Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:49 | 05/07/2015

Καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις ακόμα και στο τέλος της ημέρας προκαλεί το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται έτοιμος να τραβήξει από το συρτάρι το χαρτί του ανασχηματισμού της κυβέρνησης με βασική δομική αλλαγή, αυτή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Μάλιστα, η απόφαση του Πρωθυπουργού αναμένεται να παραμείνει η ίδια ακόμα και στη περίπτωση που ο ελληνικός λαός συνταχθεί με τη βούληση της κυβέρνησης και ψηφίσει «ΌΧΙ».

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι του πρωθυπουργικού αυτού ελιγμού:

  • Να δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
  • Να εξευμενίσει τους Ευρωπαίους εταίρους στέλνοντας μήνυμα καλής θέλησης.

Παρά τους αισιόδοξους τόνους των υπουργών της κυβέρνησης για άμεση επαναλειτουργία των τραπεζών είναι κοινή η πεποίθηση ότι η χώρα πατά πάνω σε μια τεντωμένη χορδή πάνω από το κενό.

Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν, κατά πληροφορίες, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης πρέπει να απαλλαχθεί από τα καθήκοντα του ακόμα και στην περίπτωση που οι ψηφοφόροι πουν «ναι» στο «Όχι».

Και αυτό διότι πρέπει οι διαδικασίες προσέγγισης των δύο πλευρών (κυβέρνησης- εταίρων) να είναι ταχύτατες ώστε η βλάβη να καταστεί αναστρέψιμη.

Ο κ. Βαρουφάκης προκαλεί εκ των άλλων δυσχερειών αρνητική ψυχολογική διάθεση στους Ευρωπαίους ομολόγους του σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Επίσης πρέπει να χαραχθεί άμεσα μια καινούργια γραμμή πλεύσης στο υπουργείο Οικονομικών που είναι δύσκολο να υποστηρίξει ο συγκρουσιακός Βαρουφάκης.

Κατά πληροφορίες ως αντικαταστάτης του φέρεται ο μετριοπαθής υπουργός Οικονομίας Γιάννης Σταθάκης. Ο τελευταίος ανήκε στην ομάδα των υπουργών που τάσσονταν εδώ και τώρα με την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ είχε εκφράσει και τον προβληματισμό του για το εγχείρημα του δημοψηφίσματος.

Αυτονόητο είναι ότι οι αλλαγές θα είναι ριζικές σε περίπτωση που στην κάλπη υπερτερήσουν τα ΝΑΙ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει ήδη δηλώσει ότι πρόκειται να παραιτηθεί, ενώ αλλαγές αναμένονται και σε άλλα κρίσιμα υπουργεία της κυβέρνησης. Άλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει ότι δεν θα μείνει ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να πυροδοτήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

 

http://www.thetoc.gr/politiki/article/anasximatismos-kai-stathakis-sti-thesi-tou-baroufaki

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis