Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:29 | 27/06/2018

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αμερικανού Bakari Henderson και όταν μιλάμε για τον κεντρικό δρόμο του Λαγανά πολλά πράγματα μας έρχονται στο μυαλό. Είναι το μέρος όπου μαζεύονται χιλιάδες ξένοι επισκέπτες κάθε χρόνο για τις διακοπές τους και διασκεδάζουν στην περιοχή. Είναι, όμως και το μέρος που ταλαιπωρείται από διάφορα περιστατικά που τον δυσφημούν. Ηδη από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν δεν έχουν λείψει οι μικροσυμπλοκές, οι ξυλοδαρμοί, οι απόπειρες βιασμού και πολλές ακόμη περιπτώσεις παραβατικότητας.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής από την πρώτη στιγμή έχουν ζητήσει την συνδρομή της αστυνομίας και την περιμένουν να έχει έντονη παρουσία στον Λαγανά για να αποφευχθούν θλιβερά περιστατικά που κάνουν κακό στο νησί μας και στον τουρισμό.

[custom:google-ads]

Κυρίως, έντονος είναι ο προβληματισμός, τις νυχτερινές ώρες, αλλά και τις υποδομές και παροχές που κάθε χρόνο ζητούν αλλά ποτέ δεν έχουν. Περισσότερες περιπολίες από την Αστυνομία, περισσότερα μεικτά κλιμάκια από υπηρεσίες του δημοσίου, περισσότερη συνεργασία όλων μεταξύ τους. Αυτό είναι το αίτημα που καταθέτουν και φέτος. Θέλουν να αφήσουν πίσω την κακή εικόνα που μέχρι σήμερα διαφήμιζε αρνητικά το νησί, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, περιορίζοντας τα χρόνια προβλήματα της παραβατικότητας που κάνουν την εμφάνισή τους, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Όλα αυτά δημιουργούν την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής σε μία τουριστική περιοχή από την οποία ξεκίνησε ο τουρισμός στο νησί μας.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής εμφανίζεται διατεθειμένος να μην επιτρέψει άλλα τέτοια περιστατικά και αφού έχει ζητήσει από τους επιχειρηματίες να προβληματιστούν και να αλλάξουν νοοτροπίες του παρελθόντος, ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί για όλους χωρίς καμία ανοχή. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η παρουσία της αστυνομίας στο Λαγανά θα είναι εντονότερη και αποτελεσματικότερη, πέραν των αστυνομικών κλιμακίων ελέγχου, στόχο αποτελεί η σύσταση μεικτών κλιμακίων των δημοσίων ελεγκτικών και άλλων φορέων για διενέργεια παράλληλων ελέγχων.

Με ιδιωτικούς security 
Έντονη είναι η παρουσία και ιδιωτικών security στον Λαγανά προκειμένου να υπάρξει μια αποτελεσματική συνδρομή στην δουλειά της αστυνομίας και να αποφευχθούν περιστατικά ανομίας στην περιοχή. Βέβαια οι επιχειρηματίες περιμένουν την αστυνομική αρχή να επιβάλει την τάξη στον Λαγανά και να έχει έντονη παρουσία όπως είχε πέρσι μετά τα όσα συνέβησαν και οδήγησαν στον θάνατο του Αμερικανού τουρίστα, ενώ για άλλη μια φορά ζητούν από τις τοπικές αρχές να βρίσκονται στην περιοχή και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα.

Τα προβλήματα
Αλκοόλ και χρήση “αερίου γέλιου”, το γνωστό μπαλονάκι, είναι ένα ακόμη “αγκάθι” στο Λαγανά μαζί με τα ναρκωτικά και νοθευμένα ποτα που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των επισκεπτών. Τα περιστατικά είναι αυξημένα και σοβαρά και ενέχεται κίνδυνος ακόμη και για τη ζωή του χρήστη, αν λάβει σε μεγαλύτερη ποσότητα κάτι από τα παραπάνω. Η μικροεγκληματικότητα, κυρίως οι κλοπές κινητών, πορτοφολιών και tablets από ανήλικους, κυρίως Ρομά, είναι ένα ακόμη στοιχείο που ανήκει στον κύκλο της παραβατικότητα στο Λαγανά. Τα αποτελέσματα της δυσφήμησης του Λαγανά ως προορισμού δεν περιορίζονται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά επηρεάζουν ευρύτερα ολόκληρη τη Ζάκυνθο και τη φήμη της.

Διαμαρτυρίες
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν φθάσει, για να μην πούμε ξεπεράσει, τα όριά τους με μόνο σκοπό να βελτιωθεί η εικόνα της περιοχής στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια.

Για το λόγο αυτό πληροφορίες θέλουν φέτος η δημοτική αρχή μη μπορώντας να πράξει διαφορετικά να προχωρήσει στη διόρθωση της Κανονιστικής Απόφασης κυρίως σε θέματα που αφορούν τις τουριστικές περιοχές και συγκεκριμένα με τα μέτρα που θα αποφεύγονται φαινόμενα μέθης σε ακραίο βαθμό, ειδικά από τους νεαρούς τουρίστες.

Διαπιστώσεις…
Τι να τις κάνει κανείς τις συλλήψεις ή εντάλματα για σφράγισμα επιχειρήσεων, όταν η ίδια η νομοθεσία επιτρέπει στον παραβάτη να αποφύγει τις κυρώσεις; Μόνο η καταστολή δεν αρκεί αν δεν αλλάξει η νοοτροπία και δεν γίνει σαφές ότι η παραβατικότητα μπορεί όντως να επιφέρει κυρώσεις, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει το παραμικρό. Ο Λαγανάς, τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό αλλά σχεδόν μια πόλη και οι ανάγκες της είναι ανάλογες. Μπορεί να έχει μειωθεί η βαρύνουσα εγκληματικότητα όμως η μικρής κλίμακας είναι αυτή που επηρεάζει την καθημερινότητα και αμαυρώνει τη συνολική εικόνα του νησιού στα μάτια του κόσμου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Β.ΜΟΥΤΣΙΟΣ – Χ. ΚΑΝΔΗΛΑ – Δ. ΜΠΙΝΙΩΡΗΣ

imerazante.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis