Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:57 | 05/11/2018

Έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια... (1969: Κατάταξη των πρώτων 45 γυναικών Αστυφυλάκων στο Σώμα της πρώην Αστυνομίας Πόλεων)... από τότε που οι πρώτες γυναίκες μπήκαν στην Ελληνική Αστυνομίας ! Οι γυναίκες αστυνομικοί σήμερα υπηρετούν τόσο σε επιτελικές, όσο και σε μάχιμες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ συμμετέχουν ενεργά και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ! Η Κατερίνα Δεμεσώρη που υπηρετεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας και είναι Γραμματέας Γυναικών Αστυνομικών Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαίας μιλά στο achaianews.gr για την απόφαση της να ενταχθεί στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας , την πορεία της , την συνδικαλιστική της δράση !

[custom:google-ads]

Πως αποφάσισες να ακολουθήσεις το δρόμο της αστυνομίας ;

Από μικρή όταν με ρωτούσαν τι ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω τους απαντούσα, ότι θα γίνω Αστυνομικός. Μεγαλώνοντας και βλέποντας ότι ο ρόλος της αστυνομίας είναι να προστατεύει και να εξασφαλίζει την δημόσια ειρήνη και ευταξία και την απρόσκοπτη κοινωνική διαβίωση των πολιτών, πήρα την απόφαση μου να ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα- λειτούργημα. Βέβαια βοήθησε σε αυτό και η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρει η ένταξη στην Ελληνική Αστυνομία .

Πόσο εύκολο είναι να ακολουθεί μια γυναίκα το σκληρό ωράριο της αστυνομίας έχοντας... και επιπλέον "αρμοδιότητες" ; 

Όπως όλες οι σύγχρονες γυναίκες έτσι και η Ελληνίδα Αστυνομικός είναι μια αγωνίστρια που καλείται να ανταπεξέλθει σε όλες τις υποχρεώσεις της , τις οικογενειακές και τις επαγγελματικές. Πέρα από τα σκληρά ωράρια που καθημερινά εργαζόμαστε , επειδή το έργο της Αστυνομίας δεν σταματά ποτέ , καλούμαστε να εργαστούμε εορτές , αργίες και άλλες σημαντικές για την οικογένεια μας ημέρες. 

Οι γυναίκες αστυνομικοί σήμερα επανδρώνουν όλες τις υπηρεσίες ;

Οι γυναίκες αστυνομικοί σήμερα επανδρώνουν επάξια όλες τις Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. , υπηρετούν τόσο σε επιτελικές, όσο και σε μάχιμες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., διαθέτουν υψηλή επιστημονική κατάρτιση, ασκούν καθήκοντα διοίκησης, καταφέρνοντας να ισορροπήσουν επιτυχώς μεταξύ των ιδιαίτερων εργασιακών συνθηκών και των εξίσου απαιτητικών οικογενειακών τους υποχρεώσεων. Υπάρχουν γυναίκες στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. , στην Άμεση Δράση , γυναίκες πυροτεχνουργοί , αλλά και σε πολλά αλλά πόστα.

Υπάρχουν ιδιαίτερες διευκολύνσεις για τις γυναίκες σε σχέση με το ωράριο ;

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα , έτσι και για τις γυναίκες Αστυνομικούς υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις στο ωράριο που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την οικογένεια. Συγκεκριμένα , οι γυναίκες Αστυνομικοί λαμβάνουν την Άδεια κύησης και λοχείας , την Άδεια ανατροφής τέκνου και την γονική άδεια. Υπάρχουν , επίσης και διευκολύνσεις για τις μητέρες Αστυνομικούς με ανήλικα τέκνα , καθώς και για τις γυναίκες που υπόκεινται σε διαδικασία ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αστυνομικοί ;

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση και η αύξηση της μετανάστευσης έχει επηρεάσει και το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας , καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά ο όγκος δουλειάς , ενώ παράλληλα έχει μειωθεί ο αριθμός προσλήψεων νέων Αστυνομικών , με αποτέλεσμα να υπάρχει λειψανδρία.

Πώς ξεκίνησε η συμμετοχή στο συνδικαλισμό στην Αστυνομία και ποιά είναι σήμερα η κατάσταση;

Η συμμετοχή μου στο συνδικαλισμό των γυναικών της Αστυνομίας ξεκίνησε από το ενδιαφέρον μου για την επίλυση των προβλημάτων των γυναικών Αστυνομικών. Σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση υπάρχει 5μελής επιτροπή γυναικών , που συστήσουν την γραμματεία γυναικών και η οποία καλείται να εκπροσωπήσει και να βοηθήσει όπου χρειαστεί τις γυναίκες του Νόμου. Τελευταία και πολύ σημαντική κατάκτηση , ήταν η θέσπιση ειδικής άδειας για τις γυναίκες που συμμετέχουν σε διαδικασία ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και η οικονομική ενίσχυση αυτών.

(Από την συμμετοχή των γυναικών Αστυνομικων της Δ.Α. Αχαιας στο Pink the city 2018)

Πως σας αντιμετωπίζουν ; Υπάρχουν θέματα ισότητας ;

Οι γυναίκες Αστυνομικοί αντιμετωπίζονται ισότιμα κατά την διάρκεια της Υπηρεσίας. Ούτως ή άλλως δεν υστερούν πουθενά έναντι των αντρών συναδέλφων τους και σε πολλά πράγματα είναι καλύτερες ακόμα.

Αν γύριζε ο χρόνος πίσω θα αλλάζατε επαγγελματική πορεία ;

Παρ’ όλες τις δυσκολίες του επαγγέλματος δεν θα άλλαζα την απόφαση μου. Στα τόσα χρόνια της Υπηρεσίας μου έχω γνωρίσει ανθρώπους από όλη την κοινωνία , άλλοτε τους βοηθάω , άλλοτε έρχομαι σε αντιπαράθεση μαζί τους, γιατί καλούμε να εφαρμόσω τους Νόμους τους Κράτους , αλλά αυτό με έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Ελένη Παρασκευοπούλου

Πηγή: achaianews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis