Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:59 | 27/11/2016

Βία, εξευτελισμούς και ψυχολογικά βασανιστήρια καταγγέλλουν οι επτά Σύροι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά, που προσήχθησαν στο τέλος Σεπτεμβρίου από αστυνομικούς του ΑΤ Ομονοίας. 

Οι σοβαρές καταγγελίες περιλαμβάνονται στη μήνυση που φέρνει σήμερα στο φως το «Εθνος της Κυριακής», η οποία κατατέθηκε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου. Τη μήνυση κατέθεσαν οι γονείς των ανηλίκων και οι ενήλικοι με επίσημο μεταφραστή. Οπως δηλώνει η δικηγόρος τους Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα, ακόμη και αυτή η διαδικασία, που συνήθως είναι τυπική, συνάντησε διαδοχικά προσκόμματα, όπως συστάσεις περί μη δόσης καταθέσεων, επανάληψη αναφοράς από ένα παιδί των τραυματικών γεγονότων, διακοπή λήψης κατάθεσης, άπρακτη αναμονή και απαγόρευση της ιδίας και του πατέρα να είναι δίπλα στον ανήλικο.

Οι Σύροι πρόσφυγες υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί τούς αντιμετώπισαν με ιδιαίτερα σκληρό και βάναυσο τρόπο, ιδιαίτερα τους ανηλίκους, ενώ δύο από αυτούς τους εξανάγκασαν να αφαιρέσουν το εσώρουχό τους. Οπως περιγράφουν, ένας αστυνομικός φώναξε «τον Υ. να έρθει και να σταθεί μπροστά. Του κατέβασε το φερμουάρ από το φούτερ και του έδωσε εντολή με νεύμα να βγάλει και τα υπόλοιπα ρούχα... Φτάνοντας στο εσώρουχο, ο Y. αρνήθηκε να το βγάλει και τότε ο αστυνομικός που έδινε τις εντολές, νευριασμένος τον έσπρωξε βίαια και με δύναμη στον τοίχο, οπότε πια φοβήθηκε τόσο πολύ που το έβγαλε. Ο Y. τρομαγμένος άρχισε να ντύνεται και ψιθύρισε στον επόμενο, τον F., ''πρέπει να γδυθείς γιατί θα σε χτυπήσει όπως έκανε και σε μένα..., ενώ είχε αρχίσει να κλαίει».

Οπως αναφέρεται στη μήνυση, μετά τον σωματικό έλεγχο που έγινε στον F., ο Y. μετέφρασε στα αγγλικά ότι ο συμπατριώτης του θέλει να τηλεφωνήσει στη μητέρα του και στο ''σχολείο'', δηλαδή την κατάληψη που μένουν. «Τότε, ο αστυνομικός με το τικ τον άρπαξε από τα μπράτσα και άρχισε να τον ταρακουνάει βίαια και με δύναμη, ενώ φώναζε και έβριζε χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως ''F... μ..., F... school...». Το τρίτο παιδί «πήγε να γυρίσει το κεφάλι του να τον κοιτάξει και με το που κουνήθηκε, ο εύσωμος αστυνομικός τού έδωσε μια δυνατή σφαλιάρα στον σβέρκο, που του κατέβασε το κεφάλι». Η διαδικασία σταμάτησε όταν μπήκε στον χώρο ανώτερος αξιωματικός, που «άρχισε να φωνάζει στους άλλους δύο αστυνομικούς στα ελληνικά και διακρίναμε ότι τους έκανε νόημα να σταματήσουν».

Διαβάστε την συνέχεια στο ethnos.gr

Νομική Προστασία για ένστολους

Λύσεις σε υπηρεσιακά και πειθαρχικά ζητήματα

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την κατηγορία ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis