Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:28 | 17/08/2019

Όταν ένας από τους ληστές της διάσημης σειράς του Netflix «La Casa de Papel» κάνει snorkelling για να μπει στην πλημμυρισμένη αίθουσα με το χρηματοκιβώτιο στην Τράπεζα της Ισπανίας, όλοι αναφωνούν πως η σκηνή μοιάζει βγαλμένη από κάποια ταινία του Τζέιμς Μποντ.

[custom:google-ads]

Αλλά αυτό που μοιάζει απλά με ένα καλογραμμένο σενάριο για την τηλεόραση, βασίζεται στα πραγματικά μέτρα ασφαλείας της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, η τράπεζα, με έδρα την Μαδρίτη έχει όντως έναν θάλαμο στο θησαυροφυλάκιό της που πλημμυρίζει με νερό αν επιχειρήσουν να το παραβιάσουν ληστές. Κι αυτό δεν είναι το μόνο εμπόδιο που θα βρουν μπροστά τους οι επίδοξοι ληστές.

Η Τράπεζα της Ισπανίας

Η Τράπεζα της Ισπανίας

Βγαλμένο από την αληθινή ζωή, το «La Casa de Papel»

Οι ληστές στην τρίτη σεζόν της διάσημης ισπανικής σειράς «La Casa de Papel» σπάζουν μια θωρακισμένη πόρτα προκειμένου να φτάσουν στον χρυσό. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν τρεις πόρτες φτιαγμένες από χάλυβα. Η πρώτη και μεγαλύτερη ζυγίζει 16,5 τόνους. Και ταιριάζει τόσο τέλεια στο πλαίσιό της, που η Τράπεζα της Ισπανίας λέει ότι ακόμη και ένα χνούδι δεν μπορεί να περάσει μέσα από αυτήν. Η πόρτα αυτή μετά οδηγεί σε έναν ανελκυστήρα 35 μέτρων που με την σειρά του βγάζει σε έναν προθάλαμο κι από εκεί μέσω μια κινητής γέφυρας σε μια δεύτερη θωρακισμένη πύλη.

 Το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ισπανίας

Το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ισπανίας
 

Αυτός είναι και ο χώρος που θα πλημμυρίσει εάν πραγματικοί ληστές καταφέρουν να περάσουν την πρώτη πόρτα και ενεργοποιήσουν το σύστημα ασφαλείας. Και φυσικά όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, πρόκειται για δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς από την κατασκευή του θησαυροφυλακίου όπου φυλάσσεται ο χρυσός της Ισπανίας, στα μέσα της δεκαετίας του 1930, δεν υπήρξε ποτέ «καμία προσπάθεια εισόδου χωρίς άδεια» όπως λέει η Τράπεζα της Ισπανίας.


Πάνω από 34 εκατομμύρια χρήστες έχουν δει κάποια επεισόδια του τρίτου κύκλου

Και ο μύθος αυτός σχετικά με τον θησαυρό αυτό αποδείχθηκε ακαταμάχητος για τους δημιουργούς του «La Casa de Papel» και τους θαυμαστές της σειράς. Πάνω από 34 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν δει τουλάχιστον μερικά από τα επεισόδια της τρίτης σεζόν από την πρεμιέρα της τον Ιούλιο, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Netflix στο Bloomberg.

Στους δύο πρώτους κύκλους, οι ληστές του «La Casa de Papel» καταφέρνουν να διαρρήξουν στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Ισπανίας για να εκτυπώσουν εκατομμύρια ευρώ. Στην τρίτη σεζόν, στοχεύουν την Τράπεζα της Ισπανίας για τον χρυσό της και πιέζουν τις Αρχές για να απελευθερώσουν ένα από τα μέλη της συμμορίας τους που έχει συλληφθεί.

Τα θυμωμένα μέλη της συμμορίας συγκεντρώνονται έξω από την κεντρική τράπεζα, μαζί τον εγκέφαλο της σπείρας, τον «El Profesor», που ζητά από τους Ισπανούς να διαμαρτυρηθούν μαζικά και να στηρίξουν την «αντίστασή» τους, όπως την ονομάζουν.


Τα γυρίσματα δεν έγιναν φυσικά, στην Τράπεζα της Ισπανίας αλλά στο υπουργείο Δημοσίων Έργων

Κι ακόμη και σε αυτό υπάρχουν αληθινά στοιχεία. Πολλοί Ισπανοί εξακολουθούν να δυσανασχετούν με την Τράπεζα της Ισπανίας για την αποτυχία της να πατήσει πόδι στους δανειστές και στα σχέδιά τους, που συνέβαλαν στην έκρηξη των τιμών των ακινήτων και που κατέληξε σε αποτυχία. Ωστόσο, η οργή μετρίασε εν μέσω μιας ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος εργάζεται για την βελτίωση της φήμης της.

Σε αντίθεση με το «La Casa de Papel», ο διοικητής δεν έχει πέντε σωματοφύλακες. Και οι σκηνές που στην σειρά απεικονίζονται σαν να είναι τραβηγμένες από την Τράπεζα της Ισπανίας, έχουν στην πραγματικότητα τραβηχτεί περίπου 3 χιλιόμετρα βόρεια της κεντρικής τράπεζας, στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων.

Και σε μια εποχή που κυριαρχούν οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, τις οποίες πραγματοποιούν χάκερς από την άλλη άκρη του κόσμου μέσω ενός υπολογιστή, είναι πολύ περίεργο που μια σειρά, όπως το «La Casa de Papel» σημειώνει τόσο μεγάλη επιτυχία εστιάζοντας σε φυσικά εμπόδια σε ληστείες χρυσού, όπως οι παγίδες νερού.

«Εξαιρετικά σπάνιο μέτρο ασφαλείας, η αίθουσα που πλημμυρίζει»

«Πίσω στην δεκαετία του 1930 δεν υπήρχαν κάμερες κλειστού κυκλώματος, δεν υπήρχε παρακολούθηση των χώρων από μακριά, δεν υπήρχαν αισθητήρες» δήλωσε ο Σάιμους Φάχι, Διευθύνων Σύμβουλος της Merrion Vaults στο Δουβλίνο. Ο Φάχι λέει πως έχει επισκεφθεί εκατοντάδες κρύπτες στην αναζήτησή του για να τα νοικιάσει ή να τα αγοράσει από τράπεζες που κλείνουν. Και σύμφωνα με τον ίδιο, οι προφυλάξεις της Τράπεζας της Ισπανίας είναι ασυνήθιστες. «Δεν έχω δει ποτέ μου έναν θάλαμο που να πλημμυρίζει» λέει.

Πηγή: iefimerida.gr
 

 


 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis