Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:30 | 26/02/2016

«Η απειλή ή ο κίνδυνος για κλείσιμο  των συνόρων επηρεάζει πολυδιαστάτα την κοινωνία. Γιαυτό και έχοντας ως προτεραιότητα και σταθερή στόχευση την αποτροπή κλεισίματος των συνόρων πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα»  ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα του 1ου Οικονομικού Forum των Δελφών.

«Το όραμά μας δεν είναι να γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης» είπε και σημείωσε ότι επείγει λόγω του προσφυγικού να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση, να προχωρήσει η ελάφρυνση του χρέους που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία ξανά στην ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο του έτους.

 «Το προσφυγικό κάνει ακόμα πιο αναγκαία την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και ιδιαίτερα το παράλληλο πρόγραμμα» ανέφερε.

Το προσφυγικό καθιστά αναγκαία την ολοκλήρωσης της αξιολόγησης 

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε επί μακρόν στην προσφυγική κρίση την οποία συνέδεσε με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης:  «η προσφυγική κρίση καθιστά αναγκαία την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατόν» τόνισε ο κ.  Δραγασάκης, συμπληρώνοντας ότι με βάση στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό κόστος που έχει ήδη προκύψει από το προσφυγικό, εκτιμάται στα 600 εκατομμύρια ευρώ.

«Με αυτό το δεδομένο υπάρχει αντικειμενική σύνδεση του προσφυγικού με τη διαδικασία της α’ αξιολόγησης» υποστήριξε ο κ. Δραγασάκης ενώ απέρριψε την πρόταση κάλυψης αυτού του κόστους μέσα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

«Το όραμά μας δεν είναι γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν επιζητά οικονομικά ανταλλάγματα για την αντιμετώπισης του προσφυγικού. «Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση συλλογικά. Θα πρέπει οι πρόσφυγες να κατανεμηθούν στις διάφορες χώρες της Ευρώπης. Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για την ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί» 

  Τα καρφιά στο ΔΝΤ   

«Στον 6ο χρόνο των μνημονίων, κάποιοι ανακάλυψαν ότι απαιτούνται και νέα μέτρα συνολικού ύψους 9 δις. ευρώ. Γιατί να την θεωρήσουμε υπεύθυνη στάση αυτή;» τόνισε προσθέτοντας ότι «οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν δημιουργηθεί.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι πλέον αδικαιολόγητη» υποστήριξε από το βήμα του 1ου Οικονομικού Forum των Δελφών.

«Όποιος θέλει να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση δεν σου λέει τίποτα. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα στο τραπέζι για το οποίο να υπάρχουν στο τραπέζι δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις» πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης ενώ αναφέρθηκε με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες στη διαπραγμάτευση: «Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να λάβουμε μέτρα που να αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ για να επιτύχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Αυτό θα το κάνουμε όπως, θα λάβουμε και τα μέτρα για την κάλυψη των όποιων κενών παρουσιαστούν» ανέφερε συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα κυρίως με τα έσοδα από τους φόρους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ αλλά και με τις αμυντικές δαπάνες (σ.σ βάσει μνημονίου οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας θα πρέπει να περιοριστούν κατά 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016). Αυτό το «κενό» ο κ. Δραγασάκης το προσδιόρισε περίπου στα 600-700 εκατ. ευρώ «Και για το θέμα έχουμε βρει λύσεις» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

 

 

 

http://www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis