Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:45 | 25/12/2014

 

Στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έντονοι είναι οι προβληματισμοί αλλά και οι συντελούμενες διεργασίες στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενόψει κρίσιμων αποφάσεων που θα εκδοθούν με το νέο έτος για τη συνταγματικότητα ή μη σημαντικών κυβερνητικών επιλογών που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών και κρίνουν το μέλλον των πρώτων, έστω και δειλών, ιδιωτικοποιήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήριος Ρίζος, αλλά και ανώτατοι δικαστικοί που μετείχαν στις συνθέσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, επεξεργάζονται δικαστικές αποφάσεις μείζονος σημασίας, όπως εκείνη για τη νομιμότητα ή μη των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων, που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές των συντάξεων αναμένεται μετά τις γιορτές, και αν το δικαστήριο οδηγηθεί σε κρίση αντισυνταγματικότητας των εν λόγω περικοπών, το δημοσιονομικό κόστος που θα προκληθεί εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ως τώρα η απόφαση για το θέμα των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που έχει εκδοθεί από το αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ είναι υπέρ της νομιμότητας του μέτρου, αλλά η απόφαση της Ολομελείας του Δικαστηρίου θα είναι η τελική.

Επίσης από το ΣτΕ αναμένεται σύντομα απόφαση για τις περικοπές των μισθών στους πανεπιστημιακούς, καθώς η σχετική υπόθεση έχει επίσης εκδικαστεί. Σημειωτέον ότι το ΣτΕ ώς τώρα έχει δικαιώσει από τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια μόνον τους ενστόλους (στρατιωτικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.) κρίνοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές που τους επιβλήθηκαν μετά τον Αύγουστο του 2012.

Χωροταξικός σχεδιασμός

Και ενώ αναμένονται οι αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ανώτατοι δικαστές επεξεργάζονται επίσης δύο ακόμα εξαιρετικής σημασίας αποφάσεις. Η πρώτη με οικονομικό πρόσημο -και όχι μόνον- αφορά τον νόμο που ψηφίστηκε για τον λεγόμενο χωροταξικό σχεδιασμό για τουριστικές εκμεταλλεύσεις, που δέχθηκε πυρά και αντιδράσεις κατά τη συζήτησή του στη Βουλή.

Το νομοθέτημα που αναμένεται να περάσει από τον έλεγχο του ανωτάτου δικαστηρίου είναι σημαντικό και η όποια κρίση των δικαστών θα καθορίσει και την εφαρμογή του ή μη. Πρόκειται για νομοθέτημα που προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τουριστική ανάπτυξη περιοχών της χώρας, στο πλαίσιο των μέτρων για ενίσχυση της ανάπτυξης της χώρας.

Μείζονος σημασίας είναι επίσης και η απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται για τη μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που έχει αχθεί προς κρίση στο Δικαστήριο και η σχετική εκδίκαση της υπόθεσης έχει ήδη γίνει.

Παράλληλα και μέχρι το τέλος του έτους δεν αποκλείεται το ΣτΕ να αποφανθεί στο πλαίσιο της ειδικής Επιτροπής Συμμόρφωσης που διαθέτει, τι έχει γίνει από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, με την εφαρμογή της απόφασής του σχετικά με τα μισθολογικά των ενστόλων. Και τούτο, διότι έχει τεθεί προθεσμία στην κυβέρνηση για υλοποίηση της απόφασης σε όλο της το φάσμα, η οποία και εκπνέει σύντομα.

Και σε κάθε περίπτωση από τον δικαστικό έλεγχο νομιμότητας και συνταγματικότητας που διενεργεί το ΣτΕ αναμένεται να περάσουν όλα τα μεγάλα νομοθετικά βήματα που έγιναν είτε για περικοπές είτε για δαπάνες είτε για ιδιωτικοποιήσεις και γενικά εκχωρήσεις δημόσιας περιουσίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για όποια εκχώρηση, πώληση ή άλλης μορφής αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, το ΣτΕ πρόκειται να κρίνει τις σχετικές αποφάσεις για λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, ακίνητα του Δημοσίου και λοιπά.

Τέλος, από το ΣτΕ αναμένεται να αποφασιστεί και η τύχη του γηπέδου της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια καθώς και αυτό το θέμα είναι σε εκκρεμότητα στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Σωτήριος Ρίζος προσπαθεί να εκδικαστούν όλες οι σημαντικές υποθέσεις και το Δικαστήριο να αποφανθεί επί των σοβαρών θεμάτων που τίθενται είτε πρόκειται για μισθολογικά είτε για άλλα θέματα.

 

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

 

http://www.kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis