Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:00 | 02/06/2015

Επιστολή - καταγγελία για τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι στρατευμένοι στο Σχολείο Προχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΣΠΕΝ) απέστειλε τη Δευτέρα ένας φαντάρος στο Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος.

 

 

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Υπηρετώ τη θητεία μου στη Λήμνο και τις τελευταίες (3) εβδομάδες πέρασα ΣΠΕΝ (Σχολείο Προχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων) στο 224 ΤΠ με διοικητή τον αντισυντ/χη κ. Ξηρ. Αυτές τις μέρες έμαθα τι σημαίνει προχωρημένη εκπαίδευση.

Προχωρημένη εκπαίδευση σημαίνει άθλιες συνθήκες διαβίωσης. 20 άτομα σε υπερβολικά μικρό χώρο (σε βαθμό που σε κάθε κίνηση τρακάρεις με άλλους τρεις), με όλα μας τα προσωπικά είδη μέσα στο θάλαμο κάτω από τα κρεβάτια καθώς οι φωριαμοί που μας δόθηκαν δε χωρούσαν παρά ελάχιστα πράγματα. όπως ήταν αναμενόμενο γεμίσαμε κοριούς σε χρόνο dt, καθώς ήταν απλά αδύνατο να καθαριστεί ο χώρος όπως πρέπει.

Προχωρημένη εκπαίδευση σημαίνει πρόγραμμα που τηρείται κατά γράμμα μόνο όταν πρόκειται για την ταλαιπωρία του φαντάρου. Πχ λήξη εκπαίδευσης στις 7 έξοδος στις 7.15, δηλαδή 100 άνθρωποι έπρεπε να κάνουν μπάνιο σε 10 ντουζιέρες μέσα σε 10 λεπτά. Πρακτικά οι περισσότεροι βγαίναμε κουβαλώντας πάνω μας σκόνη και ιδρώτα 12 ωρών εκπαίδευσης ή χάναμε την έξοδο. Από την άλλη όταν διαμαρτυρηθήκαμε ότι ο χρόνος για τις πρωινές καθαριότητες δεν επαρκεί, η απάντηση ήταν "να ξυπνάτε στις 5μιση" γιατί εκεί προφανώς το πρόγραμμα μπορούσε να γίνει πιο ευέλικτο.

Προχωρημένη εκπαίδευση σημαίνει εκπαίδευση σε καψόνια. Καψόνια "προβλεπόμενα" όπως συνεχόμενες μεταβολές, παραμονή για κάποια ώρα σε θέση "παρουσιάστε" ή βήμα σημειωτόν σε μέρος με πολλή σκόνη, αλλά και άλλα πιο "παραδοσιακά" όπως το κλασσικό "πέσε και πάρε 10 κάμψεις".

Προχωρημένη εκπαίδευση σημαίνει ένα μεγάλο πανηγύρι κρατήσεων. Φάγαμε κρατήσεις για κάθε πιθανό και απίθανο λόγο, μεταξύ των οποίων για καθαριότητες που είχαν γίνει σωστά, για θέματα εκπαίδευσης που κανείς δεν μας είχε μάθει, κάποιος γιατί ανέφερε ότι έχασε το κινητό του, 10 άλλοι γιατί ένας από αυτούς μπέρδεψε τη σειρά του στη νυχτερινή βολή (στην οποία ο ανθυπολοχαγός κ. Στ. πρέπει να μοίρασε πάνω από 20 κρατήσεις), βρέθηκαν ακόμα και κάποιοι που έφαγαν κράτηση χωρίς κανείς να τους πει γιατί. Και ακριβώς επειδή ήμασταν ΣΠΕΝ, η κράτηση δεν ήταν αυτό που όλοι ξέρουμε αλλά περιλάμβανε επιπλέον αγγαρείες που γίνονταν την ώρα της μεσημεριανής ξεκούρασης. Κάπως έτσι καταλήξαμε να σκάψουμε παρτέρια, να στήσουμε ένα θερινό ΚΨΜ, να καθαρίζουμε ένα δασάκι από κλαδιά και κουκουνάρια και άλλα τέτοια όμορφα και απολύτως σχετικά με στρατιωτική εκπαίδευση.

Το σημείο όμως που όλοι καταλάβαμε τι σημαίνει προχωρημένη εκπαίδευση ήταν όταν ο λοχαγός κ. Ευστ. σε ένα ξέσπασμα του μας ενημέρωσε ότι «ο στρατιώτης δεν είναι άνθρωπος αλλά ένα κατώτερο ον», ότι θα έπρεπε να τους ευχαριστούμε για το ότι μας φέρονται τόσο καλά και ότι «κανονικά θα έπρεπε να καθαρίζουμε τουαλέτες με γυμνά χέρια και μετά να πηγαίνουμε για φαγητό χωρίς να μας αφήνουν να πλυθούμε γιατί αυτό μας αξίζει». Ο επικίνδυνος αξιωματικός είχε δώσει δείγματα γραφής και άλλες στιγμές με ακραίες ρατσιστικές απόψεις για τους χρήστες ναρκωτικών, τις γυναίκες κλπ αλλά εκεί μας άφησε με το στόμα ανοιχτό και μας έδωσε την εξήγηση γιατί όλο αυτό τον καιρό δεχόμασταν έναν ατελείωτο πόλεμο νεύρων από την πλειοψηφία των στελεχών.

ΥΓ.: Μέσα σε όλα αυτά θυμήθηκα μια δήλωση του αναπληρωτή ΥΕΘΑ κ. Ήσυχου που έλεγε ότι ο στρατός δεν είναι τιμωρία. Στο ίδιο κλίμα με τον προϊστάμενο του ο ανθυπολοχαγός κ. Στ. μας ενημέρωσε κάποια στιγμή πως ότι γίνει εκεί δεν πρέπει να μαθευτεί παραέξω γιατί ο στρατός είναι το σπίτι μας.

Αλλά και πως ακόμα και αν συμβεί αυτό να ξέρουμε ότι αυτά γυρνάνε μπούμερανγκ.

Ο ΑΓΕΣ Τελλίδης αυτά εννοούσε στην ομιλία ανάληψης των καθηκόντων του περί σεβασμού των δικαιωμάτων των φαντάρων;

Πηγή: ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis