Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:34 | 20/12/2019

Στη Δικαιοσύνη οδηγούνται οι καταγγελίες περί αστυνομικής βίας στην υπόθεση της σύλληψης του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και των δύο γιων του στην οδό Ματρόζου, στο Κουκάκι, καθώς και οι καταγγελίες για χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας γυναίκας που συνελήφθη.

Τα δημοσιεύματα για χρήση βίας από την αστυνομία προκάλεσαν την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση τυχόν τέλεσης αδικημάτων από αστυνομικούς, μεταξύ των οποίων εκείνο της σωματικής βλάβης.

Παράλληλα, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης χθες στο Κουκάκι σε τρία διαφορετικά σημεία ήταν παρόντες τρεις διαφορετικοί εισαγγελείς.

Οι τρεις εισαγγελείς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήταν παρόντες στις κατ΄οίκον έρευνες εισαγγελείς όπως ορίζει η δικονομία και το Σύνταγμα.

Εναντίον των συνολικά εννέα συλληφθέντων στη διάρκεια της τριπλής αστυνομικής επιχείρησης ο εισαγγελέας άσκησε χθες δίωξη για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος  και τους παρέπεμψε στο αυτόφωρο από το οποίο πήραν αναβολή να δικαστούν σήμερα Παρασκευή, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πολιτική θύελλα

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αλλά επίσης στελέχη του, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, έλαβαν αυτοπροσώπως μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ, που διοργάνωσε η νεολαία του κόμματος το απόγευμα της Πέμπτης.

Πολιτική κόντρα προκάλεσε και η καταγγελία του Γιάννη Ραγκούση ότι η 28χρονη που συνελήφθη στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου τραυματίστηκε από πλαστική σφαίρα. Ο τομεάρχης Προστασίας του πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε απόσπασμα από το βιβλίο που τηρείται στο νοσοκομείο όπου διακομίσθηκε η γυναίκα, όπου όμως, δεν αναγράφεται ότι οι γιατροί διαπίστωσαν πως είχε χτυπηθεί πράγματι από πλαστική σφαίρα, αλλά γίνεται καταγραφή για «αναφερόμενο» τραυματισμό από πλαστική σφαίρα.

Στην καταγγελία απάντησε η Αστυνομία υποστηρίζοντας ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές σφαίρες, αλλά ελαστικές μπάλες, με δύναμη μικρότερη της γροθιάς και βεληνεκές περίπου δεκαπέντε μέτρων.

Στην απάντηση της αστυνομίας αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι η ΕΛΑΣ βάφτισε τις πλαστικές σφαίρες και τις έκανε «πλαστικές μπάλες».

«Εάν οι χειρισμοί τους δεν ήταν επικίνδυνοι για την ασφάλεια των πολιτών, θα ήταν απλά γελοίοι. Η αντισυνταγματική εισβολή σε σπίτι του σκηνοθέτη κ. Ινδαρέ χωρίς εισαγγελική παραγγελία, ο ξυλοδαρμός του ίδιου και των παιδιών του μέσα στο σπίτι τους και οι πυροβολισμοί με πλαστικές σφαίρες στο ψαχνό, τελικά δεν είναι ψέματα, όπως ισχυρίστηκε για να εξαπατήσει με άθλιο τρόπο τον κ. Αλιβιζάτο ο κ. Χρυσοχοΐδης. Οι κκ Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης έχουν καταστρατηγήσει τους θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου και του Συντάγματος», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που κατηγόρησε την Κουμουνδούρου ότι λέει ψέματα και επαναλαμβάνει ότι «το μόνο αμείλικτο στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εμμονή στη στήριξη της ανομίας. Τελικά όσοι πετάνε τούβλα και μολότοφ έχουν μόνο δικαιώματα και είναι υπεράνω του νόμου;»

Την Πέμπτη είδε το φως της δημοσιότητας το ηχητικό ντοκουμέντο που κατέγραψε ο ίδιος ο Δημήτρης Ινδαρές, την ώρα που οι αστυνομικοί είχαν φορέσει χειροπέδες στον ίδιο και τους γιους του στην ταράτσα του σπιτιού τους.

Ο σκηνοθέτης ακούγεται λέει «γιατί μας έχετε δεμένους; Δεν σας αντιστέκεται κανείς». Στην ηχητική καταγραφή ακούγεται καθαρά η φωνή του κ.Ινδαρέ, αλλά όχι όμως φωνή αστυνομικού.

Στα social media ξέσπασε κύμα συμπαράστασης στον σκηνοθέτη, ενώ περισσότεροι από τετρακόσιοι εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού και δημοσιογραφικού χώρου δημοσιοποίησαν κείμενο συμπαράστασης με τις υπογραφές τους.

Καταληψίες: Όλο το σπίτι ήρθε στο κεφάλι τους

Ενδιαφέρον πάντως, είχε και το κείμενο που αναρτήθηκε σε αντιεξουσιαστικό σάιτ χθες το πρωί -και ενώ είχαν προηγηθεί καταδρομικού τύπου επιθέσεις με χαρακτήρα αντιποίνων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με βανδαλισμούς καταστημάτων και τραπεζών- στο οποίο κείμενο οι συντάκτες περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο υποδέχθηκαν τους αστυνομικούς στην κατάληψη της οδού Ματρόζου: «Αφού οχυρώσαμε το σπίτι, ξεκινήσαμε άμεσα τη σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής. Έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, κοτρώνες, μπογιές, πυροσβεστήρες, όλο το σπίτι ήρθε στο κεφάλι τους. Αυτοί απάντησαν πυροβολώντας και τραυματίζοντάς μας με πλαστικές σφαίρες όπως και με κρότου λάμψης στο εσωτερικό του σπιτιού»,γράφουν.

«Εγκριση» από τους πολίτες

Την ώρα, πάντως, που η αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης υιοθετώντας τις καταγγελίες για αστυνομική βία, οι πολίτες «εγκρίνουν» την κυβερνητική πολιτική για την ασφάλεια, όπως φαίνεται στη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάσθηκε χθες το βράδυ στην τηλεόραση του Σκάι: Το 54% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι αποφάσεις και οι ενέργειες της κυβέρνησης στον τομέα της Ασφάλειας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, έναντι του 35% που απαντά ότι κινούνται σε λανθασμένη, ενώ το 11% δεν παίρνει θέση και δεν απαντά

tovima.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis