Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:14 | 26/10/2019

Ο οδηγός του φορτηγού, στο κοντέινερ του οποίου βρέθηκαν 39 πτώματα την περασμένη Τετάρτη στο βιομηχανικό πάρκο του Έσεξ, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το Λονδίνο κατηγορείται μεταξύ άλλων για ανθρωποκτονίες από αμέλεια και διακίνηση ανθρώπων, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενα τη βρετανική αστυνομία.

Ο 25χρονος Μόρις «Μο» Ρόμπινσον, από τη Βόρεια Ιρλανδία, διώκεται για 39 ανθρωποκτονίες από αμέλεια, διακίνηση ανθρώπων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματκές δραστηριότητες, την ώρα που άλλοι 3 άνθρωποι, που έχουν συλληφθεί, παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το Reuters μετέδωσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ότι ένας άνδρας περίπου 20 ετών, συνελήφθη από τις Αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας ως ύποπτος για τους θανάτους των 39 ανθρώπων στο φορτηγό.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE μετέδωσε ότι ο άνδρας συνελήφθη στο λιμάνι του Δουβλίνου σήμερα το πρωί, μετά την άφιξή του με φέριμποτ από τη Γαλλία, κι ότι η αστυνομία θέλει να τον ανακρίνει σχετικά με την πορεία που ακολούθησε το κοντέινερ, όπου βρέθηκαν τα πτώματα.

Πλέον, μετά και την εξέλιξη αυτή, η βρετανική αστυνομία έχει  συλλάβει συνολικά πέντε άτομα σε σχέση με την υπόθεση.
[custom:google-ads]  

Δρομολόγια - «φαντάσματα»

Νωρίτερα το Σάββατο, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, επικαλούμενο μαρτυρίες των οικογενειών των θυμάτων, δεν ήταν μόνο ένα το φορτηγό που μετέφερε παράνομα μετανάστες στη χώρα, αλλά συνολικά τρία.

Υπολογίζεται ότι μέσα σε αυτά είχαν στοιβαχτεί περισσότεροι από εκατό μετανάστες, με τελικό προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, κατά την ίδια πηγή, δύο από τα φορτηγά πιστεύεται ότι κατόρθωσαν να φτάσουν στους τελικούς προορισμούς τους, αλλά το τρίτο, το οποίο μετέφερε τις σορούς των 39 ανθρώπων, καθυστέρησε σε μια άγνωστη, μέχρι στιγμής, περιοχή.

Οι πραγματικοί προορισμοί των δύο άλλων φορτηγών – κοντέινερ είναι επίσης άγνωστοι, μέχρι στιγμής.

Ένας καθολικός ιερέας, ανέφερε ότι πολλά από τα θύματα εκτιμάται πως προήλθαν από διάφορες φτωχές αγροτικές του Βιετνάμ.

Ο πατήρ Άντονι Ντανγκ Χου Ναμ, ιερέας στην επαρχία Νγκε Αν, δήλωσε πως ήξερε από μέλη των οικογενειών των θυμάτων ότι περισσότερα από εκατό άτομα ταξίδευαν με τα συγκεκριμένα φορτηγά – κοντέινερ, σε αναζήτηση μιας «καλύτερης ζωής».

«Μερικές οικογένειες έχουν επιβεβαιώσει το θάνατο των συγγενών τους που υπήρξαν θύματα αυτού του τραγικού ταξιδιού», δήλωσε ο Ναμ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ, Νγκουγιέν Σουάν Φουκ, έδωσε εντολή το Σάββατο στις Αρχές της χώρας του να ξεκινήσουν μια ενδελεχή έρευνα εναντίον των κυκλωμάτων σωματεμπορίας.

Στο φως η ταυτότητα των πρώτων θυμάτων

Την ίδια ώρα, ο πατέρας ενός εκ των θυμάτων που βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στο φορτηγό – ψυγείο, στο Έσεξ δήλωσε: «Ο γιος μου ήταν μέσα σ’ αυτό το φορτηγό. Και οι 39 πέθαναν και πρέπει να είναι ένας από αυτούς. Έχει φύγει πλέον. Δεν υπάρχει τίποτε από εκείνον. Πέθανε».

Μεταξύ των θυμάτων πιστεύεται πως ήταν και η Άννα Μπούι Θι Νουνγκ από τη βιετναμέζικη επαρχία Νγκε Αν.

Ο πατέρας του 20χρονο Νγκουγιέν Ντινχ Λουόνγκ, φοβάται επίσης ότι ο γιος του συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων. Ο ίδιος δεν είχε καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί του, από τη στιγμή που ο νεαρός του είπε ότι θα ταξίδευε με ένα γκρουπ από το Παρίσι με προορισμό τη Βρετανία.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία της οικογένειας μιας 26χρονης Βιετναμέζας που ήταν επίσης μεταξύ των θυμάτων. Η ίδια είχε στείλει μήνυμα στους γονείς της λέγοντας: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω… Συγγνώμη».

Σε δηλώσεις του προς το CNNi, ο πατέρας της, Φαμ Βαν Θιν, είπε: «Οι διακινητές είπαν πως αυτή ήταν μια… ασφαλής οδός, ότι πολύς κόσμος μπορούσε να ταξιδέψει είτε με αεροπλάνο είτε με αυτοκίνητο. Αν ήξερα ότι θα επρόκειτο να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, δεν θα την είχα αφήσει να φύγει».

Η βρετανική αστυνομία ψάχνει την άκρη του νήματος

Για την υπόθεση έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, πέντε συλλήψεις. Χθες, Παρασκευή, συνελήφθη ως ύποπτος στο αεροδρόμιο του Στάντστεντ, ένας 48χρονος από τη Βόρεια Ιρλανδία, με την υποψία της συνωμοσίας για εμπορία ανθρώπων και ανθρωποκτονία.

Η αστυνομία συνέλαβε επίσης, ένα ζευγάρι ως ύποπτους για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση. Πρόκειται για έναν 38χρονο άνδρα και μία συνομήλικη γυναίκα από το Τσέσαϊρ, που θεωρείται ότι ήταν οι τελευταίοι γνωστοί ιδιοκτήτες του «φορτηγού του θανάτου». Η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι τους την Παρασκευή.

Υπό κράτηση είναι από την πρώτη στιγμή  και ο οδηγός του φορτηγού, Μο Ρόμπινσον, με την αστυνομία, ωστόσο, να διερευνεί το ενδεχόμενο ο 25χρονος να μην εμπλέκεται στην υπόθεση.

Oι έρευνες σε Βρετανία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Κίνα για την υπόθεση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Πηγή: cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis