Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:14 | 31/03/2016

Με σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τη διαδικασία και την ουσία ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου που ενεργοποιεί τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ρυθμίζει επιπρόσθετα ζητήματα αναφορικά με τη συγκρότηση και στελέχωση δομών για το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να έχει ψηφιστεί έως αύριο το απόγευμα, ενώ, όπως προαναγγέλθηκε, το ΚΚΕ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Εκτός όμως των αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, προβληματισμό και δυσφορία για τις προωθούμενες διατάξεις εκφράζουν και ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την πρόβλεψη λειτουργίας κέντρων κράτησης κλειστού τύπου. «Θα λειτουργούν και ανοιχτά κέντρα» είπε ο κ. Καματερός, υποστηρίζοντας ότι, παρά την πρόβλεψη για κλειστού τύπου δομές, θα γίνει προσπάθεια να μην χρησιμοποιηθούν!

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Βασίλης Κικίλιας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «φέρνει το χάος».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι προωθούμενες διατάξεις δεν αντιμετωπίζουν το σημαντικό πρόβλημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού και δεν εγγυώνται την ασφάλεια των πολιτών. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απελευθερώνει τις απευθείας αναθέσεις έργων χωρίς κανένα έλεγχο.

«Μετά από 15 μήνες στην κυβέρνηση δεν έχετε απορροφήσει ούτε ένα ευρωπαϊκό κονδύλι και σπαταλάτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιβαρύνοντας τον Έλληνα φορολογούμενο» είπε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να συνεχίσει: «Δεν προσπαθείτε να βάλετε μια τάξη στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και στην ασφάλεια των πολιτών».

Υποστήριξε ότι το άρθρο 46 αίρει «το αξιόποινο της παράνομης εισόδου αλλοδαπού, χωρίς το μέτρο να είναι προαπαιτούμενο της συμφωνίας». Πρόσθεσε, δε, πως «στο άρθρο 8 μιλάτε για δομές. Ευτυχώς, στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε τη θέση του κ. Μητσοτάκη και για κλειστές δομές. Να γιατί δεν ήσασταν εσείς στον Πειραιά, που έγινε σφαγή, ούτε στην Ειδομένη».

Απευθυνόμενος, δε, προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Τολμήσατε να μιλήσετε για Αμυγδαλέζα και Παρανέστι Δράμας, που είναι κατά τι καλύτερο από την πρώτη σας κατοικία».

Ο κ. Κικίλιας εξήγησε πως «πρέπει να υπάρχουν ανοικτές δομές για τους πρόσφυγες, κλειστές προαναχωρησιακές για τους μετανάστες και ειδικά κέντρα για ασυνόδευτα παιδιά και οικογένειες. Πρέπει να μπει τάξη».

«Πείτε την αλήθεια, κύριε υπουργέ, ότι για 25 ημέρες θα κρατούνται όλοι -και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες- στα hotspot στα νησιά, μέχρι να δουν τι θα γίνει» συνέχισε, για να συμπληρώσει: «Μετά όλοι ελεύθεροι. Όλοι κρατούνται, είτε είναι πρόσφυγες είτε παιδιά είτε όχι και μετά όλοι ελεύθεροι. Χάος».

Παράλληλα, ο κ. Θόδωρος Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να διαχειριστεί το προσφυγικό και πως η πλειοψηφία των προωθούμενων διατάξεων είναι «πρόχειρες και τσαπατσούλικες».

Χτύπησε μάλιστα το «μαλακό υπογάστριο» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντάς τους ότι «δεν θα είστε υπερήφανοι για μερικές διατάξεις που θα ψηφίσετε», φέρνοντας ως παράδειγμα «την παράγραφο 4 του άρθρου 60, όπου δήθεν επιχειρεί να εφαρμόσει ευρωπαϊκή οδηγία. Όμως, η οδηγία δεν αφήνει περιθώρια να εισαχθούν εξαιρέσεις εις βάρος των προσώπων που επιχειρεί να προστατεύσει. Εσείς συντμήσατε προθεσμίες... Δικηγόροι σε υπηρεσίες ασύλου λενε ότι παραβιάζεται το δικαίωμα όσων αιτούνται άσυλο, καθώς οι 14 μέρες που προβλέπονται για προσφυγή σε 2ο βαθμό δεν επαρκούν για την αποτελεσματική εξέταση της προσφυγής και τη δίκαιη κρίση».

Τέλος, αναρωτήθηκε γιατί δίνεται η φύλαξη των κέντρων φιλοξενίας σε ιδιωτικές εταιρείες.

Η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) είπε ότι το νομοσχέδιο καταπατά τα δικαιώματα των προσφύγων και παραβιάζει βασικές διατάξεις της Συνθήκης της Γενεύης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δίνεται η διαχείριση του προσφυγικού και των κονδυλίων στις «αμαρτωλές» ΜΚΟ.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis