Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:44 | 13/07/2021

«Η μεγάλη διασπορά αυτή τη στιγμή γίνεται στις νέες ηλικίες». Aυτό τονίζει ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως συνεχίζει να εξηγεί: «Αυτό ακριβώς αποτυπώνει και το υψηλό ιϊκό φορτίο που έχουμε τώρα στα λύματα της πόλης- είναι τα αυξημένα κρούσματα ανάμεσα στους νέους. Οι μικρότεροι μετακινούνται αυτή τη στιγμή πιο πολύ από όλους και έχουν αυξημένες δραστηριότητες. Δεν νοσούν όμως- το περνούν ελαφριά ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα. Επίσης νοσούν και οι εμβολιασμένοι, κάτι που επίσης φαίνεται στα λύματα, μόνο που νοσούν πολύ ελαφριά.

Ευτυχώς, δεν βλέπουμε αύξηση ούτε στις νοσηλείες, ούτε και στην προσέλευση του κόσμου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι 139 συμπολίτες μας που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι άνθρωποι που μπήκαν στις μονάδες πριν από 3 με 4 εβδομάδες και έχουν κατά βάση προσβληθεί με το βρετανικό στέλεχος».

Παρ’ όλα αυτά, κατά τον κο Καπραβέλο, καθόλου καθησυχαστική δεν είναι η γενική κατάσταση αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα «εκρηκτικό μείγμα» που απειλεί όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο που έρχεται. Αυτό σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ του Παπανικολάου είναι: 1) η μεγάλη χαλάρωση στη χρήση μάσκας, 2) το ποσοστό των ανεμβολίαστων και ειδικά στα ηλικίες άνω των 50 ετών, όπου πρέπει τα ποσοστά εμβολιασμού να πιάσουν απόλυτα νούμερα και έχουν ακόμα δρόμο γι’ αυτό (στους 50 με 54 ετών 65% έχει ήδη εμβολιαστεί, στους 55-59: 69%, στους 60-64: 73% και στους 65-69: 78%) και 3) οι μεταλλάξεις που εμφανίζονται πια ολοένα και συχνότερα.

«Οι ανεμβολίαστοι θα έχουν μεγάλο πρόβλημα με την μετάλλαξη Delta»

Παρακολουθώντας ο ίδιος από κοντά τη συμπεριφορά του στελέχους Δέλτα, στο πρώτο κρούσμα αυτής της μετάλλαξης που χρειάζεται νοσηλεία στη χώρα μας, ο κος Καπραβέλος παρατηρεί ανήσυχος τα εξής: «Η Δέλτα θα είναι αμείλικτη με όσoυς βρει ανεμβολίαστους. Είναι άκρως επιθετική σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο ιερομόναχος που νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή στο Παπανικολάου είναι διασωλημένος, σε σταθερή κατάσταση μεν, αλλά κρίσιμη. Ο ένας του πνεύμονας έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Είναι μόνο 49 ετών. Είδαμε όλοι τι έγινε στην Ινδία με τους ανεμβολίαστους που προσβλήθηκαν από αυτό το στέλεχος. Αντιθέτως, στην Βρετανία όπου επίσης η Δέλτα δίνει χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, ο εμβολιασμός λειτουργεί άκρως προστατευτικά για όσους νοσούν».

Την ανιούσα παίρνει η Delta – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης

Η Delta πάντως αρχίζει να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση στην κοινότητα και αυτό είναι κάτι αδιαμφισβήτητο. Όπως λέει στο Newsbeast ο Ακαδημαϊκός και Βιολόγος Δρ. Δημήτρης Θάνος (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών), υπεύθυνος του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης που κάνει την παρακολούθηση των μεταλλάξεων του κορονοϊού στην Ελλάδα: «σε 1.000 δείγματα που εξετάστηκαν από 1η Ιουλίου μέχρι και χθες, σε διάστημα δύο εβδομάδων δηλαδή η Δέλτα φτάνει σε αυτά τα δείγματα ποσοστό 35%».

Τονίζεται φυσικά ότι τα δείγματα που ελέγχει το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης δεν μπορούν εξ αντικείμενου να αποτυπώσουν όλη τη διασπορά της Δέλτα στην κοινότητα (μιας και ο έλεγχος είναι στοχευμένος μεν, δειγματοληπτικός δε) από τη άλλη, όμως, είναι ένας ενδεικτικός καθρέφτης της ταχύτητας μετάδοση της συγκεκριμένης μετάλλαξης αυτή τη στιγμή στην κοινότητα.

της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Πηγή: newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis