Ιωάννινα: Και μόνιμο και προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Ιωάννινα: Και μόνιμο και προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων
ΣΕ ΚΑΤΣΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ
Ιωάννινα: Και μόνιμο και προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

 

Δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων θα έχει σε λίγο καιρό η πόλη των Ιωαννίνων.

Τη σύγχυση που προκλήθηκε από την δήλωση που έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, μιλώντας για ανακατασκευή του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στον Κατσικά, επιχειρεί να ξεδιαλύνει με γραπτή δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Και η δήλωση έχει δύο ειδήσεις. Η πρώτη είναι ότι εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσουν, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οι εργασίες για την ανακατασκευή της Παιδόπολης Αγία Ελένη, η οποία θα λειτουργήσει ως μόνιμο κέντρο και η δεύτερη είναι ότι από τον Κατσικά θα απομακρυνθούν οι σκηνές και θα τοποθετηθούν εξήντα οικίσκοι για την φιλοξενία 400 προσφύγων.

Το κέντρο της παιδόπολης θα έχει τον χαρακτήρα μόνιμης δομής και όταν τελειώσει το προσφυγικό θα αποδοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση ενώ η δομή στον Κατσικά θα έχει τον χαρακτήρα της προσωρινής.

Αναλυτικά η γραπτή δήλωση του Υπουργού έχει ως εξής:

Στο αμέσως επόμενο διάστημα δημιουργούμε δομή φιλοξενίας στην παλαιά παιδόπολη Αγίας Ελένης στα όρια του Δήμου Ζίτσας. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της συμφωνίας με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Ιουνίου.

Η δομή θα είναι μόνιμη, με την έννοια ότι όταν «τελειώσει» το προσφυγικό ζήτημα, η παλαιά παιδόπολη, ανακαινισμένη θα αποδοθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια και τους Δήμους για κοινωνική χρήση.

Από το κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή Κατσικά θα απομακρυνθούν οι σκηνές. Στη θέση τους θα τοποθετηθούν περίπου 60 οικίσκοι που θα φιλοξενούν υπό πολύ αρτιότερες συνθήκες περί τους 400 πρόσφυγες.

Η δομή αυτή θα είναι προσωρινή, με την έννοια ότι θα διαρκέσει έως ότου οι πρόσφυγες μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες ή σε μόνιμες δομές φιλοξενίας.

Ευελπιστούμε πως η Περιφέρεια και οι Δήμοι, όπως έκαναν έως τώρα, θα συνδράμουν και σε αυτή την προσπάθεια. Το ίδιο και φορείς που έχουν βάλει τον εαυτό τους στην τάξη του συμμέτοχου και όχι στην τάξη που παρατηρητή.

 

 

 

 

 

www.iefimerida.gr