μεξικανικού στρατού εισέβαλαν στο κρησφύγετο του «Ελ Τσάπο» και τον συνέλαβαν, βάζοντας τέλος σ' έναν σκληρό και αιματηρό πόλεμο του κράτους με τον αυτοκράτορα της κοκαΐνης.

Η εμπλοκή του μεξικανικού καρτέλ στη χώρα μας ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014. Στη δικογραφία που αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής» περιγράφονται αναλυτικά οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, αλλά και το μυστικό σχέδιο τεσσάρων διωκτικών υπηρεσιών για την εξάρθρωση του κυκλώματος. Ο Εντγκαρ και ο Ρικάρντο, τα αδέλφια που ανήκουν στο καρτέλ της Κολίμα, φέρονται να είχαν έρθει σε επαφή με τον Λιβανό Τζαμέλ Φαρχάτ προκειμένου να εισαγάγουν στην Ευρώπη 233 κιλά κοκαΐνης. Σύμφωνα με τη δικογραφία, θεωρούνται τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Η «άσπρη σκόνη» θα ερχόταν απευθείας από την Κεντρική Αμερική και ήταν τόσο «καθαρή» και υψηλής ποιότητας, που η αξία της υπολογίστηκε σε πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Αξία που θα άγγιζε αστρονομικά ποσά μετά την επεξεργασία (cut) της κοκαΐνης, καθώς η ποσότητα που θα έφτανε στους δρόμους θα ήταν η τριπλάσια από την αρχική.

Οι Ελληνες «συνεργάτες»
Τα αδέλφια από το Μεξικό αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι του Πειραιά ως «ευρωπαϊκή πύλη εισόδου». Αναζητώντας να βρουν πιθανούς συνεργάτες στην Ελλάδα, ξεκίνησαν τις συνομιλίες με δύο Ελληνες ονόματι «Κωνσταντίνος Δημητρίου» και «Κωνσταντίνος Παππάς».

Τους ζήτησαν να ιδρύσουν μία εταιρεία με αντικείμενο εμπορικής δραστηριότητας τη γενική μεταφορά προϊόντων, προκειμένου να εισαγάγουν την κοκαΐνη, που ήθελαν στη συνέχεια να τη διακινήσουν στην Ευρώπη. Μάλιστα, προτού εισαγάγουν τα ναρκωτικά αποφάσισαν να κάνουν μία δοκιμαστική αποστολή νόμιμων προϊόντων, ώστε στο μέλλον να αποφευχθεί ο τελωνειακός έλεγχος (risk analysis) του εμπορευματοκιβωτίου (κοντέινερ) που θα περιέχει την κοκαΐνη.

Ο «βαρόνος των βαρόνων» Ελ Τσάπο συνελήφθη στο κρησφύγετό του τον Ιανουάριο.
 

 

 
Ο «βαρόνος των βαρόνων» Ελ Τσάπο συνελήφθη στο κρησφύγετό του τον Ιανουάριο.

Ο Ελληνας με την κωδική ονομασία «Κωνσταντίνος Δημητρίου» ταξίδεψε στο εξωτερικό και συναντήθηκε με τα αδέλφια του μεξικανικού καρτέλ. Ενα από τα ραντεβού έγιναν στο ξενοδοχείο «Χίλτον» στην Αθήνα, ενώ άλλη συνάντηση έγινε στο «Ιντερκοντινένταλ» όπου παρόντες ήταν τα δύο αδέλφια και ο Λιβανός Τζαμέλ. Στα ραντεβού καθορίστηκαν όλες οι λεπτομέρειες της μεταφοράς των ναρκωτικών και τα δύο αδέλφια ζήτησαν από τον Ελληνα συνεργό τους να ιδρύσει μονοπρόσωπη ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία με έδρα τον Πειραιά.

Στις 24 Ιουλίου 2014 στο λιμάνι Μανζανίλο του Παναμά φορτώθηκαν 21 τόνοι ανανά, νόμιμου φορτίου. Στις 13 Αυγούστου το πλοίο έφθασε στον Πειραιά και το φορτίο εκτελωνίστηκε με νόμιμες διαδικασίες. Στις 5 Σεπτεμβρίου αναχώρησε νέο πλοίο με ίδιο φορτίο (ανανά), με τη διαφορά ότι υπήρχαν και βαλίτσες με 233 κιλά καθαρής κολομβιανής κοκαΐνης.

Τα αδέλφια του καρτέλ Κολίνα ενημερώνουν τον Ελληνα συνεργό τους ότι τα ναρκωτικά θα φθάσουν σύντομα στον Πειραιά και θα πρέπει να τα παραλάβει, να εκτελωνίσει το φορτίο, να τα αποθηκεύσει και να τα παραδώσει σε μέλη του κυκλώματος που θα ταξίδευαν στην Ελλάδα.

Στις 29 Σεπτεμβρίου η κοκαΐνη φθάνει στο λιμάνι του Πειραιά και εκεί βρίσκονται αξιωματικοί της Δίωξης Ναρκωτικών, του ΣΔΟΕ, του Λιμενικού και της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών DEA.

Στο μικροσκόπιο 4 υπηρεσιών

Πολυετείς ποινές κάθειρξης επέβαλε το δικαστήριο στους κατηγορουμένους.
 

 

 
Πολυετείς ποινές κάθειρξης επέβαλε το δικαστήριο στους κατηγορουμένους.

Από τις αρχές Μαρτίου του 2014 οι τέσσερις υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει την έρευνα για την εν λόγω υπόθεση και παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις του μεξικανικού καρτέλ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η κοκαΐνη εκτελωνίζεται στον Πειραιά με συνοπτικές διαδικασίες και κατόπιν παρέμβασης των διωκτικών αρχών στις τελωνειακές αρχές. Την παραλαμβάνει ο Ελληνας «Κωνσταντίνος Δημητρίου» και τη μεταφέρει σε μία ροζ βίλα στη Βούλα. Λίγες ημέρες μετά καταφθάνει στην Ελλάδα ο Ρικάρντο Γ. για να συντονίσει τη διακίνηση και την πώληση των ναρκωτικών. Συναντιέται με τον Ελληνα συνεργό του και μεταβαίνει κατευθείαν στη ροζ βίλα.

 

Μέσω του κινητού τηλεφώνου τύπου Blackberry στέλνει φωτογραφίες και ενημερώνει τον αδελφό του Εντγκαρ, που βρίσκεται στο Μεξικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν συνελήφθη ο «Ελ Τσάπο» αποκαλύφθηκε πως χρησιμοποιούσε επίσης Blackberry και μάλιστα μέρος της συνέντευξης με τον Σον Πεν την πραγματοποίησε μέσω του messaging του κινητού, υπηρεσία που θεωρείται απαραβίαστη.

Ο Ρικάρντο, ο μικρός αδελφός, ηλικίας 25 ετών τότε, φέρεται πως είχε σταλεί στην Ελλάδα για να πάρει το «βάπτισμα του πυρός» στην οικογενειακή επιχείρηση. Μία υπόθεση... ρουτίνας για το μεξικανικό καρτέλ που σε παγκόσμιο επίπεδο διακινεί τόνους ναρκωτικών, η οποία όμως πήρε άλλη τροπή. Οταν ο Ρικάρντο μαζί με τους συνεργούς του στην Ελλάδα με τις κωδικές ονομασίες «Δημητρίου» και «Παππάς» πήγαν να συναντήσουν τον Τομπάιας και τον Ελληνα ώστε να κλείσουν το «ντιλ», έχοντας μέρος της κοκαΐνης στο πορτ-μπαγκάζ ενός Χιουντάι Ατος, εμφανίστηκαν αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών και τους πέρασαν χειροπέδες.

Από τη δικογραφία προκύπτει με σαφήνεια ότι η Ελληνική Αστυνομία μέσω της μεθόδου της ανακριτικής διείσδυσης (undercover), ήρθε σε επαφή με τα αδέλφια του καρτέλ, τα οποία δεν είχαν καταλάβει ότι κανόνιζαν την εισαγωγή των ναρκωτικών με αστυνομικούς, και έστησαν την όλη επιχείρηση.

Ναρκωτικά, κυνηγετικές καραμπίνες, χρήματα και κινητά κατέσχεσαν οι άνδρες της Δίωξης στο σπίτι που νοίκιαζαν οι Μεξικανοί ναρκέμποροι στην Ελλάδα.

 

 
Ναρκωτικά, κυνηγετικές καραμπίνες, χρήματα και κινητά κατέσχεσαν οι άνδρες της Δίωξης στο σπίτι που νοίκιαζαν οι Μεξικανοί ναρκέμποροι στην Ελλάδα.

Οι «Παππάς» και «Δημητρίου», αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών και πληροφοριοδότης της ΕΛ.ΑΣ. αντίστοιχα, εισήγαγαν, παρέλαβαν, εκτελώνισαν, αποθήκευσαν για λογαριασμό του καρτέλ και στη συνέχεια παρέδωσαν στον Μεξικανό Ρικάρντο τα 233 κιλά καθαρής κοκαΐνης! «Το εμπορικό πλοίο ANNAMARIE, προερχόμενο από Παναμά, με εμπόρευμα ανανά, αφίχθη στον Πειραιά τις απογευματινές ώρες της 25-9-2014.

Σε έρευνα που έγινε στο πλοίο βρέθηκαν 4 βαλίτσες με 113 αυτοσχέδιες συσκευασίες που περιείχαν κοκαΐνη, συνολικού βάρους 233 κιλών, η οποία τελεί υπό τον απόλυτο έλεγχο της Δίωξης Ναρκωτικών», αναγράφεται στα δικόγραφα.

Η Δίωξη Ναρκωτικών παραδέχεται ότι η κοκαΐνη ήταν υπό τον έλεγχό της, ενώ ο πληροφοριοδότης της υπηρεσίας ίδρυσε την εταιρεία που εισήγαγε τα ναρκωτικά πληρώνοντας και 5.000 ευρώ, ενώ μαζί με τον μυστικό αστυνομικό εκτελώνισαν το φορτίο και το αποθήκευσαν στη βίλα της Βούλας, την οποία επίσης είχαν νοικιάσει οι αστυνομικοί!

Ενοχοι για απόπειρα αγοράς
Στη δίκη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Ρικάρντο καταδικάστηκε σε ισόβια και 7 έτη, ενώ ο Τομπάιας Σ. σε 15 έτη. Κρίθηκαν αθώοι για εγκληματική οργάνωση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ένοχοι για απόπειρα αγοράς.

Σύμφωνα με τον ποινικολόγο Γρηγόρη Τσόλια, συνήγορο υπεράσπισης του Κολομβιανού κατηγορουμένου Τομπάιας Σ., με την αθώωση του εντολέα του από τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, επιβεβαιώθηκε η αρχική θέση του κατηγορουμένου.

Ως προς την καταδίκη του για το αδίκημα της απόπειρας αγοράς ναρκωτικών ουσιών, θα υποβληθεί εκ νέου ενώπιον του εφετείου ο νομικός ισχυρισμός περί απρόσφορης απόπειρας αγοράς ναρκωτικών ουσιών, με βασικό επιχείρημα ότι η υπό πώληση ποσότητα βρισκόταν ήδη δεσμευμένη και «υπό τον απόλυτο έλεγχο» των διωκτικών αρχών στο πλαίσιο της ανακριτικής διείσδυσης των μυστικών αστυνομικών (όπως έγινε δεκτό από τα ίδια τα βουλεύματα του δικαστικού συμβουλίου) και άρα δεν επρόκειτο ποτέ να παραδοθεί αυτή στον εντολέα του.

Ο Ελληνας Σωτήρης Φ. που εκπροσωπήθηκε νομικά από τους Σ. Κεχαγιόγλου και Γ. Δρύλλη, καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

 

 

www.ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis