Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:14 | 26/12/2017

Ο διευθυντής του επιτελικού γραφείου του υπουργού Άμυνας της Κύπρου «κάρφωσε» τον στρατιωτικό ακόλουθο στη Ρωσία, ο οποίος χρέωσε τη Δημοκρατία με περίπου €101.000 σε τέσσερα χρόνια για ιατρική περίθαλψη/παρακολούθηση, περιλαμβανομένων και μασάζ, όπως κατέγραψε σε έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος διαβιβάζει τα ευρήματά του στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για τα περαιτέρω.

Την παραπομπή των καταγγελιών στον Γενικό Εισαγγελέα γνωστοποίησε χθες με ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «θα διαβιβάσει η ίδια στον Γενικό Εισαγγελέα το θέμα των εξόδων της ιατρικής περίθαλψης στρατιωτικού ακόλουθου στη Ρωσία, που περιλήφθηκε στην Ειδική Έκθεση, για διερεύνηση του ενδεχομένου ύπαρξης ποινικών ευθυνών από οποιοδήποτε πρόσωπο».

[custom:google-ads]

Στην ανακοίνωση, η οποία ακολουθεί δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, σύμφωνα με τις οποίες «το θέμα είχε εντοπιστεί από το ίδιο το ΥΠΑΜ», αναφέρεται πως «στην Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καταγράφεται ότι η διερεύνηση του θέματος από την Υπηρεσία έγινε κατόπιν σχετικής καταγγελίας».

«Είναι γεγονός», προστίθεται στην ανακοίνωση, «ότι η σχετική πληροφορία δόθηκε προφορικά σε ανώτερο λειτουργό της Υπηρεσίας μας, υπό μορφή καταγγελίας, από τον διευθυντή του επιτελικού γραφείου του υπουργού Άμυνας, ο οποίος είχε αναφέρει ότι κάποια στοιχεία που είχε δει σε σχέση με τις πληρωμές αυτές του φαίνονταν ύποπτα».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ξεκαθαρίζει πως «δεν ερευνά θέματα κατ’ εντολή οποιοδήποτε υπουργείου».

Παράλληλα, η Ελεγκτική Υπηρεσία ξεκαθαρίζει, πως «ατασθαλίες και φαινόμενα κατάχρησης, κανονικά θα πρέπει να ερευνώνται από τα ίδια τα υπουργεία μέσω των δικών τους ελεγκτικών μηχανισμών». Προφανώς, προστίθεται στην ανακοίνωση, σε αυτή την περίπτωση, είτε υπήρχε απροθυμία διερεύνησης του θέματος από το υπουργείο Άμυνας, επειδή αφορούσε ευθύνες άλλων δύο υπουργείων τα οποία αρνούνταν να συνεργαστούν, είτε υπήρχε προθυμία για διερεύνηση, αλλά απροθυμία να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους τα άλλα δύο υπουργεία.

Με άλλα λόγια, η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι είτε επειδή το υπουργείο Άμυνας δεν ήθελε να βγάλει μόνο του τα κάστανα από τη φωτιά είτε για να αποφευχθούν προστριβές με άλλα δύο υπουργεία, σφύριξε το θέμα στον Γενικό Ελεγκτή.

Στην ανακοίνωση υποδεικνύεται επίσης ότι: «Αν το θέμα μάς είχε σταλεί επίσημα από το υπουργείο Άμυνας δεν θα το διερευνούσαμε, αλλά θα υποδεικνύαμε την υποχρέωση αποτελεσματικής διερεύνησής του από εσωτερικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ο δικός μας έλεγχος θα ακολουθούσε και ουσιαστικά θα περιοριζόταν στην διαπίστωση της πληρότητας του πρωτοβάθμιου ελέγχου που θα είχε προηγηθεί».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει, επίσης, πως επειδή από ενημέρωση που είχε μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αναζήτηση ευθυνών για τον υπό αναφορά αξιωματικό ή και άλλους εμπλεκόμενους, η Υπηρεσία θα διαβιβάσει η ίδια το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση του ενδεχομένου ύπαρξης ποινικών ευθυνών από οποιοδήποτε πρόσωπο.

Σκανάρουν τα 22 μασάζ σε έξι μήνες 

Στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι σε χρονικό διάστημα έξι μηνών ο εν λόγω στρατιωτικός ακόλουθος υπεβλήθη συνολικά σε 22 θεραπείες μασάζ μαζί με ηλεκτροθεραπεία, συνολικού κόστους €3.234. Στην έκθεση σημειώνεται, ότι με βάση την υφιστάμενη συμφωνία που έχει συναφθεί από την πρεσβεία με ανώνυμη εταιρεία παροχής ιατρικών υπηρεσιών, οι εν λόγω θεραπείες μασάζ συνιστούν ξεχωριστή κατηγορία υπηρεσιών από τις φυσιοθεραπείες και εργασιοθεραπείες, καθώς επίσης έχουν διαφορετικές χρεώσεις στον αντίστοιχο τιμοκατάλογο. 

Συναφώς, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει πως, στη χρονική περίοδο του ενός έτους που εξέτασε, επιπλέον των παραπάνω θεραπειών μασάζ, ο στρατιωτικός ακόλουθος είχε υποβληθεί προηγουμένως σε 13 εργασιοθεραπείες και ηλεκτροθεραπείες, συνολικής χρέωσης €1.825.

Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, πως σε χρονικό διάστημα ενός έτους είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 79 ιατρικές επισκέψεις, χωρίς να καταγράφεται το ιατρικό πρόβλημα του ασθενούς και η ιατρική γνωμάτευση. 


Πηγή: philenews.com, onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis