Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:59 | 16/07/2021

Καμπανάκι κινδύνου για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μέσα στον επόμενο μήνα κρούουν οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι μάλιστα υπογραμμίζουν πως κατά τη διάρκεια του 4ου κύματος της πανδημίας περίπου ένας στους τρεις πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα νοσήσουν. Παράλληλα, εκτός από τη μετάλλαξη Δέλτα η οποία σταδιακά κυριαρχεί και στη χώρα μας υπάρχουν φόβοι και για το μεταλλαγμένο στέλεχος Έψιλον.

Παγώνη: 10.000 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο - Φόβοι για μετάλλαξη Έψιλον 

Στη δυσοίωνη πρόβλεψη πως μπορούμε να φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα κορονοϊού -άμα δεν προσέξουμε- προχώρησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στο Mega, τόνισε πως σύμφωνα με τις μελέτες, ο φετινός Δεκαπενταύγουστος θα είναι πολύ δύσκολος και εάν δεν προσέξουμε, τα ημερήσια κρούσματα μπορεί να φτάσουν ακόμα τα 10.000. Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα.

«Δεκαπενταύγουστο θα κάνουμε με δυσκολίες και για να μην πραγματοποιηθούν οι μελέτες που έχουμε στα χεριά μας για τόσο πολλά περιστατικά, δηλαδή πάνω από 6.000 ή 10.000 κρούσματα τη μέρα, παρακαλούμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί για να μη γίνουν πραγματικότητα αυτά τα σενάρια».

Για τη μετάλλαξη Δέλτα σημείωσε πως: «έχει ταξιδέψει εδώ και πολύ καιρό και έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε. Το ιδανικό θα ήταν οι πολίτες αν μπορούν να εμβολιαστούν πρώτα και μετρά να πάνε διακοπές, ή εκεί που θα πάνε να εμβολιαστούν, γιατί για μας είναι πολύ σημαντικό. Από εδώ και πέρα μέχρι το τέλος Αυγούστου πρέπει να φτιάξουμε το τείχος ανοσίας στο 80%, γιατί μπαίνοντας στο φθινόπωρο τα πράγματα αλλάζουν, καθώς δεν μας ευνοεί ούτε και ο καιρός. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί ποιος ξέρει; Μπορεί να εμφανιστεί μία νέα μετάλλαξη».

Όσον αφορά το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος Έψιλον, σημείωσε πως υπάρχουν στοιχεία από ΗΠΑ και Ελβετία, τα οποία μελετώνται. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ελπίζουμε να μην έρθει προς εμάς».

Τζανάκης: 1 στους 3 ανεμβολίαστους θα νοσήσει στο 4ο κύμα

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι και οι προβλέψεις του καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του 4ου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να νοσήσει από κορονοϊό, το ⅓ των ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ποσοστό αντιστοιχεί σε «400.000-600.000 ανθρώπους».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής τόνισε ότι με δεδομένο ότι ο εμβολιαστικός ρυθμός δεν αυξάνεται και τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν τηρούνται στο έπακρο, ο ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων από τώρα μέχρι τον 15Αύγουστο θα είναι περίπου 4.500. 

«Αν αυξανόταν ο εμβολιαστικός ρυθμός και τηρούνταν τα μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανερχόταν στα 3.000-3.500 κρούσματα, που όπως είπε είναι ένα αρκετά ανεκτό επίπεδο αυτή τη στιγμή», τόνισε. 

«Οι ανεμβολίαστοι θα εμβολιαστούν δια φυσικού» - Θα αυξηθούν οι νοσηλείες

Εν συνεχεία ο καθηγητής σημείωσε: «Οι ανεμβολίαστοι να μην ανησυχούν. Θα εμβολιαστούν δια φυσικού, αλλά επώδυνου τρόπου. Θα τους επιλέξει ο ιός. Σε αυτό το κύμα, το 1/3 των ανεμβολίαστων θα νοσήσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 400.000-600.000 ανθρώπους».

Σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες, επισήμανε ότι  έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής η επίδρασή του 4ου κύματος, καθώς υπάρχει αύξηση των νέων εισιτηρίων, τα οποία κυμαίνονται στα 100-120 την ημέρα. «Ο Ευαγγελισμός από τις δύο εισαγωγές την ημέρα έχει πάει στις 20-25 και το νοσοκομείο Σωτηρία ξαναφτιάχνει κλινικές μονάδες Covid», υπογράμμισε.

Μάλιστα ξεκαθάρισε πως σχεδόν το 99% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορούν σε πολίτες που είτε είναι ανεμβολίαστοι είτε εμβολιασμένοι μόνο με την πρώτη δόση εμβολίου, και μικρής ηλικίας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. «Νοσηλεύονται ακόμα και 20αρηδες και 25αρηδες. Από ασθενείς δικούς μου που με παίρνουν τηλέφωνο, δεν είναι κανένας πάνω από 40 ετών», δήλωσε ο καθηγητής. 

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis