Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:44 | 31/03/2020

«Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία του προσωπικού των ΕΔ και, ειδικότερα, αυτού που υπηρετεί στα χερσαία σύνορα στην περιοχή του Έβρου;» είναι το βασικό ερώτημα που απηύθυναν στον ΥΕΘΑ οι δύο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Με αφορμή μερικά δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα του Έβρου, δύο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου και ο Ανδρέας Πουλάς, έθιξαν το θέμα, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς απαντήσεις.

Αναλυτικά η αναφορά των βουλευτών:

«Η εξαιρετικά δυσχερής για την παγκόσμια κοινότητα, επιδημική, κρίση, λόγω του κορονοϊού, που μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη, μοιραία επηρεάζει άμεσα και τη χώρα μας.

Στην εν λόγω επιδημία γεννά ανησυχία και προβληματισμό, το γεγονός ότι, ως διαφαίνεται, δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας του προσωπικού των ΕΔ, που επιχειρούν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας.

Ειδικότερα, για την περιοχή Καστανιές του Έβρου, υπάρχουν αξιόπιστες δημοσιογραφικές πληροφορίες για επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης του στρατιωτικού προσωπικού, που υπηρετεί στην εν λόγω περιοχή. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ό,τι το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να μοιράζεται χώρους ανάπαυσης και ύπνου χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη απόσταση μεταξύ των στρατευσίμων, όπως και χώρους πρώτης ανάγκης, οι οποίοι δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές υγιεινής. Επίσης, δεν πληρούνται οι απαραίτητες συνθήκες προστασίας, κατά την μεταφορά του προσωπικού για υπηρεσιακές ανάγκες.

Παράλληλα, φαίνεται ότι δεν έχει διανεμηθεί σε όλους το απαραίτητο υγειονομικό υλικό προστασίας του προσωπικού (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά κλπ), γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Το Κίνημα Αλλαγής συναισθανόμενο ότι οι ΕΔ της χώρας μας έχουν να αντιμετωπίσουν έναν αόρατο εχθρό, που αφορά στον κοονοϊό και έναν ορατό εξ ανατολάς, που αφορά στην αυξανόμενη, επιθετική, πολιτική της Τουρκίας, κατανοεί το βεβαρημένο έργο τους, δια της επιτακτικά αυξανόμενης επιχειρησιακής ετοιμότητας στην οποία βρίσκονται. Συνεπώς, η άρτια υγεία των Στελεχών είναι πρωταρχικής σημασίας προκειμένου να δύναται να αντιμετωπίσει ακέραια και αποτελεσματικά κάθε επιθετική ενέργεια σε βάρος της χώρας μας, όπως τυγχάνει εν προκειμένω και η αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών παράνομων και παράτυπων μεταναστών.

Δεδομένου ότι:

-Το προσωπικό των ΕΔ χρήζει ειδικής προστασίας από την διασπορά της επιδημίας του ιού στις τάξεις τους, με γνώμονα μάλιστα τη διαμορφωμένη κατάσταση στην παρούσα χρονική περίοδο στην περιοχή μας.

-Η καλή υγεία των Στελεχών και των Στρατευσίμων των ΕΔ συνιστά ικανή και αναγκαία συνθήκη για την άρτια, αμυντική, θωράκιση της χώρας σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία.

-Η επιδημική κρίση λόγω του κορωνοϊού τείνει να πάρει μεγάλες διαστάσεις, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας του προσωπικού των ΕΔ .

-Στην περιοχή του Έβρου έχει συσσωρευτεί μεγάλος και πυκνός όγκος δυνάμεων για την αναχαίτιση της μεταναστευτικής ροής και για την αμυντική θωράκιση των συνόρων μας.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

1. Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία του προσωπικού των ΕΔ και, ειδικότερα, αυτού που υπηρετεί στα χερσαία σύνορα στην περιοχή του Έβρου, καθώς και στα ακριτικά νησιά από την επιδημία της διασποράς του επικίνδυνου κορωνοϊού;

2. Έχει διατεθεί ειδικό κονδύλι από τον κρατικό Π/Υ για την ενίσχυση των ΕΔ με το κατάλληλο υγειονομικό υλικό προστασίας του στρατιωτικού προσωπικού, όπως και για την ανακατασκευή χώρων αραίωσης του προσωπικού; Αν ναι ποιο είναι το ποσό και ποιος είναι ο κωδικός απορρόφησης του κονδυλίου;

3. Ποιος είναι ο αριθμός των μέχρι σήμερα κρουσμάτων του προσωπικού των ΕΔ και σε ποιες περιοχές της χώρας; Αν ναι, υπάρχουν στοιχεία επέκτασης των μολύνσεων και σε άλλα άτομα;

4. Έχει ληφθεί μέριμνα για την εφαρμογή των Tests covid-19 στο προσωπικό των ΕΔ και με ποια λογική και ποιά κριτήρια;

5. Οι ΕΔ έχουν εφοδιαστεί με το κατάλληλο υγειονομικό υλικό προστασίας για όλο το προσωπικό τους; Αν ναι, αυτό έχει διανεμηθεί και με ποια προτεραιότητα; Αν όχι, ποιος είναι ο προβλεπόμενος χρόνος διανομής και με ποια κριτήρια;

6. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, κατά την μεταφορά του προσωπικού, για υπηρεσιακούς λόγους σε στρατιωτικά οχήματα, σε αεροσκάφη, πλοία, λεωφορεία, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ;

7. Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε την κατάταξη στις ΕΔ της 2020 Γ’ ΕΣΣΟ; Υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί και να μετατοπιστεί στην επόμενη σειρά;

8. Υπάρχει ακόμη η επιχειρησιακή ανάγκη για την τόση μεγάλη ανάπτυξη δυνάμεων στην περιοχή των συνόρων μας στον Έβρο, δεδομένου ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν απομακρυνθεί από τα σύνορα, σε συνδυασμό με την παρουσία νέων δυνάμεων αστυνόμευσης από τη FRONTEX; «

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis