Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:24 | 01/02/2018

Αισιόδοξος ότι το Σκοπιανό θα έχει διευθετηθεί ως τον Ιούνιο εμφανίζεται ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο Reuters όπου επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα σχέδιο πρότασης για την επίλυση της διαμάχης με την πΓΔΜ για το όνομα.

«Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε πως πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη του στο Reuters.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συνιστούσε πρόοδο για την ελληνική κυβέρνηση αν η διένεξη με τη γειτονική χώρα δεν έχει λήξει ως τον Ιούνιο, απάντησε: «Θα έχει διευθετηθεί».

[custom:google-ads]

Ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι υπήρξε μια νέα δυναμική για την επίλυση της διένεξης, καθώς μια πιο μετριοπαθής κυβέρνηση εκλέχθηκε στην πΓΔΜ πέρυσι και μετά από τρία χρόνια προσπάθειας οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

"Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της περιοχής, για σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη ", δήλωσε ο Κοτζιάς.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Αθήνα δουλεύει σε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση συζήτησης.

"Δεν πρόκειται για ένα ελληνικό κείμενο που περιέχει μόνο τις απόψεις μας, ούτε ένα συμβιβασμό. Θα είναι ένα κείμενο το οποίο θεωρούμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε », πρόσθεσε.

Ο Κοτζιάς δήλωσε ότι ελπίζει ότι το σχέδιο θα είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο.

Η πιο βαθιά διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών ήταν πάνω από τις αναφορές στο σύνταγμα των Σκοπίων, δήλωσε ο Κοτζιάς. Η Ελλάδα τις αντιλαμβάνεται ότι υποδηλώνουν εδαφικές αξιώσεις και λέει ότι πρέπει να αλλάξουν.

Περισσότερες από 140 χώρες παγκοσμίως αναφέρονται στη δημοκρατία ως Μακεδονία.

Η Ελλάδα δήλωσε προηγουμένως ότι ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό ή χρονολογικό προσδιορισμό και θα είναι το μόνο όνομα που θα χρησιμοποιείται για τη χώρα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της αριστεράς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ευρύτερη πολιτική υποστήριξη για τη διαπραγματευτική στάση της ή για οποιοδήποτε προτεινόμενο όνομα που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

"Επιτρέψτε μου να σας πω ένα παράδοξο. Ας πούμε ότι σήμερα δεν συμφωνούμε, τι όνομα έχει απομείνει; "είπε ο Κοτζιάς όταν ρωτήθηκε για αυτή την έλλειψη υποστήριξης.

"Σε διεθνές επίπεδο, θα μείνει με το «Μακεδονία», επομένως δεν θα έχουμε κέρδος και στις  διμερείς μας σχέσεις με το ‘πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’. Γραμματικά είναι ένα όνομα που επίσης περιλαμβάνει τον όρο ΄Μακεδονία΄, που είναι σύνθετο με χρονολογικό προσδιορισμό. 'Ετσι, απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες».

Οσον αφορά τις διαδηλώσεις σε σχετική αναφορά σχολίασε ότι "Οι διαδηλώσεις είναι σημάδια δημοκρατίας. Και στις δύο χώρες, οι άνθρωποι που δεν συμφωνούν με έναν καλό συμβιβασμό ... δεν έχουν κακή πρόθεση», δήλωσε ο Κοτζιάς.

"Είναι απλώς άνθρωποι που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική οπτική γωνία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιστορικές (μελλοντικές) ή μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας", πρόσθεσε.

«Πρέπει να σεβόμαστε αυτή την ιστορία και να μάθουμε από αυτήν, αλλά να μην παγιδευτούμε σε αυτήν».

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis