Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:44 | 29/03/2018

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, αποστρατεύτηκε από το Λιμενικό Σώμα ο Β’ Υπαρχηγός του Παναγιώτης Παρασκευάς, ενώ παραμένει στο σώμα το Α’ Υπαρχηγός Θοδωρής Κλιάρης. Ελάχιστες είναι οι υπόλοιπες αποστρατεύσεις, ενώ αύριο θα συνεχιστούν οι κρίσεις για το ποιος ανώτατος αξιωματικός θα αναλάβει την θέση του Β’ Υπάρχηγού.

Γράφει η Αναστασία Βαμβακά

Υποψήφιοι για αυτή τη θέση είναι Υποναύαρχός Ιωάννης Αργυρίου, Κλαδάρχης Ασφάλειας, ο Υποναύαρχος Αθανάσιος Ντούνης, Γενικός Επιθεωρητής Λιμενικού Σώματος και ο Υποναύαρχος Χαράλαμπος. Αϊβαλιώτης , Διοικητής της 1η ΠΕΔΙΛΣ Αττικής, Κορινθίας και Σαρωνικού. Πειραιάς. Την τελική πρόταση θα κάνει ο Αρχηγός και θα πρέπει να υπογραφεί από τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή και ήδη από την Κυριακή υπάρχουν τρομερές πιέσεις και παρασκήνιο για το ποιος θα αναλάβει αυτή θέση αυτή. Αν και σύμφωνα με το νόμο, τη θέση πρέπει να δοθεί στον αρχαιότερο στην ιεραρχία. δηλαδή στον Υποναύαρχος Αθανάσιο Ντούνη, πολλοί θεωρούν κομβική την αυριανή μέρα, την Παρασκευή, καθώς υπάρχουν πολλές σκέψεις για το αν πρέπει να κριθούν οι αξιωματικοί με βάση την πρόσφατη προσφορά τους σε επιτυχίες στο Σώμα, μερικές από τις οποίες αναφέρθηκε εκτενώς και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρόσφατη επίσκεψη του στο Υπουργείο, όπως τις επιχειρήσεις κατά των ναρκοκυκλωμάτων, του λαθρεμπορίου και των διακινητών προσφύγων αλλά και τη μεγάλη συμβολή του σώματος στη διάσωση προσφύγων και μεταναστών. Για αυτό στην ακτή Μιαούλη, τίποτα δεν έχει τελειώσει καθώς ο Αργηγός μπορεί να επιλέξει για Υπαρχηγό κάποιον νεότερο στην ιεραρχία και αυτόματα ο αρχαιότερος να αποστρατευτεί.

[custom:google-ads]

Εκτός του αντιναυάρχου Παναγιώτη Παρασκευά, αποστρατεύτηκαν από το Σώμα ο Γεώργιος Σεφεριάδης, Κλαδάρχης Διοίκησης κ και ο Σταμάτης Καλογείτων , Κλαδάρχης Ναυτιλίας., οι δύο δηλαδή αξιωματικοί που συνόδεψαν τον Υπουργό Ναυτιλίας στο πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη με αιτία τις κρίσεις έχει οδηγήσει μέχρι και σε άδειασμα του Λιμενικού Σώματος από τα χείλη του Υπουργού. «Ξέρω ότι το Λιμενικό Σώμα όλα αυτά τα χρόνια έκανε γιγαντιαία προσπάθεια να σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Ιδιαίτερα γυναικόπαιδα. Αλλά. Αλλά αν διαπιστωθεί και η έρευνα θα είναι ενδελεχής και με κάθε αυστηρότητα ότι υπήρξε παράλειψη, θα πέσουν κεφάλια» δήλωσε την Κυριακή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, από τη Σάμο αφού πριν είχε συναντήσει τους πρόσφυγες που είχαν διασωθεί από το πολύνεκρο ναυάγιο του Αγαθονησίου, μία δήλωση ασυνήθιστη και σκληρή για τον πολιτικό προϊστάμενο του Σώματος.

Καθόλου τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός, της σημερινής ανακοίνωσης του γραφείο του για ανακοίνωση της ΕΔΕ για το ναυάγιο του Αγαθονησίου, μία απόφαση που υπήρχε ήδη από την Τρίτη. Η ανακοίνωση της ΕΔΕ συνέπεσε με το δεύτερο δημοσίευμα του περιοδικου Spiegel που φιλοξένησε τις ήδη γνωστές καταγγελίες των τριών διασωθέντων του ναυαγίου ότι το Λιμενικό Σώμα καθυστέρησε να βοηθήσει τους πρόσσφυγες. Για το περιστατικό αυτό το Αργηγείο είχε εκδόσει αναλυτική απάντηση χθες, μία απάντηση που το γραφείο του Παναγιώτη Κουρουμπλή άργησε να δώσει στην δημοσιότητα 48 ώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού

Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα ιστοσελίδων περί ολιγωρίας και καθυστερημένης αντίδρασης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο τραγικό ναυάγιο του Αγαθονησίου την 17-03-2018, από το Αρχηγείο του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

1. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ) του Α.Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. το περιστατικό του ναυαγίου, τις πρωϊνες ώρες της 17-03-2018, στη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου, από το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. του Α.Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., οργανώθηκε και έλαβε χώρα μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών.

Συγκεκριμένα στις έρευνες που αμέσως ακολούθησαν συμμετείχαν:

-Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.

-Τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.

-Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.

-Γερμανικό σκάφος δύναμης Frontex

-Τέσσερα (04) αλιευτικά σκάφη

-Δύο (02) παραπλέοντα Φορτηγά πλοία

-Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού

-Αεροσκάφος Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.

-Λετονικό αεροσκάφος δύναμης Frontex

-Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας

-Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού

-Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.

-Δύο (02) ιδιώτες δύτες

-Λετονικό σκάφος δύναμης Frontex και

-Ένα (01) σκάφος εγκατάστασης ιχθυοκαλλιέργειας

2. Πέραν των ανωτέρω και προς αποφυγή παρερμηνειών γνωρίζεται ότι, την προηγούμενη ημέρα του συμβάντος και συγκεκριμένα πρωινές ώρες της 16-03-2018, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης δέχτηκε πληροφορία μέσω 112 και μέσω Μ.Κ.Ο. για ύπαρξη λέμβου πιθανά σε δυσχερή θέση πλησίον ν. Αγαθονησίου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και η τοπική Λιμενική Αρχή και διαπιστώθηκε η αποβίβαση στο Αγαθονήσι παράτυπα εισερχομένων προσώπων που επέβαιναν σε δύο (02) λέμβους. Ακολούθησε εκτεταμένη έρευνα της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής, παρά το γεγονός ότι οι αποβιβασθέντες δήλωσαν πως δεν αγνοείται κανείς. Οι έρευνες διήρκησαν για επιπλέον τέσσερις (04) ώρες από την ώρα της ασφαλούς αποβίβασης των παράτυπα εισερχόμενων προσώπων στη νήσο, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Επιπρόσθετα, ενημερώθηκε το αντίστοιχο Κέντρο Έρευνας της Τουρκίας το οποίο στη συνέχεια ανέφερε ότι, μετά από έρευνες που διενήργησε στην περιοχή ευθύνης του, δεν υπήρχε λέμβος σε κίνδυνο.

3. Από τη διερεύνηση των δεδομένων, προκύπτει ότι, τα περιστατικά αποβίβασης παράτυπα εισερχόμενων προσώπων της 16-03-2018 είναι ανεξάρτητα από το τραγικό περιστατικό της 17-03-2018, ημέρα κατά την οποία οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς. Οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσής τους, θεωρούμε πως απαξιώνει το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο που έχει επιτελέσει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία τρία χρόνια κορύφωσης της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διασώσει περίπου 180.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις Έρευνας – Διάσωσης.

4. Πέραν των αναφερομένων, γίνεται γνωστό ότι διενεργείται προανάκριση, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις κρίσεις στο Λιμενικό Σώμα

Διαβάστε περισσότερα στο eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis