Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:45 | 09/12/2014

 

Κακοποιήσεις κρατουμένων και αλλοδαπών στις φυλακές, ανακρίσεις εγκλείστων από αστυνομικούς με καλυμμένα πρόσωπα και κακομεταχείριση ψυχασθενών, διαπίστωσε ότι έχουν διαπραχθεί στην Κύπρο, έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT). Η κυβέρνηση της Κύπρου επισημαίνει ότι λαμβάνει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Στην έκθεση της CPT τονίζεται ότι ελήφθησαν υπόψη καταγγελίες, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από ιατρικές γνωματεύσεις, για σωματική κακοποίηση από αστυνομικούς σε βάρος κυρίως αλλοδαπών κρατουμένων, για κακομεταχείριση -καθ' οδόν προς ψυχιατρικά νοσοκομεία- ψυχασθενών κρατουμένων, καθώς και για αποστέρηση του δικαιώματος συλληφθέντων υπόπτων να επικοινωνήσουν με τον δικηγόρο τους.

Στην έκθεση τονίζεται ακόμη ότι πρέπει να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα των εγκλείστων ή των συλληφθέντων να έχουν νομική κάλυψη από την πρώτη στιγμή που στερούνται την ελευθερία τους, ότι τα πρόσωπα τα οποία μεταφέρονται για περίθαλψη θα πρέπει να μην μεταφέρονται με χειροπέδες και να γίνεται σεβαστό το ιατρικό τους απόρρητο, καθώς και ότι δεν πρέπει να συλλαμβάνονται και να κλείνονται σε κέντρα κράτησης, αλλοδαπές μητέρες με ανήλικα παιδιά.

Στην απάντηση τους οι κυπριακές αρχές εκθέτουν τις δράσεις που έχουν υιοθετηθεί, για τη δημιουργία ενός Κώδικα Δεοντολογίας από την Αστυνομία, σε συνεργασία με τον κύπριο Διαμεσολαβητή και αναφέρονται οι νέες οδηγίες που δόθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να βελτιωθεί και να ενισχυθεί η διαδικασία έρευνας σε ό,τι αφορά ισχυρισμούς για κακοποιήσεις κρατουμένων και προσφύγων από την αστυνομία.

Γενικότερα, η CPT συνιστά ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν θα πρέπει πλέον να κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα αλλά σε κέντρα κράτησης, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την κάλυψη των ειδικών αναγκών τους.

Η Επιτροπή συνιστά στην Κυπριακή Δημοκρατία ακόμη τα ασυνόδευτα παιδιά, που έχουν στερηθεί την ελευθερία τους ως έσχατη λύση, να κρατούνται μόνο σε κέντρα που έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, στελεχωμένα με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, από άνδρες και γυναίκες που θα μπορούν να προσφέρουν μια σειρά από εποικοδομητικές δραστηριότητες. Επιπλέον, τονίζεται στην έκθεση της Επιτροπής, όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα πρέπει να προσέρχονται με κάποιον κηδεμόνα.
 
newsbeast.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis