Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:02 | 10/09/2021

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2021

Αρ. Πρωτ.: 201/1/49ε

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Υπόμνημα με τα αιτήματα των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων επιδόθηκε απόψε από τα προεδρεία τους στην κα Κική ΚΟΥΦΟΓΙΑΝΝΗ, Διευθύντρια του Γραφείου του Υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου ΚΑΛΑΦΑΤΗ, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα το προωθήσει στην Κυβέρνηση.

Οι Ομοσπονδίες, όπως γίνεται σαφές και από το μήνυμα που αναγράφεται σε πανό που ξεδιπλώθηκε έξω από το Υπουργείο, καλούν την Κυβέρνηση να δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για το ανθρώπινο δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων:

 

«Πάνω από όλα η πατρίδα μας. Όλοι μαζί παντού για κοινωνική προσφορά. Η Κυβέρνηση απούσα! Γιατί;»

       

Επισυνάπτεται το Υπόμνημα με τελικό αποδέκτη τον Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Κυριάκο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ και τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης.

Οι Πρόεδροι  

Π.Ο.ΑΣ.Υ.Π.Ο.ΑΞΙ.Α.Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.Ε.Α.Π.Σ.Π.Ε.Α.Λ.Σ.Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ ΓρηγόριοςΒΕΛΛΙΟΣ ΑνδρέαςΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔημήτριοςΤΣΙΑΝΟΣ ΠαναγιώτηςΒΙΝΤΖΗΛΑΙΟΣ ΓεώργιοςΠΑΣΣΑΚΟΣ ΣπυρίδωνΡΩΤΑΣ Δημήτριος

 

 

 

omospondies pomens

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ

Με την ευκαιρία των εγκαινίων της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που συνοδεύονται από τις καθιερωμένες κυβερνητικές εξαγγελίες για την πολιτική που επιδιώκετε να ακολουθήσετε το επόμενο διάστημα, απευθυνόμαστε σε εσάς με το παρόν Υπόμνημα, προκειμένου να σας παραθέσουμε τον προβληματισμό μας, αλλά και για να σας εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση των μελών μας – στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας.

Με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπο και το θεσμό που εκπροσωπείτε, επιτρέψτε μας να σας υπενθυμίσουμε ότι έχουν ήδη συμπληρωθεί δυο χρόνια νέας διακυβέρνησης. Όμως, οι μεγάλες δεσμεύσεις σας, οι προεκλογικές σας υποσχέσεις, αλλά και οι κυβερνητικές σας εξαγγελίες ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί σε ό,τι αφορούν τις προσδοκίες και τις ελπίδες χιλιάδων Αστυνομικών, Πυροσβεστών, Λιμενικών, Στρατιωτικών, αυτών των ηρωικών μαχητών της πατρίδας μας, και βεβαίως, των οικογενειών τους, που μαρτυρικά υπομένουν και συμπάσχουν μαζί με αυτούς για κάθε αντιξοότητα και επικίνδυνη κατάσταση, όσο και όποτε οι άνθρωποί τους βρίσκονται στις επάλξεις του καθήκοντος.

Σεις ο ίδιος, με αφορμή πολλές, δυστυχώς, αιφνίδιες και δύσκολες καταστάσεις, όπου κλήθηκαν τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις να πράξουν το χρέος τους, θεωρήσατε πρέπον και επιβεβλημένο να εκφράσετε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες σας. Λησμονήσατε, όμως, ότι όλοι αυτοί οι ηρωικοί μαχητές, πιστοί στο καθήκον τους και σιωπηλοί απέναντί σας την ώρα της μάχης, ανέμεναν και αναμένουν την έμπρακτη επιβράβευση.

 Όχι ως ανταπόδοση για την απαράγραπτη υποχρέωσή τους να τιμούν τον όρκο τους, δίνοντας και τη ζωή τους για την πατρίδα, αλλά διότι είναι κοινοί θνητοί, άνθρωποι όπως όλοι μας, με συγκεκριμένα όρια, αντοχές και δυνατότητες, με αγωνίες και υποχρεώσεις. Με αιτήματα κύριε Πρωθυπουργέ, τα οποία εμείς, οι θεσμικά εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους, έχουμε διατυπώσει εγγράφως και προσωπικά, τόσο σε εσάς όσο και σε όλους τους αρμόδιους Υπουργούς και κρατικούς λειτουργούς των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και μας δόθηκαν πολλές αφορμές, αλλά αντί να υπάρξουν απαντήσεις στα αιτήματά μας, εισπράτταμε λεκτικές ευχαριστίες και νέες υποσχέσεις για την αποτελεσματικότητά μας στην αντιμετώπιση άλλοτε του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, άλλοτε της πανδημίας, άλλοτε της εγκληματικότητας, άλλοτε των φυσικών καταστροφών, άλλοτε της φύλαξης των συνόρων, της αποτροπής των εξωτερικών απειλών κ.λπ.

Προτάξαμε το καθήκον και πιστοί στον όρκο που δώσαμε, είπαμε όλοι μαζί «παν’ απ’ όλα η πατρίδα». Και βρεθήκαμε όλοι μαζί παντού εκεί όπου μας χρειάστηκε και μας χρειάζεται η κοινωνία για να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία, τις υπηρεσίες και τις δομές του κράτους.

 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Κυβέρνησή σας, όμως, ήταν απούσα δια της ολιγωρίας που επέδειξε στην ικανοποίηση καίριων αιτημάτων που θα βελτίωναν την αποτελεσματικότητα και δη την θωράκιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Με όλη τη σημασία των λέξεων, θέλουμε και πάλι να σας επαναλάβουμε ότι, εμείς, οι Υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι -με ελάχιστες εξαιρέσεις στο παρελθόν- πάντα για τους κρατούντες ήμασταν  πολίτες β’ κατηγορίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, δημιουργήσαμε το δικό μας κοινό αγωνιστικό μέτωπο. Αστυνομικοί, Πυροσβέστες και Λιμενικοί στην αρχή, Στρατιωτικοί και Απόστρατοι στη συνέχεια, όλοι μαζί, διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά μας. Με ένα κοινό στόχο:

Το αξιόμαχο των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, την ασφάλεια του πολίτη και της Πατρίδας μας, την υγιεινή και την ασφάλεια εν ώρα υπηρεσίας, την αξιοπρεπή μας διαβίωση και την καταξίωσή μας στην κοινωνία, όχι ως πειθήνιων οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά ως ενσυνείδητων λειτουργών σε ένα κράτος δικαίου, κοινωνικά αλληλέγγυου και όχι ανάλγητου απέναντι στους ασθενέστερους και τους κατατρεγμένους, όπου Γης.

Γι’ αυτό σας καλούμε να αφουγκραστείτε τις αγωνίες μας και  να απαντήσετε θετικά σε σειρά καίριων ζητημάτων που μας απασχολούν και βρίσκονται διαχρονικά στο επίκεντρο του αγώνα μας.

Ειδικότερα, απαιτούμε, να δρομολογήσετε μέσω των αρμοδίων Υπουργών σας την επίλυση των κάτωθι αιτημάτων μας:

Πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης με όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των μισθολογικών μας αδικιών, ήτοι την επαναφορά των αποδοχών μας στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και τη χορήγηση του συνόλου των αντίστοιχων αναδρομικών.

Ενίσχυση του αξιόμαχου των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων με νέες προσλήψεις αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών και στρατιωτικού προσωπικού με τον εκσυγχρονισμό υποδομών και μέσων.

Αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας και καθιέρωση ιατρού εργασίας, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

-Θωράκιση του ανθρώπινου δυναμικού για την προστασία του από τον κορωνοϊό με μέτρα πρόληψης, δωρεάν τεστ και όχι τιμωρητικές λογικές και κυρώσεις.

 

Διεκδικούμε, επίσης:

Την παύση της αντισυνταγματικής και άνισης μεταχείρισης μεταξύ των δημοσίων λειτουργών -ενστόλων και μη- στην αποζημίωση των οδοιπορικών εξόδων και την άμεση έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που ορίζεται στις διατάξεις του Νόμου 4336/2015.

- Την αποδέσμευση κονδυλίων για τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες των Σωμάτων και την απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης δαπανών.

- Τη διαμόρφωση νέου βαθμολογίου όπου τούτο δεν έχει επιτευχθεί και στο βαθμό που πρέπει.

- Την αποκατάσταση – επαναφορά των οργανικών θέσεων στα Σώματά μας.

Την άμεση καταβολή αποζημίωσης των νυχτερινών υπηρεσιών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο τομέα.

- Τη διασφάλιση της καταβολής κύριων και επικουρικών συντάξεων σε ανεκτά επίπεδα διαβίωσης και όχι υπό τη μορφή φιλοδωρήματος.

- Την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών στον τομέα της Πρόνοιας, της Υγείας και της Παιδείας.

-Πολιτικές αναχαίτισης της ακρίβειας στα είδη και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το σύνολο των Στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ταγμένο στην εκπλήρωση της υψηλής του αποστολής, έναντι της Πατρίδας και του Έθνους.

Πράξτε, επιτέλους, το χρέος Σας, έναντι όλων αυτών που φυλάττουν Θερμοπύλες, θυσιάζοντας την ίδια τους τη ζωή οποτεδήποτε και οπουδήποτε τους καλεί το Καθήκον.

 

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2021

Οι Πρόεδροι 

Π.Ο.ΑΣ.Υ.Π.Ο.ΑΞΙ.Α.Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.Ε.Α.Π.Σ.Π.Ε.Α.Λ.Σ.Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ ΓρηγόριοςΒΕΛΛΙΟΣ ΑνδρέαςΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔημήτριοςΤΣΙΑΝΟΣ ΠαναγιώτηςΒΙΝΤΖΗΛΑΙΟΣ ΓεώργιοςΠΑΣΣΑΚΟΣ ΣπυρίδωνΡΩΤΑΣ Δημήτριος
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis