Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:29 | 23/05/2016

Τους τρεις χαλαρούς κρίκους «εθελοντής- αιμοδότης», «αίμα» «ασθενής» της αλυσίδας της εθελοντικής αιμοδοσίας επιχειρεί να «αποκαταστήσει» και να συσφίξει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), ξεκινώντας καμπάνια ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία.

Στη χώρα μας μόνο το 52% του συλλεγομένου αίματος προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία, ενώ το 48% προέρχεται από δότες του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών. Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπη το αίμα προέρχεται κατά 95-100% από εθελοντές αιμοδότες. Επίσης, η Ελλάδα έχει πολύ ισχνή δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού και μικρό αριθμό εθελοντών δοτών οργάνων.
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου (είναι η ημερομηνία γέννησης του γιατρού Καρλ Λαντστάινερ, πατέρα της αιμοδοσίας, που το 1900 ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και αργότερα το Ρέζους) κατά την οποία τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει , το ΕΚΕΑ θα ζητήσει από όλους μας δύο πολύτιμα αγαθά τα οποία δεν κοστολογούνται: 10 λεπτά από το χρόνο μας  και 400ml αίμα από τα 5 λίτρα που έχουμε.  Το εφετινό  μήνυμα του εορτασμού είναι «Το αίμα μας ενώνει όλους /Blood connect us all».
 
Στις 14 Ιούνη το ΕΚΕΑ διοργανώνει Ημερίδα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, στην αίθουσα  Νέοι Φούρνοι στον Πολυχώρο Τεχνόπολις στο Γκάζι, ώρα 18.00 – 20.30. Στην Ημερίδα θα υπάρχει panel με συμμετοχή εθελοντών αιμοδοτών, γιατρών, πασχόντων και εκπαιδευτικών τονίζοντας το ρόλο όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα του εθελοντισμού στην αιμοδοσία. Θα ακολουθήσει Συναυλία – Μουσικός Μαραθώνιος στις 21.00 με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis