Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:44 | 10/05/2018

Άγνωστες πτυχές από τη δικογραφία της μεγάλης υπόθεσης με τις κλοπές αυτοκινήτων που είχε φέρει σε απόγνωση δεκάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNN Greece. Η καλοστημένη απάτη επέφερε μεγάλα κέρδη στα μέλη της συμμορίας και στη δικογραφία, που συνέταξε το τμήμα ληστειών της ασφάλειας μετά τη σύλληψη των δραστών, παρουσιάζεται με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο η δράση της σπείρας.

".....Τα μέλη της οργάνωσης υπό την καθοδήγηση του αρχηγού αναζητούσαν είτε σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο είτε μέσω γνωριμιών που διέθεταν με συνεργεία αυτοκινήτων τρακαρισμένα οχήματα  τα οποία είχαν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές και η επισκευή τους ήταν ασύμφορη για τους ιδιοκτήτες τους. Επέλεγαν τα οχήματα με βασικό κριτήριο τη ζήτηση τους από το αγοραστικό κοινό και συνήθως φρόντιζαν πρώτα να έχουν στην κατοχή τους το τρακαρισμένο όχημα και στη συνέχεια αναζητούσαν όχημα να αφαιρέσουν ίδιας μάρκας τύπου, και αν ήταν δυνατόν και χρωματισμού, προκειμένου να μην προβούν σε δήλωση αλλαγής χρωματισμού. Ακολούθως αφαιρούσαν τα οχήματα που είχαν στοχοποιήσει είτε "πάντρευαν " τα ανταλλακτικά από τα κλεμμένα οχήματα με αυτά που είχαν στην κατοχή τους είτε πλαστογραφούσαν στους αριθμούς πλαισίου των κλεμμένων αυτοκινήτων τους αριθμούς πλαισίου που είχαν τα τρακαρισμένο και τα παρουσίαζαν ως νόμιμα ..."

Χαρακτηριστικά είναι όμως και τα όσα αναφέρει στην απολογία του στους αστυνομικούς ένα μέλος της σπείρας που είχε το ρόλο αυτού που έλυνε τα τρακαρισμένα αυτοκίνητα σε συνεργείο που ανήκε σε ηγετικό στέλεχος της συμμορίας:

"....εγώ έλυνα οχήματα μάρκας Ford Fiesta. Αρχικά μου έλεγαν ότι τα αμάξια έρχονταν από Γερμανία. Στη συνέχεια βέβαια κατάλαβα ότι αυτά τα αμάξια είναι κλεμμένα γιατί ήταν καινούργια και όλα είχαν σπασμένο το φινιστρίνι τους. Είχα μεγάλη ανάγκη όμως για λεφτά και έτσι έκανα κανονικά τη δουλειά μου χωρίς να ρωτάω και πολλά και έπαιρνα μεροκάματο και έφευγα. Για τις πράξεις που μου λέτε δεν θυμάμαι ημερομηνίες, θυμάμαι το μαύρο Ford. Δεν μπορώ να θυμηθώ ημερομηνία, αλλά ήταν γύρω στο Μάρτιο. Ίσως και αυτό στην περίπτωση του Φαλήρου. Επίσης, θυμάμαι ότι στο συνεργείο είχα λύσει και δυο Toyota Yaris. Ένα το είχαν φέρει πρωί και ήταν άσπρο και το άλλο ήταν κόκκινο προς το βυσσινί και το είχαν φέρει απόγευμα. Θυμάμαι ότι είχα λύσει και ένα μαύρο Fiesta το οποίο ήταν και λίγο χτυπημένο...."

Τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν συχνά κωδικούς για να μην γίνονται αντιληπτοί και στη δικογραφία οι αστυνομικοί περιγράφουν με λεπτομέρειες πως κατάφεραν να σπάσουν τις κωδικοποιημένες συνομιλίες τους.

".....Μιλούσαν κωδικοποιημένα και χρησιμοποιούσαν εκφράσεις όπως «θα έρθεις για νυχτερινό ψάρεμα» όταν ήθελαν να αποσυναρμολογήσουν κάποιο όχημα  «να κάνουμε σέρβις» όταν θα συναντιόντουσαν για να κλέψουν κάποιο αυτοκίνητο, «τέντα» όταν αναφέρονταν στις κουκούλες που κάλυπταν τα κλεμμένα αυτοκίνητα. Επίσης συνήθιζαν να μιλάνε μπερδεύοντας τις συλλαβές των λέξεων. Δηλαδή:

  • "ξιαμα" δηλαδή αμάξι
  • "ντιαγα" δηλαδή γάντια
  • "μενο" δηλαδή κλεμμένο"

Αρχηγικό μέλος εντόπιζε ιδιοκτήτες ΙΧ, που είχαν τρακάρει και ήταν ασύμφορο για αυτούς να φτιάξουν ξανά το αυτοκίνητο τους, και αφού τους πρόσφεραν τα χρήματα, αμέσως το αγόραζαν. Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία με έναν τέτοιο ιδιοκτήτη που είχαν καταγράψει οι αστυνομικοί:

Δράστης: "άκουσε με τις πινακίδες, τις έχεις καταθέσει;"

Θύμα: "ναι, ναι, τις έχω καταθέσει "

Δράστης: "ωραία δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, εμείς το μεταβιβάσουμε κανονικά σε εμένα ή στην εταιρία μου και από εκεί και πέρα το αυτοκίνητο με το φτιαχτεί θα πουληθεί, αγοράζει ο πελάτης το σήμα δεν χρειάζεται να το αγοράσεις εσύ "

Θύμα: "ωραία, έλα στην Καρδίτσα, σήκωσε το πάρτο δώσε, μου δεκαεπτά κατοστάρικα και φύγε"

Δράστης: "μην το δώσεις πουθενά άλλου το αμάξι, το θέλω σίγουρα ας είναι τρακαρισμένο…"

Χαρακτηριστική και η επόμενη συνομιλία:

Κατηγορούμενος: "οκ, έγινε, το κλείσαμε τώρα".

Θύμα: "2.200 τα έξοδα δικά σου"

Κατηγορούμενος: "έχεις 2 κλειδιά, βιβλία σέρβις, τα πάντα έτσι φιλαράκι;"

Θύμα: "Έχω δυο κλειδιά , σέρβις έκανα τον Δεκέμβριο έχω περάσει και ΚΤΕΟ"

Κατηγορούμενος: "έχεις πληρώσει τέλη του 2018;"

Θύμα: "ναι, είσαι κομπλέ…"

Κατηγορούμενος: "τελείωσε, κλείσαμε στα 2.200 για αύριο φίλε"

Θύμα: "ωραία, η εξόφληση πώς θα γίνει;"

Κατηγορούμενος: "κατευθείαν μετρητά, στα δίνω επί τόπου .."

Α. "Έλα"

Β.  "ο «ψηλός» είναι ήδη εκεί πέρα, τώρα το φορτώνουνε εντάξει;"

Α. "Αλήθεια; "

Β. "Ναι, στο λόγο μου ξεκινάνε αυτοί"

Α. "Δηλαδή και δεύτερο άτομο θα μου φέρεις;"

Β. "Θα έρθω και εγώ ρε φίλε θα βάλουμε και το «ψηλό» και θα το λύσουμε παρέα

Α. "Εσύ τι να λύσεις; "

Β. "θα έρθει να βοηθήσει τώρα, έλα ότι μπορούμε αδελφέ να λύσουμε μούρη ταμπλό πρώτα …"

Α. "Θα έρθεις να με φορτώσεις, έχω μείνει εδώ στο Γιώργο απέξω με το καγιέν"

Β. "Άντε ρε γαμ... δεν μένουν τα καγιέν"

Α. "Σοβαρά σου μιλάω ρε μαλ...., σου λέω, έχω μείνει..."

Μίνα Καραμήτρου

 

Μίνα Καραμήτρου
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis