Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:14 | 07/06/2017

Σοβαρές καταγγελίες εις βάρος της Ελλάδας έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν στην «παράδοση» Τούρκων αντικαθεστωτικών που φτάνουν στην χώρα μας ζητώντας άσυλο, στον Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατήγγειλε πως μια ομάδα Τούρκων πολιτών, μεταξύ των οποίων ο καταζητούμενος δημοσιογράφος Μουράτ Τσαπάν, επεστράφησαν με τρόπο παράνομο και παρακρατικό στην Τουρκία, παρόλο που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το Διδυμότειχο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και ζήτησαν άσυλο και τους δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως θα οδηγηθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μεταφέρθηκαν σε ένα χωράφι, όπου τους παρέλαβαν πέντε μασκοφόροι και μέσω του Έβρου, τους οδήγησαν στην Τουρκία.

Επιπλέον, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, μετέδωσε τηλεγράφημα που λέει πως 10 Τούρκοι πολίτες πέρασαν με βάρκα στα ελληνικά σύνορα στον Έβρο και στη συνέχεια επεστράφησαν πίσω με την ίδια ακριβώς βάρκα από τις ελληνικές αρχές. Τρεις από αυτούς συνελήφθησαν ήδη με την κατηγορία της συμμετοχής στη φερόμενη ως τρομοκρατική οργάνωση του αμφιλεγόμενου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και για ακόμα δυο η έρευνα συνεχίζεται.

Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, με δημοσιεύσεις στο προσωπικό του προφίλ στο facebook καταγγέλει το θέμα και ζητά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξηγήσεις. Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο περιοδικό Antivirus, όπου δήλωσε «υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα μου», ο κ. Δοξιάδης γράφει: «Μπράβο, Αλέξη Τσίπρα, πάντα το ξέραμε ότι έχεις μεγάλες αρετές, στα λόγια. Αφού όμως έχεις αυτή την ευγενή φιλοδοξία, φρόντισε τα κρατικά όργανα της πατρίδας σου να μη μπαγλαρώνουν τους τούρκους αντικαθεστωτικούς που φτάνουν στην Ελλάδα ζητώντας προστασία, και να τους στέλνουν παράνομα πίσω, στα κρατητήρια του Ερντογάν. Είναι κι αυτοί άνθρωποι, ξέρεις. Και έχουν δικαιώματα».

Οι συζητήσεις για το θέμα στο Διαδίκτυο έχουν φουντώσει και πολλοί αναρωτιούνται εάν υπάρχει κάποιος «κρυφός» λόγος που εξηγεί πώς οι ελληνικές αρχές τηρούν αυτή τη στάση, που έρχεται σε αντίθεση για παράδειγμα με την δικαστική απόφαση περί χορήγησης ασύλου στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα.

Επισήμως από τις ελληνικές αρχές δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση ή απάντηση, αν και το θέμα έχει φτάσει και στην Βουλή, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι και όπου διερωτάται εάν «έχουν δοθεί εντολές σε «ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο» για την άμεση επαναπροώθηση τούρκων πολιτών που ζητούν άσυλο στη χώρα μας».

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή Γκι Φερχόφσταντ ζητά από τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο να διαλευκάνει το θέμα.

Ο επίτροπος Νιλς Μουϊζνιεκς επικρίνει την κυβέρνηση

Αυστηρό μήνυμα, προς την ελληνική κυβέρνηση, για τις ομαδικές απελάσεις τούρκων αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, απηύθυνε δημόσια ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουϊζνιεκς!

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την έκταση του φαινομένου των ομαδικών απελάσεων τούρκων υπηκόων προς την χώρα του Ερντογάν, ο Επίτροπος, συνιστά με αυστηρότητα στις ελληνικές αρχές, δηλαδή να σταματήσουν αμέσως τις επιχειρήσεις απέλασης προς την Τουρκία και να σεβαστούν την υποχρέωση τους προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξασφαλίζοντας ότι όλοι οι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα, θα μπορούν να αιτηθούν την παροχή ασύλου και να την λάβουν.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις ομαδικές απελάσεις Τούρκων που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα, όπως έχει αναφερθεί. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες επέστρεψαν ομαδικά στην Τουρκία αρκετούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου, εμποδίζοντας έτσι την προσπάθειά τους να αναζητήσουν και να λάβουν άσυλο.

Προτρέπω τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι που φθάνουν στην Ελλάδα θα μπορούν να αναζητήσουν και να απολαύσουν αποτελεσματικά το άσυλο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει υποστεί τεράστια μεταναστευτική πίεση τα τελευταία χρόνια και η βοήθεια που έλαβε από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ απέχει πολύ από την αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο των πιέσεων αυτών όσο και των δεινών που υποφέρουν οι πρόσφυγες στη χώρα. Ωστόσο, ακόμη και σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, τα κράτη δεν μπορούν να καταφεύγουν σε πρακτικές - όπως οι ομαδικές απελάσεις - οι οποίες δεν συμμορφώνονται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την αρχή της μη επαναπροώθησης που κατοχυρώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες».

Η ανακοίνωση από το Ποτάμι

«Εδώ και αρκετούς μήνες, κυκλοφορούν στα ΜΜΕ ειδήσεις για τούρκους πολίτες, μη αρεστούς στο καθεστώς Ερντογάν, που ενώ κατέφθασαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο, κατά τρόπο ανεξήγητο και μυστηριώδη βρέθηκαν λίγο αργότερα στις τουρκικές φυλακές. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει αρνηθεί παρόμοιες κατηγορίες, ως γενικότητες και φημολογίες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, γνωστή για τις προσπάθειές της, έκανε μια σοβαρότητα καταγγελία: Ότι ο τούρκος αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Murat Çapan, μαζί με δυο άλλους τούρκους πολίτες, έφθασαν στο αστυνομικό τμήμα του Διδυμότειχου όπου ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Ενώ όμως τους δόθηκε η διαβεβαίωση από τους αστυνομικούς ότι θα μεταφερθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μια ομάδα μασκοφόρων(!) τους οδήγησε στα σύνορα και τους παρέδωσε στις τουρκικές αρχές.

Η πράξη αυτή, από μόνη της, είναι κραυγαλέα παραβίαση των διεθνών κανόνων δικαίου, και ντροπή για μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι η περίπτωση του Murat Çapan δεν είναι η μόνη, καθώς η Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θέτει πλέον το ερώτημα περί "συντεταγμένων επαναπροωθήσεων" αντικαθεστωτικών πολιτών στην Τουρκία.

Ρωτάμε τους υπουργούς Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής πολιτικής:
Αληθεύουν οι καταγγελίες της ΕΕΔΑ για την αράνομη επαναπροώθησή του Murat Çapan και των συντρόφων του στη χώρα μας, παρότι ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου; Και αν ναι, βάσει ποιών νόμων και ποιών κανόνων έγινε αυτή;

Έχουν δοθεί εντολές σε «ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο» για την άμεση επαναπροώθηση τούρκων πολιτών που ζητούν άσυλο στη χώρα μας;

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για την εθνική μας αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, για να μείνει αναπάντητο. Απαιτούμε άμεση απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς. Η σιωπή, θα ερμηνευθεί ως ένοχη αποδοχή των κατηγοριών.

Να γνωρίζουν όμως ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει να διερευνά την υπόθεση και σύντομα θα φέρει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα και βέβαια στη Βουλή
».

Διαβάστε περισσότερα στο tovima.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis