Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:58 | 30/12/2018

Επόπτες προκειμένου να ελέγχουν τους αστυνομικούς που προστατεύουν VIP πρόσωπα και κτίρια «στόχους» για το αν καλύπτουν επαρκώς τα καθήκοντά που τους έχουν ανατεθεί, έχει βγάλει στους δρόμους η Ελληνική Αστυνομία.

Οι επόπτες, πραγματοποιούν καθημερινούς «καταδρομικούς ελέγχους» σε αστυνομικούς σε όλη την Αττική προκειμένου να ελέγξουν να έχουν την προσοχή τους στην φύλαξη του «στόχου» ή την προσοχή τους αποσπά κάποια άλλη δραστηριότητα.

[custom:google-ads]

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost προσφάτως... θύματα των εποπτών έπεσαν δυο άνδρες της ασφάλειας, με τον έναν εξ΄αυτών να είναι αστυνομικός στην φύλαξη της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη.

Μάλιστα οι δυο συγκεκριμένοι αστυνομικοί, όπως και άλλοι που «συλλαμβάνονται» από τους επόπτες να εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, μετατίθενται στις πεζές περιπολίες...εν είδη τιμωρίας και παραδειγματισμού! Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που του έχει ανατεθεί η προστασία των VIP και των εν δυνάμει κτιρίων που αποτελούν «στόχους» τρομοκρατών ή αντιεξουσιαστών, έχει τρομοκρατηθεί με αποτέλεσμα, «αντί να προσπαθεί για το καλύτερο, να ακολουθεί τις εντολές απλά προς αποφυγήν διοικητικών εμπλοκών» όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν είναι λίγα μάλιστα τα στελέχη του σώματος, με πολύχρονη εμπειρία και διαδρομή σε μάχιμες υπηρεσίες, που τονίζουν πως, «αυτού του είδους οι  αυταρχικές συμπεριφορές, παραπέμπουν σε στρατιωτικά καψώνια και το μόνο που καταφέρνουν είναι η διάρρηξη των σχέσεων των αξιωματικών με τους κατώτερούς τους».

Οι επόπτες...ελέγχουν επόπτες

[custom:google-ads]

Ένα από τα αξιοσημείωτα επίσης των υποχρεώσεων των εποπτών, είναι πως εκτός από τους αστυνομικούς, ελέγχουν και τους συναδέλφους τους! Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι επόπτες, ελέγχουν άλλους επόπτες και εκείνοι με την σειρά τους, άλλους συναδέλφους τους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, «οι ανώτεροι τους δεν μπορούν να δεχτούν πως σε μια αναφορά 80 ή 100 σελίδων, δεν έχουν βρει τίποτα μεμπτό», αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ούτε μεταξύ των ανώτατων αξιωματικών και των εποπτών! Είναι τόσος ο...ζήλος δε των εποπτών, που πρόσφατα πραγματοποίησαν δυο ελέγχους σε διάστημα 25 μόλις λεπτών. Τους αστυνομικούς ελέγχουν επόπτες απο τα οικεία τμήματα, ακόμη και άτομα που συνήθως βρίσκονται σε γραφεία.

Στην πλειοψηφία τους, είναι χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως «η κατάχρηση  των εποπτών, στερεί από υπηρεσίες άτομα που θα μπορούσαν να προσφέρουν σε πιο ουσιαστικά πόστα».

Ένα ακόμη εντυπωσιακό αν μη τι άλλο στοιχείο, είναι πως πολλές φορές ελέγχουν αστυνομικούς που βρίσκονται σε διάφορα πόστα, χωρίς να γνωρίζουν ειδικές εντολές, ενώ επειδή οι έλεγχοι γίνονται...επί τροχάδην αποκαλύπτονται οι θέσεις των κατά τα άλλα «αόρατων ανδρών και γυναικών της ασφάλειας». Μάλιστα οι επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι  δημιουργούν πίεση, δυσφορία και εκνευρισμό στο προσωπικό με αποτέλεσμα να έχει αρνητική επίδραση στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις, οι αστυνομικοί αισθάνονται ταπεινωμένοι καθώς καλούνται να αποδώσουν σε ένα αντισυναδελφικό κλίμα.

Την ώρα μάλιστα που η ΕΛ.ΑΣ, αναζητά οχήματα, κάθε επόπτης δεσμεύει για την πραγματοποίηση των ελέγχων, έναν οδηγό και ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα στους...παραβάτες. Όπως τονίζουν έμπειροι αστυνομικοί, τέτοιου είδους έλεγχοι θα είχαν νόημα αν γίνονταν με τρόπο που θα βελτίωνε την απόδοση των αστυνομικών και όχι σε ένα τιμωρητικό πλαίσιο.

του Μιχάλη Τεζάρη

newpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis