Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:29 | 01/01/2015

νώ οι περισσότερες δημοφιλείς πηγές ενέργειας στον κόσμο – πετρέλαιο και φυσικό αέριο – είδαν τις τιμές να ολίσθαίνουν το 2014, ένα άλλο εμπόρευμα – ο καφές - έκανε άλμα ανόδου! Άσχημα νέα για τους λάτρεις του καφέ και τους πότες του, αλλά… μουσική στα αυτιά των επενδυτών, καθώς οι ξηρασίες στις χώρες του καφέ, έχουν στείλει την τιμή του -πλέον- πολύτιμου καρπού στα ύψη.

Η τιμή του καφέ αυξήθηκε κατά 49 τοις εκατό μέχρι τον Οκτώβριο, όταν έφτασε στα 2,29 δολάρια ανά λίβρα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την υπηρεσία οικονομικών οπτικοποιήσεων FinViz. Το αγαπημένο πρωινό ποτό ακολουθείται από τα βοοειδή που είδαν ένα 32 τοις εκατό αύξηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον παγωμένο καφέ είναι τώρα σε διαπραγμάτευση στα 1,65 δολάρια ανά λίβρα.

finviz_grafima

Η ραγδαία αύξηση των τιμών του καφέ το περασμένο έτος οφείλεται στην ξηρασία ρεκόρ στη Βραζιλία εδώ και οκτώ δεκαετίες, τη μεγαλύτερη χώρα καλλιέργειας καφέ και στους βλαβερούς μύκητες συγκομιδής σε κράτη της Κεντρικής Αμερικής.

Οι παράγοντες αυτοί οδήγησαν γίνατες όπως οι J.M. Smucker Co’s Folgers και Starbucks Corp να αυξήσουν τις τιμές του καφέ για τους πότες.

Σύμφωνα με το Ecom Agroindustrial Corp, το 2015 η καλλιέργεια του καφέ θα είναι τουλάχιστον 25 τοις εκατό μεγαλύτερη από τις προβλέψεις Ιούλιου του Εθνικού Συμβουλίου καφέ, το οποίο είπε ότι η παραγωγή θα πέσει κάτω από 40 εκατομμύρια σακούλες. Η Ecom και η Exportadora de Cafe Guaxupe Ltda λένε ότι συγκομιδή του καφέ την περίοδο Μάιος – Οκτώβριος θα φτάσει τουλάχιστον τα 50 εκατομμύρια σακούλες.

«Είμαστε λιγότερο απαισιόδοξοι για τον καφέ τώρα», δήλωσε ο Paul Christopher, επικεφαλής της διεθνούς στρατηγικής στην Wells Fargo Advisors, στο Bloomberg News. «Η βροχόπτωση του Νοεμβρίου ήταν αρκετά καλή και έχουμε επίσης επάρκεια σε παγκόσμιες προμήθειες».

«Οι βροχές βοήθησαν τις φυτείες να ανακάμψουν στη Βραζιλία, αλλά δεν επέλυσαν το πρόβλημα», είπε ο Τιάγκο Cazarini, πρόεδρος της Cazarini Trading Co. «Μια παρτίδα φρούτων δεν θα αναπτυχθεί και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά προς τα πάνω».

Η παγκόσμια ζήτηση για καφέ ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερη, ανέφερε το Bloomberg. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι πωλήσεις επεκτάθηκαν στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η κατανάλωση καφέ θα φθάσει τις 147.600.000 σακούλες στην περίοδο εμπορίας, 3,7 τοις εκατό πάνω από το προηγούμενο έτος.

Σε σύγκριση με άλλα εμπορεύματα, ο καφές άφησε πίσω του πολύτιμα μέταλλα, όπως χρυσό, ασήμι και πλατίνα που είδαν πτώση 1,6 τοις εκατό, 19 τοις εκατό και 12 τοις εκατό, αντίστοιχα.

Πέρυσι, σίγουρα δεν ήταν η καλύτερη χρονιά επίσης, ούτε για τους παγκόσμιους παραγωγούς των δημοφιλών πηγών ενέργειας – πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι τιμές τους γλίστρησαν και πήραν τις τελευταίες θέσεις στον πίνακα FinViz. Η απόδοση του αργού πετρελαίου χτύπησε ένα χαμηλό ρεκόρ: μείον 45 τοις εκατό.

Πηγή:hellasforce.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis