Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:11 | 29/12/2015

Ξημερώματα 9ης Απριλίου 2013 ο I.M. βρήκε τον 50χρονο αδερφό του ξαπλωμένο μπροστά στα κατεβασμένα ρολά μίνι μάρκετ στους Αγίους Αναργύρους. Τον είχαν παρατήσει εκεί οι απαγωγείς του, χτυπημένο και λιπόθυμο. Ενα μήνα αργότερα ο απαχθείς, γνωστός και ως «Μάστερ» για τις ικανότητές του στην πλαστογραφία, πέθανε στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Ακολούθησαν άρση τηλεφωνικού απορρήτου και διαδοχικές καταθέσεις υπόπτων και μαρτύρων, ώσπου την περασμένη εβδομάδα γράφτηκε ο επίλογος της υπόθεσης στα δικαστήρια. Τρεις κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και ο αδερφός του απαχθέντος, καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Λίγες ημέρες πριν από την απόφαση του δικαστηρίου η «Κ» μιλώντας με ανθρώπους που γνώριζαν τον «Μάστερ» και μελετώντας το υλικό της δικογραφίας είχε παρουσιάσει το παρασκήνιο από την απαγωγή του 50χρονου Πακιστανού μέχρι και τον θάνατό του. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. δεν επρόκειτο για μια απλή υπόθεση ομηρίας, αλλά για μια ασυνήθιστη ιστορία εκβιασμών, απειλών και βασανιστηρίων μεταξύ εμπλεκομένων σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.

Στις προανακριτικές τους καταθέσεις αρκετοί κατηγορούμενοι είχαν ενοχοποιήσει τους εαυτούς τους και αλλήλους. Ο αδερφός του «Μάστερ» είχε υποδείξει ως επικεφαλής της απαγωγής έναν Σύρο, ιδιοκτήτη καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας που κυκλοφορούσε με πολυτελές αυτοκίνητο και δήλωνε στην εφορία εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ τον χρόνο. Οπως είχε καταθέσει στην αστυνομία ο αδερφός του «Μάστερ», ένας Πακιστανός «χρώσταγε λεφτά στον Σύρο από μεταφορά παιδιών που είχαν κάνει στην Ιταλία. Δεν τα έδινε και έτσι πήρε τον αδερφό μου για να πάρει τα λεφτά του πίσω».

Στις 23 Δεκεμβρίου κατά τις απολογίες τους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι κατηγορούμενοι ανασκεύασαν τις προηγούμενες καταθέσεις τους. Αρνήθηκαν σχεδόν τα πάντα και απέδωσαν όλες τις παράνομες πράξεις στον νεκρό και σε όσους κατηγορούμενους έχουν διαφύγει στο Πακιστάν και καταζητούνται από την ΕΛ.ΑΣ. «Οσα χρόνια είμαι στην Ελλάδα δεν έχω κάνει καμία παρανομία. Ο αδερφός μου ήταν μπλεγμένος, εγώ δεν είχα καμία σχέση με αυτά» είπε απολογούμενος ο Ι.Μ. Αρνήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι συμμετείχε σε διακίνηση μεταναστών και ότι γνώριζε τον Σύρο τον οποίο είχε υποδείξει προανακριτικά ως επικεφαλής του κυκλώματος.

«Είμαι απόγονος πολύ πλούσιας οικογένειας στη Συρία, δεν είχα ανάγκη να κάνω κάτι τέτοιο» τόνισε ο Σύρος στο δικαστήριο. Απέδωσε όλες τις κατηγορίες στον φθόνο ανταγωνιστών του και άλλων μεταναστών για την οικονομική κατάστασή του. «Εχω εχθρούς στην αγορά», είπε. «Δίνω εμπορεύματα σε όλα τα μαγαζιά του κέντρου». Ο εισαγγελέας Δημήτρης Πιέρρος στάθηκε όμως στο γεγονός ότι κατά το διάστημα της ομηρίας του «Μάστερ» ο Σύρος εμφανιζόταν να έχει δεχτεί 17 κλήσεις από κινητό τηλέφωνο κατηγορούμενου για την απαγωγή. «Είναι πολλές κλήσεις για ένα 24ωρο. Δεν μπορείς να θυμηθείς με ποιον μιλούσες;» ρώτησε τον κατηγορούμενο. «Εσείς τα λέτε ωραία, όμως αν είχα σχέση με την απαγωγή δεν θα μιλούσα από το κινητό μου. Οποιος ασχολείται με αυτά τα θέματα είναι προσεκτικός» ισχυρίστηκε εκείνος.

Το δικαστήριο αθώωσε τρεις Ελληνες κατηγορούμενους και καταδίκασε σε 23 έτη φυλάκισης τον Σύρο και έναν Ινδό για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Για την ίδια πράξη καταδικάστηκε σε πέντε έτη φυλάκισης ο αδερφός του «Μάστερ». «Οταν στείλαμε τη σορό στο Πακιστάν, έπειτα από 15 ημέρες πέθανε και ο πατέρας μας από τη στενοχώρια του», είπε ο Ι.Μ. στο δικαστήριο.

 

 

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis