Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:00 | 24/07/2019

Ο ορεινός οικισμός των Καρινών Αγίου Βασιλείου είναι ξακουστός για την φιλοξενία του. Είναι το περήφανο χωριό των κτηνοτρόφων, αλλά και των Στρατηγών της Ελληνικής Αστυνομίας!

Μεσολάβησαν πάνω από τρεις δεκαετίες, οι γενιές άλλαξαν, και η προαγωγή του Κώστα Λαγουδάκη ξύπνησε μνήμες στους παλιούς και σκόρπισε χαρά στους νεότερους!

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974, απεκατεστάθη και η επαγγελματική τάξη για έναν άλλον Καρινιώτη, τον συχωρεμένο Γιώργη Τζουρμπάκη, που είχε εκδιωχθεί από την χούντα των συνταγματαρχών.

Την “μαύρη” επταετία (1967-1974), το τυραννικό καθεστώς τον είχε “εκπαραθυρώσει”. Τον “πέταξε” εκτός της Αστυνομίας Πόλεων, Σώμα το οποίο υπηρετούσε ως αξιωματικός, τιμωρώντας τον για τα δημοκρατικά του φρονήματα.

Ο Γιώργης Τζουρμπάκης αποχωρίστηκε την αστυνομική στολή και φόρεσε τα ρούχα του κρεοπώλη για να ζήσει την οικογένειά του.

[custom:google-ads]

Δεύτερο παράσημο στη σειρά για τον ίδιο, που από μικρός είχε μάθει στα δύσκολα. Τον πατέρα του τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της Κατοχής και η μητέρα του Όλγα (γνωστή κι ως Μπενάκενα), η “ατρόμητη αντρογυναίκα”, μεγάλωσε με πολύ κόπο και θυσίες τον μονάκριβο γιο της και τις τέσσερις θυγατέρες της.

Μόλις ο τόπος απαλλάχθηκε απ’ τα τανκς κι ανέπνευσε, ο Γιώργης Τζουρμπάκης επέστρεψε στην Αστυνομία, πήρε κανονικά τους βαθμούς που στερήθηκε και επί Υπουργίας του Γιάννη Σκουλαρίκη τοποθετήθηκε στην θέση του Γενικού Επιθεωρητή Στερεάς Ελλάδας και Νήσων.

Κάθε φορά που επισκεπτόταν το χωριό του, γινόταν δεκτός με εκδηλώσεις θαυμασμού και ενθουσιασμού. Οι συγχωριανοί του τον καμάρωναν, όπως ακριβώς κάνουν και σήμερα με έναν άλλον Καρινιώτη...

Καρίνες Ρεθύμνου: Το χωριό των ΣτρατηγώνΟ Κώστας Λαγουδάκης προήχθη στον βαθμό του Αντιστράτηγου και θα αναλάβει καθήκοντα Επιτελάρχη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Όλοι στην γενέτειρά έχουν να λένε τα καλύτερα για τον χαρακτήρα του και την επαγγελματική ευσυνειδησία του. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίες και οι επιτυχίες που κατέγραψε ως Γενικός Αστυνομικός Επιθεωρητής Κρήτης: Από την πιο πρόσφατη, με την εξιχνίαση της στυγερής δολοφονίας της Αμερικανίδας Βιολόγου στα Χανιά, έως την πιο ηχηρή, πριν δύο ακριβώς χρόνια, με την απελευθέρωση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, που είχε πέσει θύμα απαγωγής...

Όσο βρισκόταν στην Κρήτη κι όσο ήταν εκτός Υπηρεσίας, ο κ. Λαγουδάκης στην πρώτη ευκαιρία φρόντιζε να γυρίζει στο χωριό και στις παιδικές αναμνήσεις του. Παρέμενε απλός και σεμνός, ασχολούνταν με τις καθιερωμένες συνήθειες των Καρινών, τις αγροτικές τις οποίες κι έμαθε από μικρό παιδί και τον αποφόρτιζε ιδιαίτερα η συνάντηση με παλιούς καλούς του φίλους, στο αγαπημένο του στέκι, το καφενείο της Κωστούλας Σχοινάκη και του μακαρίτη συζύγου της, Παρασκευά...

Κι ίσως στις συζητήσεις που θα “άνοιγε” με τους συγχωριανούς του, οι θύμησες του παρελθόντος να τον έφερναν στα μαθητικά του χρόνια, τότε που καθημερινά διένυαν μία κουραστική (για εκείνη την εποχή) διαδρομή μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Γιώργο Λαγουδάκη, για να βρεθούν στο Γυμνάσιο Σπηλίου...

Τα αγαθά κόποις κτώνται!

Αντώνης Παντινάκης

Πηγή: cretalive.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ευχαριστήριο μήνυμα του αντιστράτηγου ε.α. Κων. Στεφανόπουλου, επίτιμου Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Πελοποννήσου

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis