Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:09 | 05/12/2015

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ταυτόχρονα προανήγγειλε ότι σύντομα η Βουλή θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

«Το κύριο ζητούμενο για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι η δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Εμείς, σε αντίθεση με την Τουρκία, δεν παρεμβαίνουμε στο εσωτερικό της Μεγαλονήσου» είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Τόνισε, μάλιστα, ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να συμβαδίζει  πρώτον με το με ευρωπαϊκό δίκαιο και δεύτερον με την κατάργηση  του καθεστώτος εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους. «Σύντομα η Ελληνική Βουλή θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη» είπε και ανακοίνωσε ότι με χαρά θα υποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μ. Αμπάς στην Αθήνα στις 21 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα ο κ. Κοτζιάς εκδήλωσε την πρόθεση του να συνεχίσει την άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. «Κάνουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Πολλοί έχουν πρόβλημα αυτό. Όταν πηγαίνουμε στις ΗΠΑ μας λένε αμερικανόφιλους, όταν επισκεπτόμαστε τη Ρωσία μας λένε ρωσόφιλους, την Κινα κινεζόφιλους, και στο Ιράν ιρανόφιλους» είπε ο κ. Κοτζιάς και ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών υπερασπίζεται, «παντού και πάντα τα δίκαια της χώρας». Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτή η πολιτική αποδεικνύεται αποδοτική καθώς η ελληνική διαμεσολάβηση ανάμεσα σε διάφορα κράτη γίνεται αποδεκτή. «Όταν στην κριτική δεν υπάρχει ουσία τότε υπάρχει ανοησία. Το βλέπουμε αυτό όταν στη διαλεκτική υιοθετείται το εννοιολογικό ζευγάρι σχετικός/άσχετος» είπε αφήνοντας αιχμές.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε μάλιστα ότι χάρη στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η Ελλάδα έγινε αποδεκτή στο  Ιράν ως «πραγματική φίλη». «Βάλαμε προς στη μηχανή για την ανάπτυξη οικονομικών, πολιτισμικών και κοινωνικών σχέσεων» είπε και προανήγγειλε την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Ιράν όπου διαθέτει όπως είπε «μεγάλο κύρος» και δημοφιλία.  «Η πολιτική μας είναι ενεργητική. Η ζωή χρειάζεται πρωτοβουλίες. Όπου υπάρχει αδράνεια παρεμβαίνουν τρίτοι» είπε ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει με μια συμμαχία περισσότερων κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis