Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:44 | 21/02/2015

 

Και τώρα μεταρρυθμίσεις παντού. Η μεγάλη ώρα, η ώρα της αλήθειας έφτασε. Όχι τόσο για το ΣΥΡΙΖΑ και για τη νέα κυβέρνηση, αλλά για την ίδια τη χώρα.

Γιατί αν αποτύχει η νέα κυβέρνηση το πολύ – πολύ να βρεθεί στην αντιπολίτευση, η χώρα όμως θα βρεθεί στο απόσπασμα της ιστορίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν έχουν δικαίωμα να αποτύχουν. Η χώρα δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει. Για το λόγο αυτό όλες οι πολιτικές δυνάμεις χωρίς μικρότητες και μεμψιμοιρίες, όλες οι επιστημονικές δυνάμεις, οι φορείς, οι ειδικοί και οι πολίτες καλούνται όχι μόνο να συνεισφέρουν, αλλά και να βάλουν πλάτη, αφού οι συγκρούσεις με μικρά ή μεγάλα, επιμέρους ή γενικά συμφέροντα θα είναι πολύ ισχυρές εφόσον –το τονίζουμε αυτό- η κυβέρνηση θελήσει να προωθήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θελήσει να επιβάλλει σαρωτικές αλλαγές και όχι ένα απλό λίφτινγκ.

Αλλά υπάρχει ένα ακόμα καίριο ερώτημα. Μεταρρυθμίσεις υπέρ ποίων και προς ποια κατεύθυνση. Και στο σημείο αυτό η αλήθεια φτάνει στο απώτατο όριό της.

Γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι πραγματικές όταν ικανοποιούνται τρεις βασικές αρχές. Η πρώτη είναι η απελευθέρωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της πατρίδας, η δεύτερη η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την άνθησή τους και την ανάπτυξή τους και η τρίτη η προστασία των πλέον αδύναμων πολιτών για μία αξιοπρεπή ζωή.

Γιατί σε καμία περίπτωση δεν συνιστά μεταρρύθμιση η προστασία οποιωνδήποτε μικρών ή μεγάλων συμφερόντων, όπως επιδιώκει πάντα και θα επιδιώξει πάλι η κάθε μικρή ή μεγάλη ομάδα, δεν συνιστά μεταρρύθμιση ο κρατισμός ούτε η εξυπηρέτηση μόνο των δυνάμεων που ως τώρα ήταν εκτός περιβάλλοντος εξουσίας.

Μεταρρύθμιση δεν σημαίνει χαρά, γιορτή και ευτυχία γιατί τότε όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θα σταματούσαν ποτέ να κάνουν μεταρρυθμίσεις για να κερδίζουν τις εκλογές.

Μεταρρυθμίσεις σημαίνει δάκρυα, πόνος και οδύνη τουλάχιστον για κάποιους, τους βολεμένους, εκείνους που χρησιμοποιούν το παρόν σύστημα και επωφελούνται σε βάρος των συμπολιτών τους.

Μεταρρύθμιση σημαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους, ευνοϊκές συνθήκες για όλους και προστασία εκείνων που για αιτίες που ξεπερνούν τις δυνάμεις τους βρίσκονται στο περιθώριο.

Μη νομίζει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ή στη σημερινή συγκυρία μπορεί να κάνει επανάσταση, ας πούμε σοσιαλιστική επανάσταση για να συνεννοηθούμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η νέα κυβέρνηση μπορούν να προωθήσουν έναν αστικοδημοκρατικό εκσυγχρονισμό, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αυτό που δεν κατάφερε παρότι ήταν το μεγάλο ζητούμενο μετά την επανάσταση του 1821.

Ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, λειτουργικό και αντιγραφειοκρατικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ένα κράτος που θα υπηρετεί και πράττει τα αυτονόητα, που σημαίνει ότι η χώρα –το τονίζω πάλι και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ- καλείται με ένα σαρωτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων να κάνει την επανάσταση του αυτονόητου.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

http://www.newsit.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis