Κανένας αστυνομικός δεν πρέπει να αγνοεί την ψυχολογία και τα χαρακτηριστικά των υπόπτων.. Μόνο έτσι θα είναι αποτελεσματικός..

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Κανένας αστυνομικός δεν πρέπει να αγνοεί την ψυχολογία και τα χαρακτηριστικά των υπόπτων.. Μόνο έτσι θα είναι αποτελεσματικός..

‘’Η  Ψυχολογία των Υπόπτων Τα Χαρακτηριστικά του Υπόπτου’’ - Η Γλώσσα του ΣώματοςΗ αύξηση της εγκληματικότητας των τελευταίων ετών επιτάσσει την αφύπνιση και την ετοιμότητα όχι μόνο των οργάνων του επίσημου κοινωνικού ελέγχου αλλά και των ατόμων που εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας και προστασίας. Η έκταση των φαινομένων της τρομοκρατίας και της πολιτικής βίας δεν αφήνουν μόνο εκτεθειμένους τους πολίτες, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη δομή της κοινωνίας. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο ερευνητές, θεωρητικοί και ακαδημαϊκοί αναζητούν νέα μέτρα, μεθόδους και στρατηγικές ασφαλείας που επικεντρώνονται στον πρωτογενή τομέα πρόληψης, δηλαδή στην έγκαιρη αναγνώριση και καταστολή των υπόπτων – ενόχων. Όμως ποιός είναι αθώος και ποιός είναι ένοχος? Ποιά είναι τα σημάδια που μας πιστοποιούν την ενοχή κάποιου? Μήπως η γλώσσα του σώματος? Η μήπως οι ενδείξεις ενοχής απέχουν κατά πολύ απο τις αποδείξεις οι οποίες δύσκολα γίνονται αντιληπτές? Οι μέθοδοι ανίχνευσης, αναγνώρισης και ανάκρισης υπόπτων ανάλογα με τον τύπο εγκλήματος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι τα βασικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και που μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση και την καταστολή ακραίων φαινομένων προτού αυτά εκδηλωθούν και αποβούν μοιραία.

Θεματολογία Εισήγησης:

Εννοιολογικός προσδιορισμός της τρομοκρατίας και της πολιτικής βίας

Τα χαρακτηριστικά του υπόπτου

Η γλώσσα του σώματος

Ανίχνευση ψεύδους

Χρήσιμες ανακριτικές μέθοδοι

Συμπεριφοριστικές διαφορές ενόχου και αθώου

Πρωτογενής πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση

Η έννοια της προστασίας και της επικινδυνότητας

Μέθοδοι προστασίας και ασφάλειας

Μέθοδοι διαχείρισης ακραίων καταστάσεων που περιλαμβάνουν καταστάσεις ομηρίας και χρήσης πυροβόλων όπλων

Επίσημος και ανεπίσημος κοινωνικός έλεγχος

Προβολή βιντεοσκοπημένου υλικού

Χρονικά υποθέσεων

Σχολιασμός – συζήτηση

Εισηγήτρια:   Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά

Κοινωνική Λειτουργός – Εγκληματολογία & Ποινικό Δίκαιο (MSc), PhD

Ημερομηνία 10/11/2018

Ώρα 5:00 μ.μ.- 9:00μ.μ.

Τοποθεσία «περί Ψυχής»

Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)  

Τηλ.Επικοινωνίας  210-80.68.212  και  694-996.7997

Κόστος 35 ευρώ

Για φοιτητές 25 ευρώ

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης