Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:59 | 31/10/2019

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Οι προωθούμενες διατάξεις χωρίζονται σε τέσσερα κεφάλαια και θα ακολουθήσουν κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης.

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο η δυνατότητα αποφυλάκισης για τους ισοβίτες στα 22 χρόνια από 17 που ισχύσει σήμερα, μετατρέπεται σε κακούργημα η κλοπή από δύο ή περισσότερους δράστες ενώ η ποινή για τις μολότοφ, μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις έως και τα 10 χρόνια.

Επιπλέον, αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο για όσους επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ ενισχύεται το ποινικό οπλοστάσιο της χώρας σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα τρομοκρατίας.

Αναφορικά με το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας υπαλλήλων, μετατρέπεται σε κακούργημα.

Επιπλέον αυτεπάγγελτη θα είναι η εισαγγελική παρέμβαση για εισβολές σε δημοσίους χώρους, όπως είναι οι δράσεις αντιεξουσιαστικών οργανώσεων.
Επιπροσθέτως , περιέχονται διατάξεις που ποινικοποιούν απειλές που εκτοξεύονται μέσω διαδικτύου, με ποινές φυλάκισης που φτάνουν μέχρι και τα τρία χρόνια.

Το Σχέδιο Νόμου με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τις συναφείς διατάξεις εδώ.

(Πηγή: lawandorder.gr)

[custom:google-ads]

Δημοσιεύουμε ανάρτηση του Παπαδάκη Θεόφιλου στο facebook:

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

- Με το νέο άρθρο 10 του νέου Σχεδίου Νόμου (Ν/Ν) εισάγεται πλημμέλημα πλέον η διατάραξη και οι υπόλοιπες Αστυνομικές Διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 1481/1984.
- Με την παράγραφο 28 του άρθρου 7 του Σ/Ν, τροποποιείται το άρθρο 253 του ΚΠοινΔ και ορίζεται πλέον σαφές και ξεκάθαρα ότι απαιτείται μόνο σε έρευνα κατοικίας η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας (Εισαγγελέας, Ανακριτής, Ειρηνοδίκης) σε συνδυασμό βέβαια με το άρθρο 9 του Συντάγματος.
- Με την παράγραφο 60 του Σ/Ν ορίζεται ότι, με εξαίρεση τις έρευνες σε κατοικία, όλες οι υπόλοιπες έρευνες στα πλαίσια του ΚΠοινΔ που έγιναν από 1/7/2019 είναι ισχυρές. Ενώ βέβαια, υπενθυμίζω πως γενικότερα για αστυνομικές έρευνες εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 96 του π.δ. 141/1991 (Καθηκοντολόγιο Οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας).



ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
Αντιπρόεδρος ΔΣ ΠΟΑΣΥ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis