Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:43 | 21/03/2017

Ένοχοι κρίθηκαν χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου οι τέσσερις πρώην φοιτητές που παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη για τις μολότοφ που είχαν συλληφθεί να κατέχουν πριν από πέντε χρόνια, και τις οποίες προόριζαν για τα γραφεία της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για έναν 29χρονο, ένα 27χρονο, έναν 29χρονο από την Αθήνα και ένα 33χρονο οι οποίοι κατηγορούνταν για κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού με σκοπό τη διάθεση σε τρίτους για την διάπραξη κακουργήματος (έκρηξη και παράβαση σχετικά με εκρηκτικές ύλες και τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων), κατοχή εκρηκτικού μηχανισμού με σκοπό τη διάθεση σε τρίτους για τη διάπραξη κακουργήματος, τρομοκρατικές πράξεις και απείθεια.

Χθες το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Άκη Δημητριάδη, Κώστα Σαρρή και Μανώλη Χατζηάμαλλου έκρινε ένοχους κατά πλειοψηφία (η πρόεδρος και δύο ένορκοι μειοψήφισαν ως προς τους τρεις κατηγορουμένους εκτιμώντας ότι έπρεπε να απαλλαγούν από τις κατηγορίες) και με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και επέβαλε στους δύο 29χρονους και στον 33χρονο ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή.

Σε ότι αφορά τον 27χρονο ο οποίος φέρεται και ως το άτομο που κατασκεύασε και κρατούσε τις μολότοφ, το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών για την πρώτη πράξη και δύο έτη φυλάκιση για τη δεύτερη, δηλαδή κατά συγχώνευση φυλάκισης 4 ετών με τριετή αναστολή. Και οι τέσσερις καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και έτσι η υπόθεσή τους θα εκδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρότασή της η κα. εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών όλων πλην του 27χρονου για τον οποίο και πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας σε οπλοκατοχή του νόμου 2168/93 συμπεριλαμβανομένου και της παραγράφου 2 που αναφέρει την κατοχή εκρηκτικών υλών.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου, όπως είχε γίνει τόσο προανακριτικά όσο και ανακριτικά, την ευθύνη ανέλαβε ο 27χρονος ο οποίος είπε πως την ενέργεια αυτήν αποφάσισε να την κάνει ως αγανακτισμένος από την υφιστάμενη κατάσταση της χώρας για την οποία και θεωρούσε υπαίτιους, την παράταξη του ΠΑΣΟΚ και αυτούς που ανήκουν σε αυτήν.

Ο 27χρονος παραδέκτηκε πως εκείνος επικοινώνησε με τους άλλους τρεις φοιτητές και τους ζήτησε να συναντηθούν κοντά στα γραφεία της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ για να συζητήσουν τις ενέργειες τους, όμως επειδή στη περιοχή υπήρχε κόσμος, αποφάσισαν να απομακρυνθούν από το σημείο.

Ο ίδιος είπε επίσης πως όταν τους πλησίασαν οι αστυνομικοί άφησε χωρίς να γίνει αντιληπτός τη μία μολότοφ κάτω από το σταθμευμένο αυτοκίνητο ενώ τη δεύτερη την έκρυψε κάτω από τη μπλούζα του με αποτέλεσμα κατά την καταδίωξη που του έγινε από τους αστυνομικούς να πέσει και να σπάσει.

Ο 27χρονος επεσήμανε πως οι συγκατηγορούμενοι του δεν είχαν ιδέα έως ότου επικοινώνησε μαζί τους, ενώ ουδέποτε στο παρελθόν έχει κάνει κάτι ανάλογο.
Τους ισχυρισμούς αυτούς επιβεβαίωσαν και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι.

Η συνάντηση, οι μολότοφ και οι συλλήψεις
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία, οι νεαροί – τότε- φοιτητές εντοπίστηκαν το βράδυ της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 2012 από αστυνομικούς που έκαναν περιπολία να κινούνται ύποπτα στη περιοχή του Σαν Φραγκίσκο. Οι αστυνομικοί χωρίς να γίνουν αντιληπτοί τους έθεσαν σε παρακολούθηση και τους είδαν να κινούνται προς την οδό Κομνηνών όπου βρίσκονταν τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Σε έλεγχο που επιχείρησαν να τους κάνουν, ο 27χρονος και ο ένας 29χρονος, τράπηκαν σε φυγή και ακολούθησε καταδίωξη από τους αστυνομικούς οι οποίοι και τελικά κατάφεραν να συλλάβουν τον πρώτο. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της καταδίωξης ο 29χρονος που τελικά διέφυγε, έριξε στο έδαφος μία μη πυροδοτημένη βόμβα μολότοφ με αποτέλεσμα αυτή να σπάσει.

Σε σωματική έρευνα που έγινε στον 27χρονο βρέθηκε να κατέχει ένα κομμάτι πετσέτας και ένα αναπτήρα ενώ έφερε έντονη οσμή βενζίνης. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, το κομμάτι της πετσέτας που ήταν κλεισμένο το στόμιο του μπουκαλιού της μολότοφ ήταν όμοιο με αυτό που βρέθηκε στη κατοχή του 27χρονου.

Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα, το πρωί της 13ης Φεβρουαρίου 2012 οι αστυνομικοί μετά την αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους βρήκαν πίσω από τη ρόδα σταθμευμένου αυτοκινήτου επί της οδού Κομνηνών άλλον έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό (μολότοφ) ο οποίος κατασχέθηκε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη μολότοφ την είχε αφήσει εκεί ο 27χρονος την ώρα που οι αστυνομικοί ετοιμάζονταν να τους κάνουν έλεγχο.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τον 27χρονο, τον 29χρονο και τον 33χρονο ενώ ο δεύτερος 29χρονος που είχε καταδιωχθεί από τους αστυνομικούς παρουσιάστηκε λίγες ημέρες μετά στην αστυνομία.


Πηγή :  www.rodiaki.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis