Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:44 | 08/08/2017

Σχεδόν μια δεκαετία χωρίς πυροτεχνουργό έχει απομείνει το Λιμενικό Σώμα στην Κρήτη αφού η τελευταία φορά που το νησί διέθετε έναν ήταν το 2008 !

Σήμερα που οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες σε όλα τα επίπεδα και η ασφάλεια θεωρείται ζήτημα πρώτης γραμμής, η Κρήτη είναι παντελώς «απογυμνωμένη» και δικαίως υπάρχει αντίδραση από συνδικαλιστές που διεκδικούν τα αυτονόητα, με στόχο την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση και ασφάλεια πολιτών και τουριστών.

Δεν υπάρχει πυροτεχνουργός, ενώ οι λιμενικές υπηρεσίες του νησιού δεν διαθέτουν ούτε αστυνομικό σκύλο ανίχνευσης εκρηκτικών παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

[custom:google-ads]

Σε πολλές περιπτώσεις που απαιτείται η παρουσία πυροτεχνουργού ή αστυνομικού σκύλου ανιχνευτή εκρηκτικών όπως για παράδειγμα στις τηλεφωνικές προειδοποιήσεις για τοποθέτηση βόμβας σε πλοίο της γραμμής (κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά), οι λιμενικές αρχές είναι αναγκασμένες να απευθυνθούν στην ΕΛ.ΑΣ με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία ώστε να δοθεί έγκριση και να σταλεί πυροτεχνουργός και σκυλί για τον έλεγχο του πλοίου. Αν δεν προηγηθεί αυτή η διαδικασία, το πλοίο δεν μπορεί να αναχωρήσει !

Αδιανόητο όμως είναι και το γεγονός ότι οι λιμενικές αρχές της ανατολικής Κρήτης δεν διαθέτουν ούτε σκύλο ανίχνευσης ναρκωτικών παρά τις αλλεπάλληλες υποθέσεις που καλούνται να χειριστούν σχεδόν καθημερινά. Ο ένας και μοναδικός σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα στην Κρήτη βρίσκεται στα Χανιά με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολλά παράδοξα και ευτράπελα σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Σε ανακοίνωση της η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης αναφέρει : 

  ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση Κ.Λ. Ηρακλείου/Κ.Ε.Α. με στελέχη Ο.Ε.Ε.Μ.-  αστυνομικό σκύλο ανίχνευσης εκρηκτικών  καθώς επίσης και αστυνομικό σκύλο ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών.»

            Λαμβάνοντας υπόψη:
   α) τον  Κανονισμό Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας ΚΕΑ 08/03,
   β) Άρθρο 43 ΠΔ 103/14 (ΦΕΚ 170 Α΄/2014) «Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου» και
   γ) την με Αριθμό Πρωτοκόλλου 2113.8-8-6/1673/17/05-04-2017 αναφορά Κ.Λ. Ηρακλείου / Κ.Ε.Α. ,
θεωρούμε υποχρέωσή μας ως ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ να σας ενημερώσουμε για προβλήματα μείζονος σημασίας των οποίων η λύση θα συντελέσει στην αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της Νήσου γενικότερα, θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη και θα προάγει την εικόνα του Λιμενικού Σώματος.
  Τα εν λόγο προβλήματα εντοπίζονται στα κάτωθι:
Στις Λιμενικές Αρχές της Κρήτης και ειδικότερα στα Κ.Ε.Α./ΛΣ (Κ.Λ. Ηρακλείου, Κ.Λ. Χανίων και Λ/Χ Αγίου Νικολάου) δεν υπηρετεί στέλεχος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.  με ειδικότητα πυροτεχνουργού.
Σε όλη τη Νήσο υπηρετεί μόνο ένας αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών (Κ.Λ.ΧΑΝΙΩΝ)  ενώ δεν υπάρχει αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης εκρηκτικών σε όλο το νησί.
      Η αντιμετώπιση κάθε περιστατικού που αφορά στην έρευνα-έλεγχο εκρηκτικών μηχανισμών από εξειδικευμένο  προσωπικό πραγματοποιείται από την ΕΛ.ΑΣ κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος. Η ανταπόκριση  και η ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος δεν είναι δεδομένη αφού εξαρτάται από τις επιχειρησιακές ανάγκες και τη διαθεσιμότητα. 
       Επίσης η μεγάλη απόσταση που θα διανύσει, ανάλογα την περιοχή του συμβάντος στο οποίο θα απαιτηθεί η συνδρομή αστυνομικού σκύλου, δυσχεραίνει την εκτέλεση του καθήκοντός του, αφού φτάνει με εμφανή σημάδια ζάλης. 
       Δεδομένων των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής των Λιμενικών Αρχών της Κρήτης αλλά και των άλλων λόγων που προαναφέραμε, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης Κ.Λ. Ηρακλείου/Κ.Ε.Α. με Πυροτεχνουργό και με αστυνομικό σκύλο ανίχνευσης εκρηκτικών.
        Επίσης λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς επιτυχίες του Γρ. Ασφαλείας του Κ.Λ. Ηρακλείου  παρακαλούμε όπως εξετάσετε την ενίσχυσή του με αστυνομικό σκύλο ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών ούτος ώστε το έργο των συναδέλφων να γίνει αποτελεσματικότερο.    
        Η εκπαίδευση που απαιτείται, δύναται να πραγματοποιηθεί σε υφιστάμενο προσωπικό Κ.Λ. Ηρακλείου/Κ.Ε.Α. στο οποίο υπηρετούν δεκατρία (13) στελέχη.

www.cretalive.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis