Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:07 | 08/09/2019

Οι λιγοστοί κάτοικοι των Εξαρχείων που ζητούν δημοσίως να βάλει η πολιτεία ένας τέλος στο «άβατο» ζουν σε ένα άτυπο καθεστώς τρομοκρατίας

Ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομερτάς» με απειλές και …φιλικές προειδοποιήσεις επιχειρούν να επιβάλουν ομάδες αναρχικών, στους λιγοστούς κατοίκους των Εξαρχείων που ζητούν δημοσίως να βάλει η πολιτεία ένας τέλος στο «άβατο» της περιοχής και τη διακίνηση ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων από εγκληματικές ομάδες. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που οι επιχειρήσεις της αστυνομίας γίνονται ολοένα και πιο συχνές στην πλατεία, οι «απειλητικές» φωνές γίνονται όλο και πιο δυνατές.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Γ.Κ που μετά από δηλώσεις της σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, έλαβε μηνύματα από πέντε διαφορετικά άτομα που την προειδοποιούσαν. Συγκεκριμένα, ο Σ.Κ της είπε, «Γ., ενοχλείς, πρόσεχε, κάποιος μου είπε ότι έχεις γίνει στόχος, τον ξέρεις, δεν μπορώ να σου πω το όνομά του, εγώ βέβαια ξέρω τι άνθρωπος είσαι». Σε ένα άλλο μήνυμα ο Α.Γ, της μεταφέρει, «Γ…, τώρα θα σε έπαιρνα τηλέφωνο, ξέρεις ότι κάποιοι έχουν παρεξηγήσει αυτά που γράφεις και σε έχουν βάλει στο μάτι, είχα χάσει το τηλέφωνό σου, θέλουν να κάνουν την περιοχή αστική, θα έχουμε περιπέτειες, πρόσεχε, πού πας μόνη σου από δω, πήγαινε καλύτερα από την Καλλιδρομίου.» .

Την ίδια στιγμή και άλλοι κάτοικοι των Εξαρχείων δεν κρύβουν τον φόβο τους για τις συνθήκες που επικρατούν και αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημοσίως υπό των φόβο αντιποίνων.  Όπως η Δ.Σ που σε μήνυμά της αναφέρει,  «Γ…, πού χάθηκες, πέρασες ωραία στο Π…; Εσύ που ασχολείσαι χρόνια με τη γειτονιά, πού τους πήγαν τους πρόσφυγες, λες να ξανάρθουν; Δεν είδα να γράφεις ποτέ ότι πρέπει να φύγουν. Εγώ δίπλα στην κατάληψη μένω, αφόρητη ήταν η κατάσταση, φωνές, καβγάδες, μας έφαγε η βρόμα, φοβάμαι βέβαια να μιλήσω, τηλέφωνο έπαιρνα ανώνυμα στην αστυνομία» . Άλλοι πάλι κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων που για χρόνια είχαν αφεθεί στη μοίρα τους δεν τρέφουν ελπίδες για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους στα Εξάρχεια. Όπως σημειώνει σε μήνυμα που έστειλε στη Γ.Κ, «Γ., γιατί γράφεις κάθε φορά για τα επεισόδια, τους πρεζέμπορους πότε θα τους πιάσουν, τώρα πέρασα από την πλατεία και ένας μαυριδερός με πήρε από κοντά να μου πουλήσει μαύρο, κάτι έχουν απόψε, συναυλία, δεν ξέρω, πάντως δεν θα ’χουμε καλά ξεμπερδέματα, εγώ δεν μπορώ να βγω να μιλήσω δημοσίως, καταλαβαίνεις τη θέση μου, έχω μαγαζί, έχω παιδιά, εσύ καλά κάνεις, άλλωστε παιδιά σκυλιά δεν έχεις, πρόσεχε όμως, εδώ άλλα σου λένε από μπροστά κι άλλα από πίσω».

«Θα σου κάψουμε το μαγαζί»

Σε μια άλλη περίπτωση επιχειρηματία στην περιοχή των Εξαρχείων, οι «μπαχαλάκηδες» που θεωρούν την περιοχή ανεξάρτητο έδαφος, δικής τους ιδιοκτησίας, αδιαφορώντας για νόμους και κανόνες, είχαν επισκεφθεί επιχειρηματία που…τόλμησε να μιλήσει δημοσίως για όσα απαράδεκτα εξελίσσονταν στα Εξάρχεια.  Μια ομάδα ατόμων πήγε στο μαγαζί, αρχικά προσποιούμενοι τους πελάτες και όταν διαπίστωσαν πως ήταν μόνη στο χώρο της είπαν, «πρόσεχε που μιλάς και τι λες, την επόμενη φορά θα σου κάψουμε το μαγαζί».  Σε πολλές περιπτώσεις επίσης, όπως έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, οι «μπαχαλάκηδες» καλούν τους ενοίκους των πολυκατοικιών να τους ανοίξουν τις πόρτες προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις ταράτσες ως…οχυρά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλέσουν φθορές σε πόρτες.

Οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ  και οι καταλήψεις

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια είναι πλέον καθημερινές, κυρίως με στόχο την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών. Τους τελευταίους δυο μήνες έχουν άλλωστε πραγματοποιηθεί περισσότερες από 15 και στον σχεδιασμό του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι η συνέχισή τους έως ότου καταστεί σαφές σε εμπόρους και διακινητές πως «δεν υπάρχει διαθέσιμη πιάτσα στα Εξάρχεια».  Παράλληλα αναμένεται να τεθεί  εντός του προσεχούς διαστήματος σε εφαρμογή το δεύτερο σκέλος δράσεων της αστυνομίας για την εκκένωση των καταλήψεων. Αστυνομικές πηγές εκτιμούν πως οι προσπάθεια εκκένωσης των «σκληροπυρηνικών καταλήψεων» στα Εξάρχεια δεν θα είναι αναίμακτες. «Σκληροπυρηνικές» καταλήψεις είναι το ΚΒΟΞ, που αποτελεί ουσιαστικά το «στρατηγείο» της αναρχικής συλλογικότητας του Ρουβίκωνα, η κατάληψη στην οδό Ζαΐμη 11, σε κτίριο της ΕΣΗΕΑ, η Κατάληψη Στέγης Μεταναστών- Προσφύγων στην Νοταρά 26 και η κατάληψη στο «Υπόγειο» στην Καλλιδρομίου.

Προειδοποιήσεις για νεκρό

Αμέσως μετά τη συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών και αναρχικών στην πλατεία Εξαρχείων στις 30 Αυγούστου, ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα με ανάρτησή του δεν έκρυψε την ανησυχία του για κάποιο ενδεχόμενο «ατύχημα». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: « Χτες την στιγμή που τα ΜΑΤ προσπάθησαν (χωρίς επιτυχία) να εισβάλλουν στο ΒΟΞ ένας από τους άντρες της διμοιρίας τράβηξε το όπλο του. Δυστυχώς δεν υπάρχει φωτογραφία από το συμβάν αλλά το είδαν αρκετοί. Οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας όπως κατευθύνονται προς τα “κάτω” χάνουν τον προσανατολισμό τους. Η κυβερνητική πολιτική στα Εξάρχεια είναι έρμαιο των νεύρων που έχει και ο τελευταίος ματατζής. Έχουν μαζευτεί πολλοί “κορκονέοι” στην περιοχή. Το “ατύχημα” είναι κοντά. Οικονόμου το βλέπεις; Έρχεται. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε σύντομα νεκρό στα Εξάρχεια».

Το τελευταίο διάστημα είναι επίσης διάχυτη η ανησυχία και μεταξύ των αστυνομικών που δεν κρύβουν τον φόβο τους για κάποιο μελλοντικό τρομοκρατικό χτύπημα από κάποια γνωστή ή νέα οργάνωση ή για το ενδεχόμενο ένοπλης επίθεσης σε βάρος αστυνομικού στόχου.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis