Καταγγελίες για Kρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. με κομματικά κριτήρια

Καταγγελίες για Kρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. με κομματικά κριτήρια

του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

Ως «ρηχές», κομματικές της… Πλ. Κουμουνδούρου,  που δημιουργούν  «δύο αστυνομίες» προσεταιρισμένες στα… άρματα ανώτατων αξιωματικών της αστυνομικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., χαρακτηρίζονται οι κρίσεις αξιωματικών του Σώματος, από πολιτικούς και αστυνομικούς κύκλους, με ότι δυσάρεστες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την εύρυθμη λειτουργία ενός τόσο νευραλγικού κρατικού μηχανισμού.

Δια της… περιφοράς υπογραφών συνεδρίασε το ΚΥ.Σ.Ε.A. και με την υπ’ αριθ. 1/2018 απόφαση του, ύστερα από πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, παράτεινε τη θητεία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας  Κωνσταντίνου Τσουβάλα, για ένα ακόμη έτος.

Από εκεί και έπειτα, ενώ υπήρχε η πρόθεση κάποιων «τομών» στον βαθμό των αντιστράτηγων, με τουλάχιστον 2-3 αποχωρήσεις, ηπαρέμβαση της… Πλ. Κουμουνδούρου φαίνεται να ήταν καταλυτική για τον περιορισμό τους σύμφωνα με τις κομματικές αποχρώσεις… Βέβαια σε αυτό συνηγόρησε η «ατολμία» για την  αποστρατεία ενός αντιστράτηγου, η οποία αν αποφασιζόταν θα έθετε το δίλλημα επιλογής ανάμεσα σε δύο ομοβάθμιους του για… μία θέση στην ιεραρχία, και θα συμπαρέσυρε κάποιους ακόμη στην αποστρατεία. Με αυτή τη λογική όλα παρέμειναν στάσιμα έως τη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντώνη Μπάκα, ο οποίος πήρε τον δρόμο της αποστρατείας, παρά την επιτυχημένη πορεία του σε θέσεις Ασφάλειας και κυρίως στην διοίκηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με σημαντικό έργο.

Στη θέση τους παρέμειναν ο Υπαρχηγός Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Μιχαήλ Καραμαλάκης, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, και ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Χρήστος Δραγατάκης, ο οποίος φέρεται, χωρίς να είναι σίγουρο, να «μετακομίζει» στη θέση του Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος. Την θέση του Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, αν γίνει αυτή η αλλαγή, καταλαμβάνει ο Ανδρέας Αποστολόπουλος, μέχρι πρότινος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, ο οποίος προήχθη σε αντιστράτηγο, παρασύροντας στην αποστρατεία, τον μέχρι πρότινος Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής Αλκιβιάδη Ασημακόπουλο, κάτι που γίνεται για 2η φορά στα αστυνομικά χρονικά από τη θέση του «Γαδάρχη», και τον προϊστάμενο του Κλάδου Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής Γιώργο Κωτσάκη.

Τη θέση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται να καταλαμβάνει ο μέχρι πρότινος Διοικητής Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, ο οποίος παρέμεινε για τρίτη χρονιά υποστράτηγος, ενώ στην προηγούμενη θέση του «κάθεται» ο Γιώργος Ψωμάς, προϊστάμενος μέχρι χθες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής και παλιός διοικητής της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Στη θέση του παραμένει ο Διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Γιώργος Γιάννινας, ενώ προς αντικατάσταση είναι ο διοικητής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.  

Οι κρίσεις υποστράτηγων και ταξίαρχων, όπως και οι τοποθετήσεις τους, παρότι φαινομενικά ήταν έτοιμες με αρκετές αποχωρήσεις, οι… λίστες της Πλ. Κουμουνδούρου, με τις αντιδράσεις των «κομμένων» αξιωματικών, είχαν  προκαλέσει την παράταση…

Πηγή:  www.thetoc.gr