Κατάσταση υπηρεσιακών οχημάτων στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνης

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ
Κατάσταση υπηρεσιακών οχημάτων στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνης

Δείτε την πρόσφατη ανακοίνωση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. για την κατάσταση των οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. στο Ρέθυμνο:

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2017
Αρ. Πρωτ.: 403/1/38α

Προς: Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Νικόλαο ΤΟΣΚΑ

Κοιν.:

1) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριο ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

2) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ

3) Προϊστάμενο Επιτελείο Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας

Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

4) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνης

Θέμα: «Κατάσταση υπηρεσιακών οχημάτων στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνης»

Κύριε Υπουργέ,

Σας επισυνάπτουμε, το υπ΄αρίθμου από 18/09/2017 έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνης και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες λόγω της σοβαρότητος του θέματος. Η Ομοσπονδία μας, από κοινού με τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις μας έχει κατά κόρο αναδείξει το ζήτημα ιδίως αυτών που άπτονται της εργασιακής ασφάλειας των συναδέλφων μας. Παρά ταύτα, καίτοι παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα από την θέσπιση του σχετικού π.δ. 45/2008 δεν υπήρξαν σημαντικές αποφάσεις αλλά και η προβλεπόμενη μέριμνα τόσο από την πολιτική όσο και από την φυσική ηγεσία.

Συμβάντα όπως αυτά που περιγράφονται στο επισυναπτόμενο έγγραφο, προσβάλλουν βάναυσα το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας και εκθέτουν πλήρως την επιχειρησιακή ικανότητα του Σώματος προς την κοινωνία πλήττοντας σε μεγάλο βαθμό την έξωθεν καλή μαρτυρία αυτού.

Το δόγμα της Ομοσπονδίας «Ασφαλής αστυνομικός.... ασφαλής πολίτης» προβάλλει επιτακτικό όσο ποτέ άλλοτε και ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία να ενστερνιστεί τις απόψεις μας και να παύσει να εθελοτυφλεί πίσω από τις περικοπές και την εξυγίανση των δημοσιονομικών δαπανών.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                     Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Δείτε την ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Ρεθύμνου:

Ρέθυμνο,18 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 8

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017, συνάδελφοι επαρχιακού Τμήματος της Δ. Α. Ρεθύμνης, εκτελώντας διατεταγμένη Υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας και κινούμενοι με υπηρεσιακό περιπολικό όχημα, ξαφνικά λόγω βλάβης στο σύστημα διεύθυνσης (δεξιό ημιαξόνιο), ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα αυτό να εκτραπεί της πορείας του και ευτυχώς, λόγω της χαμηλής ταχύτητας με την οποία κινούταν, της ιδιομορφίας του οδικού δικτύου και της εμπειρίας του οδηγού, το όχημα ακινητοποιήθηκε στην άκρη του οδοστρώματος, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές. Η βλάβη ήταν τόσο μεγάλου μεγέθους που το κατεστραμμένο τμήμα, αποκολλήθηκε από το όχημα και έπεσε στο οδόστρωμα, καθιστώντας εντελώς ανενεργό το σύστημα διεύθυνσης του οχήματος.

Πολλοί λόγοι συνέβαλλαν και επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι :

1. Το υπηρεσιακό όχημα είναι παλαιό (μοντέλο του 1998), έχει διανύσει συνολικά 313.000 χιλιόμετρα και όσες συντηρήσεις και να έχουν γίνει, δεν το καθιστούν ασφαλές. Δυστυχώς στην ίδια και πιθανόν χειρότερη κατάσταση υπάρχουν και άλλα υπηρεσιακά οχήματα, στις Υπηρεσίες της Δ. Α. Ρεθύμνης.

2. Η πρόχειρη και σε ακαθόριστους χρόνους συντήρηση των Υπηρεσιακών οχημάτων, λόγω των μνημονικών περικοπών και της αδιαφορίας των υπευθύνων.

3. Η ανικανότητα της πολιτείας να εφοδιάσει με κατάλληλα Υπηρεσιακά οχήματα τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι από το έτος 2009 έχουν να προμηθευτούν συμβατικά οχήματα οι Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στο Ρέθυμνο, με αποτέλεσμα η κατάσταση των υφισταμένων να είναι τουλάχιστον προβληματική, αν όχι επικίνδυνη.

4. Η συγκεκριμένη Υπηρεσία είναι μία από αυτές που, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς αντικατάσταση το Νοέμβριο του 2015, μετακινήθηκε ειδικό υπηρεσιακό όχημα για άλλη Αστυνομική Υπηρεσία της χώρας, χωρίς καν να αξιολογηθεί το δύσβατο της περιοχής ή η κατάσταση των οχημάτων που μένουν. (Σχετ. το από 20-11-2015 έγγραφό μας http://tinyurl.com/yc68j22u ).

Επειδή δε θα είναι κάθε μέρα Κυριακή, ώστε οι συνάδελφοί μας να έχουν Άγιο βοηθό, ζητάμε:

- Την άμεση και σωστή συντήρηση των Υπηρεσιακών οχημάτων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των κατασκευαστών, ώστε αυτά να είναι λειτουργικά και ασφαλή για τους συναδέλφους μας αλλά και τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου.

- Την αντικατάσταση όλων των παλαιών οχημάτων με νέα, κατάλληλα για το έργο και την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

- Τον άμεσο τεχνικό και περιοδικό έλεγχο (Κ.Τ.Ε.Ο.) όλων των υπηρεσιακών οχημάτων, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον νόμο ημερομηνίες.

Παρακαλούμε την Π.Ο.ΑΣ.Υ. για τις δικές τις ενέργειες, για οριστική λύση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 1. 1.Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης / Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Τόσκα (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
 2. 2.Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης / Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκη Δημήτριο (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
 3. 3.Α.Ε.Α. / Γραφείο κ. Αρχηγού (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
 4. 4.Α.Ε.Α. / Γραφείο κ. Προϊστάμενου Επιτελείου (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
 5. 5.Α.Ε.Α. / Δ/νση Τεχνικών Εφαρμογών (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
 6. 6.Α.Ε.Α. / Δ/νση Οικονομικών (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
 7. 7.Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 1. 1.Υπουργό Υγείας και Βουλευτή Ρεθύμνου κ. Ξανθό Ανδρέα
 2. 2.Βουλευτή Ρεθύμνου κ. Κεφαλογιάννη Ιωάννη
 3. 3.Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
 4. 4.Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης
 5. 5.Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου
 6. 6.Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου
 7. 7.Αστυνομικές Υπηρεσίες Νομού Ρεθύμνου