Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:54 | 17/12/2014

 

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 15/12, οι Σύροι πρόσφυγες που είχαν καταλύσει στο Σύνταγμα ζητώντας χορήγηση ασύλου απομακρύνθηκαν μετά από επέμβαση της αστυνομίας. Είχε προηγηθεί η πρόταση Καμίνη για στέγαση τους σε χώρους του δήμου Αθηναίων, ενώ ο ίδιος απηύθυνε πρόταση σε άλλους δημάρχους για να προσφέρουν και εκείνοι χώρους όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν οι Σύροι.

Τώρα, η Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό" και οι πρόσφυγες, καταγγέλλουν πως κατά την απομάκρυνση τους χάθηκαν έγγραφα και προσωπικά τους αντικείμενα και δεν τους  επετράπη να πάρουν εκείνη την ώρα τα σακίδια, τα πορτοφόλια, τα μπουφάν και τα τσαντάκια τους μαζί τους, ενώ κάποιοι δεν κατάφεραν να φορέσουν ούτε τα παπούτσια τους.

"Η απώλεια των διαβατηρίων όσων δεν τα είχαν στον κόρφο τους όταν κοιμόντουσαν είχε σαν αποτέλεσμα να μην ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους ως Σύροι και να τους διώξουν από το Αλλοδαπών με Υπηρεσιακό Σημείωμα Απέλασης για να εγκαταλείψουν τη χώρα σε 30 μέρες.

Οι πρόσφυγες καταρτίζουν ακριβή λίστα με όλα τα αντικείμενα που "έχασαν" και θα τη δημοσιοποιήσουν σήμερα Τετάρτη 17/12", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η καταγγελία:

"Αγνοούνται χρήματα, κινητά τηλέφωνα, διαβατήρια, ταυτότητες, πιστωτικές κάρτες και άλλα προσωπικά αντικείμενα 22 Σύρων προσφύγων που προσήχθησαν στο Αλλοδαπών κατά την επιχείρηση εκκένωσης της πλατείας Συντάγματος, τα ξημερώματα της Δευτέρας 15/12.

Οι Πρόσφυγες, μαζί με μέλη της Κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό" έψαξαν στο Αλλοδαπών, στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αθήνας και στα Απωλεσθέντα του ΑΤ Συντάγματος και ΟΥΔΕΙΣ γνωρίζει κάτι για αυτά.

Στους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν σηκωτοί από τον ύπνο στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας με κλούβες στο αλλοδαπών δεν επετράπη να πάρουν εκείνη την ώρα τα σακίδια, τα πορτοφόλια, τα μπουφάν και τα τσαντάκια τους μαζί τους, κάποιοι δεν κατάφεραν να φορέσουν ούτε τα παπούτσια τους.

Η απώλεια των διαβατηρίων όσων δεν τα είχαν στον κόρφο τους όταν κοιμόντουσαν είχε σαν αποτέλεσμα να μην ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους ως Σύριοι και να τους διώξουν από το Αλλοδαπών με Υπηρεσιακό Σημείωμα Απέλασης για να εγκαταλείψουν τη χώρα σε 30 μέρες.

Οι πρόσφυγες καταρτίζουν ακριβή λίστα με όλα τα αντικείμενα που "έχασαν" και θα τη δημοσιοποιήσουν σήμερα Τετάρτη 17/12. Οι υπεύθυνοι της απώλειας καλό θα είναι να τσακιστούν να τα βρουν, αλλιώς να αναλάβουν την ευθύνη.

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό".

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Κυριακή, 603 Σύροι πρόσφυγες είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου.

"Έχουμε δυνατότητα για χορήγηση ασύλου σε περίπου 10 άτομα την ημέρα. Μας ενδιέφερε να πάρουμε στα χέρια μας τις αιτήσεις, ώστε να δούμε ποια άτομα έχουν προτεραιότητα", είχε δηλώσει στην "Καθημερινή" ο κ. Άγγελος Συρίγος, γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής. Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, καταγράφηκαν 78 οικογένειες μεταξύ των αιτούντων (κάποιες είναι πολύτεκνες), 40-45 έχουν προβλήματα υγείας (αρκετοί είναι τραυματίες από τον πόλεμο), ενώ περίπου 200 άτομα έχουν συγγενικά πρόσωπα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

"Αυτό που μας εντυπωσίασε", σημείωσε ο κ. Συρίγος, "είναι ο ρόλος των λαθρεμπόρων, οι οποίοι προσπαθούσαν να παρεμποδίσουν τους πρόσφυγες να κάνουν αίτηση ασύλου".

Σε ξενώνες, ξενοδοχεία

Από το σύνολο των Σύρων προσφύγων 45 (23 παιδιά) φιλοξενούνται από την Παρασκευή στον ξενώνα αστέγων «Εστία των Αθηνών» του Δήμου Αθηναίων, ενώ επιπλέον 110 άτομα βρίσκονται σε δύο ξενοδοχεία, ύστερα από προφορά του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

"Ο Δήμος Αθηναίων εξήντλησε τις δυνατότητές του φιλοξενώντας οικογένειες Σύρων προσφύγων που βρίσκονταν στο Σύνταγμα, ενώ από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι η θέση αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να είναι στο πεζοδρόμιο. Το ίδιο οφείλει να κάνει το κράτος, που είναι υπεύθυνο για τους πρόσφυγες, καθώς και άλλοι δήμοι της Αττικής", τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του χθες στον ξενώνα.

 

Σχόλιο Policenet: Είναι δεδομένο ότι σε κάθε Δημοκρατική Χώρα η οποιαδήποτε καταγγελία πρέπει να διερευνάται σε βάθος, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και από τους αρμόδιους φορείς.

Με τον ανάλογο τρόπο όμως πρέπει να διερευνηθεί και η οποιαδήποτε λίστα με απωλεσθέντα αντικείμενα, δεδομένου ότι ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως υφίσταται και ο κίνδυνος της δήλωσης νομιμοποιητικών εγγράφων που δεν υπήρξαν ποτέ.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δινεται η αίσθηση πως η Χώρα μας αφενώς επιτρέπει παραβατικές συμπεριφορές και αφετέρου είναι "ευκολόπιστη" απέναντι σε ισχυρισμούς που δεν συνοδεύονται και από τις ανάλογες αποδείξεις.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis