Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:00 | 05/07/2015

 

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, μόλις η έρευνα των Αδιάφθορων ολοκληρώθηκε και διαβιβάστηκε στη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., αποφασίστηκε να τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα όλοι οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Κατεχάκη αναφέρουν ότι στη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία για εμπλοκή στην υπόθεση τουλάχιστον 10 ατόμων, σε βάρος των οποίων αποδόθηκαν βαρύτατες κατηγορίες για παράνομη διακίνηση μεταναστών, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος κ.ά.

Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στο κύκλωμα φαίνεται πως εμπλέκονται 4-5 αστυνομικοί, επιχειρηματίες και αλλοδαποί διακινητές. Ο ένας ανώτερος αξιωματικός υπηρετούσε στη Σαντορίνη σε καίριο πόστο, ενώ ο δεύτερος που εμπλέκεται υπηρετεί στη Ρόδο και κατέχει επίσης υψηλόβαθμη θέση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαταγή που εστάλη στις υπηρεσίες τους αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκηθούν και περαιτέρω διώξεις, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την εξακρίβωση τυχόν άλλων παράνομων ενεργειών, πέραν της συμμετοχής στο δουλεμπορικό κύκλωμα. Μάλιστα, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι σύντομα θα «ανοιχτούν» και τραπεζικοί λογαριασμοί, ενώ ήδη έχει εντοπιστεί ένα σημαντικό ποσό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε λογαριασμό αστυνομικού που φαίνεται να μην μπορεί να το δικαιολογήσει.

 

Η αποκάλυψη του «Εθνους»


Το νέο δουλεμπορικό κύκλωμα είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής», όταν πριν από έναν μήνα, στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων είχε μπει το προσωπικό του Α.Τ. της Σαντορίνης, καθώς είχαν φτάσει καταγγελίες για συμμετοχή αστυνομικών σε παράνομες ενέργειες. Αστυνομικοί που συμμετέχουν στις έρευνες εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι το κύκλωμα δουλεμπόρων επιβίβαζε τους παράτυπους μετανάστες σε πλοία της γραμμής και τους έστελνε από τον Πειραιά στη Σαντορίνη.

Ο λόγος που επέλεγαν το κοσμοπολίτικο νησί είναι ότι διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο και κατ' επέκταση υπήρχαν αρκετές πτήσεις τσάρτερ για το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, λόγω του αυξημένου όγκου επιβατών - τουριστών που καταφθάνουν καθημερινά στο νησί, σε συνδυασμό με την έλλειψη αστυνομικού προσωπικού, τα μέτρα και οι έλεγχοι στα αεροδρόμια είναι μειωμένα.

Ωστόσο, φαίνεται πως σε αρκετές περιπτώσεις γνωρίζουν ότι με την άφιξή τους στο νησί πρέπει να βρουν συγκεκριμένα άτομα που θα τους προμηθεύσουν έγγραφα. Οι σύγχρονοι δουλέμποροι είχαν στήσει ένα ολόκληρο δίκτυο στο οποίο εκτός από αστυνομικούς συμμετείχαν και επιχειρηματίες. Βασική «απασχόληση» του δικτύου ήταν να προμηθεύει πλαστά έγγραφα και διαβατήρια τους παράνομους μετανάστες που επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα. Οι αστυνομικοί, που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα, λάμβαναν αμοιβές για να μη σχηματίζουν δικογραφίες κατά αλλοδαπών ή για να διευκολύνουν την επιβίβαση μεταναστών με πλαστά έγγραφα σε πτήσεις τσάρτερ. Εκαναν τα στραβά μάτια ή υποδείκνυαν τρόπους χαλαρού ελέγχου.

«Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει ένα δίκτυο ατόμων που έχουν γνωριμίες στο νησί και χορηγούν πλαστά διαβατήρια στους μετανάστες. Εχουμε δει ισπανικά, γερμανικά και ιταλικά διαβατήρια να τα κατέχουν Πακιστανοί ή Ινδοί. Δεν είναι απίθανο να συμβεί αυτό, αλλά είναι σπάνιο και στις περισσότερες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι ήταν πλαστά», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» αστυνομικός που συμμετέχει στις έρευνες.

Η έρευνα των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. για το κύκλωμα της Σαντορίνης είχε κορυφωθεί στις 5 Ιουνίου, όταν είχε σταλεί στο νησί κλιμάκιο από την Αθήνα, για να διερευνήσει καταγγελίες που αφορούσαν εμπλοκή γνωστού επιχειρηματία του νησιού. Ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί είχαν καταφθάσει στο νησί αιφνιδιαστικά και χωρίς να γνωρίζει κανείς τίποτα, συγκεντρώνοντας πληροφορίες και στοιχεία για τα μέλη του κυκλώματος δουλεμπόρων.

Ομως, η «κάλυψη» των Αδιάφθορων είχε αποκαλυφθεί, όταν δημιουργήθηκε έντονο περιστατικό στο κατάστημα επιχειρηματία, ο οποίος πλέον κατηγορείται για συμμετοχή στο κύκλωμα. Η τότε συνάντηση είχε καταλήξει σε καβγά μεταξύ των αστυνομικών και του επιχειρηματία και οι ντόπιοι αναφέρουν ότι είχε γίνει μεγάλο θέμα στο νησί. Ο επιχειρηματίας ισχυριζόταν ότι οι Αδιάφθοροι είχαν επιδείξει προκλητική και απαξιωτική συμπεριφορά, πιέζοντάς τον να τους δώσει πληροφορίες.

Τελικά ο επιχειρηματίας είχε καταθέσει μετά το περιστατικό μήνυση κατά των Αδιάφθορων, με αποτέλεσμα να εκδοθεί σηματική αναφορά κατά των αστυνομικών. Πηγή της Κατεχάκη είχε αποδώσει τη μήνυση ως προσπάθεια να «παγώσουν» οι έρευνες και να απομακρυνθούν οι αστυνομικοί από την υπόθεση, αλλά η δικογραφία σχηματίστηκε και αναμένεται να ασκηθούν διώξεις κατά τουλάχιστον 10 ατόμων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικών.

 

Η απάντηση


Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αρνούνται ότι υπήρξε επιλήψιμη συμπεριφορά εκ μέρους των αστυνομικών των Εσωτερικών Υποθέσεων και δηλώνουν ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι υπό τον έλεγχο δύο εισαγγελέων. Μάλιστα, πηγή της Κατεχάκη αποδίδει τη μήνυση ως προσπάθεια να «παγώσουν» οι έρευνες και να απομακρυνθούν οι αστυνομικοί από την υπόθεση.

«Παρόμοιες μηνύσεις έχουν κατατεθεί πολλές σε βάρος της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και από την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια στην αστυνομία έχω καταλάβει ότι όταν στο στόχαστρο των ερευνών μπουν ένστολοι, τότε ως διά μαγείας εμφανίζονται άτομα, που συνήθως είναι δικά τους, και μηνύουν τους Αδιάφθορους για να σταματήσουν οι έρευνες», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος προσθέτει ότι υπάρχουν στοιχεία για την εμπλοκή του επιχειρηματία στο κύκλωμα και γι' αυτόν τον λόγο είχαν γίνει όλα...

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
[email protected]

http://www.ethnos.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis