Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:30 | 16/04/2020

Αυξάνονται οι έρευνες των επιστημόνων για τον νέο κορωνοϊό και το πώς μεταδίδεται μέσω του βήχα αλλά και του φτερνίσματος.

Σε νέο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, καταγράφεται η πορεία που ακολουθούν τα σταγονίδια του φτερνίσματος. Ειδικότερα, Αμερικανοί επιστήμονες βιντεοσκόπησαν το φτέρνισμα ενός υγιούς ατόμου και διαπίστωσαν σε αργή κίνηση ότι τα ιογενή σταγονίδια του βήχα και του φτερνίσματος μπορούν σε υγρές και ζεστές ατμοσφαιρικές συνθήκες να κινηθούν με ταχύτητα 10 και 30 μέτρων το δευτερόλεπτο. Έτσι δημιουργείται ένα μολυσματικό και «τυρβώδες» νέφος αερίων ικανό να φτάσει από 7 έως 8 μέτρα μακριά.

Μια υγρή και ζεστή ατμόσφαιρα μέσα στο τυρβώδες νέφος αερίου επιτρέπει στα σταγονίδια να μην εξατμίζονται και να διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα από το συνηθισμένο.

Αν λάβει λοιπόν κανείς τα παραπάνω υπόψιν, τα δύο μέτρα ως όριο κοινωνικής απόστασης που προτείνουν οι ειδικοί, είναι μικρό για να αποφευχθεί η μόλυνση.

Υπενθυμίζεται ότι η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης Lydia Boyrouiba υποστήριξε στο journal of the American Medical Association ότι τα σημερινά μέτρα κοινωνικής απόστασης βασίζονται σε ξεπερασμένα μοντέλα επειδή δεν λαμβάνουν υπόψιν την πιθανότητα των θερμών και υγρών νεφών αερίου που επιτρέπουν στα σταγονίδια να διασχίσουν μεγαλύτερες αποστάσεις.

Η Lydia Bourouiba προειδοποιεί στην πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνά της ότι οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται σε ξεπερασμένα μοντέλα της δεκαετίας του 1930.

Η εφαρμογή συστάσεων για τη δημόσια υγεία βάσει αυτών των παλαιότερων μοντέλων ενδέχεται να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων παρεμβάσεων.

«Αυτές οι αποστάσεις βασίζονται σε εκτιμήσεις εύρους που δεν έχουν εξετάσει την πιθανή παρουσία ενός νέφους υψηλής ορμής που μεταφέρει τα σταγονίδια σε μεγάλες αποστάσεις».

Τα σταγονίδια που βρίσκονται στην τροχιά του φτερνίσματος μπορούν να μολύνουν τις επιφάνειες, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν παγιδευμένα και συγκεντρωμένα στο κινούμενο νέφος.

Τελικά το «τυρβώδες νέφος αερίου» χάνει ορμή και τα υπόλοιπα σταγονίδια μέσα σε αυτό εξατμίζονται.

Ο ρυθμός με τον οποίο αυτά τα σταγονίδια τελικά εξατμίζονται εξαρτάται από το μέγεθός τους, την ταχύτητα του νέφους αερίου και τις συνθήκες περιβάλλοντος όπως η θερμοκρασία και η υγρασία.

Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, η διάρκεια ζωής ενός σταγονιδίου θα μπορούσε να παραταθεί έως και 1.000 - ή από ένα κλάσμα του δευτερολέπτου έως αρκετά λεπτά.

Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, η διάρκεια ζωής ενός σταγονιδίου μπορεί να επεκταθεί έως και 1.000 φορές ή από ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μέχρι αρκετά λεπτά.

Πηγή: iefimerida.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κορωνοϊός: Πότε αναμένεται το δεύτερο «κύμα» στην Ελλάδα - Μπορεί ο ιός να εξαφανιστεί;


Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis