Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:35 | 04/02/2016

Διαβάζαμε νωρίτερα τις αγαθές αναμφίβολα προθέσεις του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, περί της αποδέσμευσης από πάρεργα και κατάργηση επί της ουσίας ανενεργών τμημάτων ενός σημαντικού μεγέθους αστυνομικών ώστε να διατεθούν σε καθήκοντα αστυνόμευσης.

Όμως όπως λέει και μια γαλλική παροιμία, ο δρόμος προς την κόλαση είναι σπαρμένος με καλές προθέσεις. Και εξηγούμαστε. Ποια ήταν μέχρι σήμερα η αιχμή του δόρατος της ΕΛ.ΑΣ. στην αστυνόμευση, πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος; Ακόμα και ο τελευταίος ιεραρχικά αξιωματικός της Ασφάλειας (και τονίζουμε την υπηρεσιακή προέλευση εξαιτίας μιας άρρητης αλλά υποβόσκουσας αντίθεσης) υποδεινύει την ομάδα ΔΙΑΣ ως εκείνη που έβαλε φραγμό στην κάποια στιγμή εκρηκτικά αχαλίνωτη εγκληματικότητα.

Κι αυτό το άκουσαν κατ' επανάληψη να δηλώνεται στις τηλεφωνικές υποκλοπές από αστέρες πρώτου μεγέθους του εγκλήματος και της Greek Mafia. Το είδαν ακόμα και στην αντιτρομοκρατική από την τροποποίηση του μπιχαβιορισμού στη δράση των εξτρεμιστικών ομάδων. Χτυπήματα σε ώρες απουσίας των δυνάμεων της Ομάδας, ή πάνω στην ώρα αλλαγής βάρδιας.

Αξιωματικοί πρώτης επίσης γραμμής στην Ασφάλεια, τόνιζαν ευθαρσώς και παρρησία, ότι εάν είχαν παιδί που γινόταν αστυνομικός, δεν θα το άφηναν σε καμία περίπτωση να ενταχθεί στην ΔΙΑΣ. "Ας πήγαινε στα ΜΑΤ, στην ΕΚΑΜ, σε περιπολικό, οπουδήποτε αλλού. Όχι όμως εκεί", αποφαίνονται, θέλοντας να καταδείξουν τον πολύ υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. "Είναι εκτεθειμένοι από παντού", καταλήγουν χαρατηριστικά, παραπέμποντας ευθεως στην τραγωδία του Ρέντη.

Και αντί η συζήτηση να διεξαχθεί πάνω στη βάση της βελτιστοποίησης στο μέγεθος και στο βαθμό του επιτρεπτού της προστασίας τους, η πρακτική ανάλυση και εμπειρία δείχνει ότι πορευόμαστε στην οδό της κατάργησης. Και γιατί το λέμε αυτό; Επειδή με την κατάργηση της ΔΕΛΤΑ η ΔΙΑΣ εκτελεί απροκάλυπτα πλέον τα καθήκοντα της.

Προχθές που έγινε μοτοπορεία οπαδών του Παναθηναϊκού, η πλειοψηφία των ομάδων ΔΙΑΣ διατέθηκε στην παρακόλουθηση της, στη φύλαξη ως στατικών δυνάμεων της ΕΡΤ και περιμετρικά μαζί με ΜΑΤ του χώρου μιας αθλητικής εκήλωσης στην οποία παρίστατο ο Κοντονής.

Αποτέλεσμα ήταν, μια από τις κάθε θλιβερά εναπομείνουσες  ομάδες της ΔΙΑΣ να καλύπτουν από δύο και τρεις τομείς αστυνόμευσης. Δηλαδή κανέναν.

 

bloko.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis