Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:00 | 10/12/2015

Aυξητική τάση στους δείκτες εγκληματικότητας που αφορούν σε ληστείες σπιτιών καταγράφεται το 2015.

Οι δράστες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι πολλοί πολίτες έχουν αποθηκεύσει τα χρήματά τους «κάτω από μαξιλάρια» λόγω των capital control και «χτυπούν» στοχευμένα εκεί που πιστεύουν ότι θα βρουν μετρητά.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι συλλέγουν πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, προβαίνουν σε κάποια παρακολούθηση των κινήσεών τους και στη συνέχεια επιχειρούν τη διάρρηξη ή τη ληστεία προτιμώντας συνήθως να μην βρίσκονται στο εσωτερικό τους οι ένοικοι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το πρώτο εξάμηνο του 2015 καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια συνολικά 465 ληστείες οικείων και έγιναν 47 απόπειρες ληστειών, σε σχέση με τις 412 ληστείες και τις 29 απόπειρες ληστειών του πρώτου εξαμήνου του 2014.

Την περασμένη εβδομάδα ληστές μπήκαν σε σπίτι αστυνομικού στην Ηλιούπολη αφαιρώντας ακόμα και το υπηρεσιακό του όπλο. Το θύμα της διάρρηξης ήταν ένας 52χρονος αστυνομικός που υπηρετεί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Οι δράστες μπήκαν στη μονοκατοικία του στην Ηλιούπολη, από ανασφάλιστο παράθυρο του 1ου ορόφου. Άρπαξαν λιγοστά χρήματα, χρυσαφικά αλλά και το υπηρεσιακό πιστόλι του, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του για πλημμελή φύλαξη και απώλεια του οπλισμού του.

Την ίδια περίοδο ληστές εισέβαλλαν σε οικία στην οδό Λύρας στην Κηφισιά. Η 77χρονη συνταξιούχος ιδιοκτήτρια, είχε λείψει για λίγο από το σπίτι, κάτι που ενδεχομένως είχαν αντιληφθεί οι δράστες από την παρακολούθησή της. Άρπαξαν περίπου 5.000 ευρώ και κοσμήματα ίδιας αξίας και κινήθηκαν να φύγουν. Η ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια εκείνη την ώρα επέστρεφε σπίτι της, όταν τους είδε να βγαίνουν από αυτό, ενώ οι δράστες «αδιαφορώντας» για την παρουσία της επιβιβάστηκαν σε ένα αυτοκίνητο που οδηγούσαν δύο συνεργοί τους και εξαφανίστηκαν.

Στην Αττική δρουν και πιο σκληρές συμμορίες που δεν διστάζουν να βασανίσουν τα θύματά τους. Πολλές από αυτές τις βίαιες ληστρικές εισβολές έχουν θανατηφόρα αποτέλεσμα για τα ηλικιωμένα θύματα. Τέτοιου τύπου περίπτωση ήταν, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, το φρικιαστικό έγκλημα θείας και ανιψιού την περασμένη εβδομάδα στην Αίγινα, όπου οι δράστες έκαψαν ζωντανά τα θύματα.

Έδεσαν 80χρονη

Τον τρόμο μέσα στο ίδιο τους το σπίτι έζησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης μία 80χρονη και η 25χρονη ανιψιά της.
Ληστές εισέβαλλαν στο διαμέρισμα της οδού Ζαλόγγου παραβιάζοντας την πόρτα, ξύπνησαν τα δύο θύματά τους, τα έδεσαν και στη συνέχεια άρχισαν να τους ζητάνε πληροφορίες για το που βρίσκονται μετρητά και κοσμήματα. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι κακοποιοί έφτασαν στο σημείο να χτυπήσουν την 80χρονη.

Αφού έκαναν άνω κάτω όλο το σπίτι πήραν τα λιγοστά χρήματα της ηλικιωμένης (περίπου 100 ευρώ) και λίγα χρυσαφικά. Στη συνέχεια, εξαφανίστηκαν με την Αστυνομία να συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό τους.

huffingtonpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis