Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:34 | 11/11/2020

Τη δημιουργία άλλων 50 Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στη Βόρεια Ελλάδα ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας από τη Θεσσαλονίκη, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα -και ειδικά τη Θεσσαλονίκη- είναι πάρα πολύ δύσκολη. Μάλιστα αποκάλυψε πως από χθες μέχρι σήμερα έγιναν 25 διασωληνώσεις και συνολικά 86 εισαγωγές στα νοσοκομεία της περιοχής.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως όλη η χώρα αντιμετωπίζεται ως μια υγειονομική περιφέρεια για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή του ΓΕΕΘΑ για μεταφορά ασθενών με C-130.

Το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται υπό τεράστια πίεση, με την εικόνα διασποράς του νέου κορωνοϊού να απέχει πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, δεδομένου ότι η θετικότητα των τεστ αγγίζει το 32%.

Το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι ανοιχτό, παρόλο που έχει συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την επιβολή lockdown στη Θεσσαλονίκη.

Για επιχειρησιακούς λόγους επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου -σύμφωνα με πληροφορίες- να συζητήσει με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για την τήρηση των μέτρων ενόψει και της 17ης Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ο Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε χθες, Τρίτη, ότι η θετικότητα του ιού στη Θεσσαλονίκη έχει ανέλθει πλέον στο 32%, ενώ προειδοποίησε πως ήρθε η μεγάλη στιγμή της «μεγάλης μάχης».

«Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά» είπε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας παράλληλα πως η εξέλιξη αυτή «θα πρέπει να μας προβληματίσει για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε και επεκτάθηκε η νόσος».

Οριακή χαρακτήρισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας πως οι συνάδελφοί της είναι σε απελπιστική κατάσταση.

Η κ. Παγώνη, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα, έκανε λόγο για εκρηκτική άνοδο των νοσηλευομένων με κορωνοϊό, που έχουν ξεπεράσει τους 2.150.

Εμφανίστηκε, δε, ανήσυχη σχετικά με το ότι αρκετοί από αυτούς θα πρέπει να διασωλωνηθούν. Μεταξύ αυτών, όπως είπε, είναι και νέοι άνθρωποι.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 2.384 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, τα 652 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατ’ αντιστοιχία, στην Αττική καταμετρήθηκαν 588 κρούσματα.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Ο Βασίλης Κικίλιας κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση αναφέρθηκε στις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, επισημαίνοντας ότι τον Ιούνιο του 2019 υπήρχαν 557 κλίνες ΜΕΘ, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 δημιουργούνται 234 νέες, με το σύνολο των διαθεσίμων κλινών να φτάνει τις 1.082.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο υπουργός Υγείας υπάρχουν 297 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ επισήμανε ότι κάθε χρόνο κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο είχαμε 30 - 35 αναμονές την ημέρα σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ.

«Παραλάβαμε από την προηγούμενη διακυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2019, 557 κλίνες ΜΕΘ, και έχουμε φτάσει να έχουμε τον Νοέμβριο του 2020, 1.082, και μέχρι το τέλος του έτους άλλες 234 νέες ΜΕΘ», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Σημείωσε πως «σήμερα έχουμε μηδέν αναμονές για κρεβάτι εντατικής θεραπείας εν μέσω πανδημίας, σε αντίθεση με τις 30-35 αναμονές πέρυσι».

«Κανένας πολίτης δεν περιμένει για ΜΕΘ», ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Σε όλο το ΕΣΥ, υπάρχουν 4.590 απλές κλίνες-Covid 19, προκειμένου να στηριχθεί η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και να αποκοπεί η μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.


Τι δείχνουν τα λύματα

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες συνάδουν πλήρως με τα ευρήματα μετρήσεων στα λύματα της Θεσσαλονίκης, που συγκεντρώθηκαν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των δειγμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα των κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, βοηθούμε το δημόσιο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει στη καλύτερη φροντίδα εκείνων που νοσούν και ταυτόχρονα αποδεικνύουμε πως θέλουμε να επιστρέψουμε σύντομα στις ζωές μας. Είναι ευθύνη προσωπική καθενός μας και υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, η αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν υποδείξει οι ειδικοί», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Ερωτηθείς για την προοπτική επιπεδοποίησης της επιδημιολογικής καμπύλης σε σχέση και με τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες για τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, απάντησε:

«Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων».

cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis