Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:35 | 02/06/2019

Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αθηνών "Σύγχρονη Αστυνομία" που μόλις κυκλοφόρησε

Του Λόφτσαλη Γιώργου

Αρχιφύλακα Υποδ-νσης Προστασίας Ανηλίκων/
Τμήμα Αντιμ-σης Παραβ-τητας Ανηλίκων
Αντιπροσώπου Ε.ΑΣ.Υ.Α στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Φοιτητή Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

«Φάε το φαί σου αλλιώς θα φωνάξω την Αστυνομία». «Μην κλαις, κοιτά εκεί, αν κλαις θα το πω στους Αστυνομικούς». «Αν είσαι κακό παιδί, θα φωνάξω την Αστυνομία να σε βάλει φυλακή».  Αυτές και άλλες πολλές κλισέ φράσεις άκουγα όταν ήμουν πιτσιρικάς αλλά συνεχίζω να ακούω από γονείς ακόμα και τωρα. Και καλά τότε, στο μακρινό 1990, αλλά τώρα που πλησιάζουμε το 2020 το θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν γονείς που φοβερίζουν τα παιδιά τους στην θέα των Αστυνομικών.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να σέβονται τον Νόμο. Γιατί προσπαθούν να τα πείσουν ότι οι Αστυνομικοί είναι οι κακοί; Για ποιον λόγο ο Αστυνομικός θα πρέπει να είναι εκεί για να τιμωρήσει τον πιτσιρίκα που δεν κάθεται καλά; Είναι οι Αστυνομικοί οι κακοί; ΟΧΙ! Σας παρακαλούμε. Όχι. Δεν θα πρέπει τα παιδιά σας να μας  φοβούνται. Είμαστε αυτοί που αν γίνει κάτι, αν χαθούν ή αν φοβηθούν από κάποιον να τρέξουν σε εμάς και όχι μακριά από μας. Θα τα προστατεύουμε.

[custom:google-ads]

Μην χρησιμοποιείτε την Αστυνομία ως απειλή. Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο συμπεριφοράς του παιδιού σας, τότε ως γονέας ορίστε εσείς τα όρια και μην χρησιμοποιείτε τον Αστυνομικό ως Μπαμπούλα. Γκρεμίστε αυτό το στερεότυπο και αφήστε πίσω σας τις προκαταλήψεις για τους Αστυνομικούς των παλαιότερων γενιών. Δεν είμαστε οι κακοί.

Φυσικά και θα πρέπει να  υπάρχει ο σεβασμός προς τον Αστυνομικό. Όμως υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ σεβασμού και φόβου. Οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν αυτά τα δύο επειδή ορισμένοι μπορούν να κερδίσουν το σεβασμό μόνο μέσω του φόβου. Αλλά όχι η Αστυνομία. Είμαστε η λεπτή μπλε γραμμή που βοηθά την κοινωνία να είναι φιλήσυχη και ευγενική.
Είμαστε οι καλοί.

Μακάρι πλέον να καταλάβουν οι γονείς ότι θα κάνει καλό στο παιδί τους αν του μάθουν ότι ο Αστυνομικός είναι εκεί για να το βοηθήσει. Την  επομένη φορά λοιπόν, που θα δεις έξω στον δρόμο μια περιπόλια και θα κρατάς το παιδί σου από το χέρι, πλησίασε τους, χαιρέτησε τους, γύρνα στο παιδί σου και πες του: «Τους βλέπεις εδώ τους Αστυνομικούς; Αν τυχόν χαθείς εκεί να τρέξεις. Αυτοί θα σε βοηθήσουν να με ξαναβρείς. Μην φοβάσε. Είναι εδώ για να σε βοηθήσουν». Μάθε το παιδί σου να αγαπά και να σέβεται την Αστυνομία για να χτίσεις αύριο μια καλύτερη κοινωνία.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis