Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:14 | 22/02/2021

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξημέρωσε για την απόφαση για συνέχιση ή όχι του lockdown με την Αττική να συνεχίζει να αποτελεί πονοκέφαλο στους ειδικούς.

Τα σημάδια σταθεροποίησης στα μεγάλα αστικά κέντρα – με έμφαση την Αττική – έχουν ανοίξει μια χαραμάδα αισιοδοξίας, οι ειδικοί εν τούτοις χαρακτηρίζουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας «εύθραυστη» και εύκολα ανατρέψιμη καθώς ο ιός κυκλοφορεί και μάλιστα η σημαντική παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Βρετανία προκαλεί επιπρόσθετη ανησυχία.

Με δεδομένη την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι Εντατικές του ΕΣΥ – κυρίως στην πρωτεύουσα –, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συνιστούν υπομονή, δείχνοντας παράταση του lockdown διάρκειας τουλάχιστον μίας εβδομάδας, αλλά και σκληρές τοπικές παρεμβάσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο, με αποτέλεσμα να ισχύουν παράλληλες καραντίνες διαφορετικών ταχυτήτων.

Αποφασίζουν την Παρασκευή

Όσον αφορά στο Λεκανοπέδιο, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς τότε αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα, έχοντας ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων σκληρών περιοριστικών μέτρων .

Καθώς όμως η πανδημία ροκανίζει τα ταμειακά διαθέσιμα η κυβέρνηση, σε ανοιχτή γραμμή με τους ειδικούς, αναζητεί τη χρυσή τομή μεταξύ ακορντεόν την υιοθέτηση ενός υβριδικού μοντέλου κλαδικών lockdown, ενεργοποιώντας σε πρώτη φάση εκείνους τους τομείς που είναι πιο ασφαλείς, με ορίζοντα τον Ιούνιο, όταν πλέον η χώρα θα πλέει σε «ήρεμα νερά» λόγω της αυξανόμενης εμβολιαστικής θωράκισης και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown κατά μια εβδομάδα στην Αττική άφησε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καθώς όπως η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί. 

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, κυρίως στις ΜΕΘ, θα καθυστερήσει λίγο ακόμα. «Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η πίεση. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για ν’ ανοίξουν καινούριες κλίνες COVID, κυρίως ΜΕΘ, και θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί», πρόσθεσε. 

Σταθερό το ωράριο

Με αυτά τα δεδομένα, η χαλάρωση σε κλάδους – όπως είναι για παράδειγμα το λιανεμπόριο – πιθανόν να προηγηθεί, χωρίς να συνοδεύεται από άρση της απογευματινής καραντίνας του Σαββατοκύριακου. Και αυτό διότι σε ό,τι αφορά το click away τα επιδημιολογικά δεδομένα βαθμολογούν τη δραστηριότητα αυτή ως «ασφαλή», ενώ αντιθέτως οι ενδοοικογενειακές μεταδόσεις που οφείλονται και σε φιλικές επισκέψεις φαίνεται να στρώνουν το χαλί στο τρίτο κύμα.

Παράλληλα, επιστήμονες επισημαίνουν ότι η τηλεργασία (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) θα πρέπει να ενισχυθεί (ακόμη και στο 75%), ενώ πάγιο αίτημα των επιδημιολόγων είναι η διασφάλιση του testing και των μέτρων προστασίας σε χώρους εργασίας όπου κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία – όπως είναι, για παράδειγμα, οι εργοστασιακές μονάδες. Αντίστοιχα, και καθώς ο νέος κορωνοϊός χτυπά και την ευάλωτη υγειονομικά νησιωτική χώρα, είναι αναγκαίο να διασφαλίζεται ότι όσοι μεταβαίνουν για εργασία (την περίοδο αυτή οι μετακινήσεις αφορούν κατά κανόνα οικοδομικές εργασίες) θα πρέπει να φέρνουν βεβαίωση αρνητικού τεστ.

Τροχοπέδη οι μεταλλάξεις

Σε κάθε περίπτωση τροχοπέδη για τις επιδιωκόμενες ανάσες ελευθερίας αποτελούν τα νέα στελέχη – πρωτίστως το βρετανικό B.1.1.7. και δευτερευόντως το στέλεχος της Νότιας Αφρικής –, καθώς κυκλοφορούν ακτινωτά στον ελλαδικό χάρτη, με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις να έχουν εντοπιστεί από την Αθήνα και την Αχαΐα έως την Κρήτη, τη Θάσο και τη Χαλκιδική. Τα ευρήματα αυτά αντιμετωπίζονται ως εστίες υψηλού κινδύνου.

Δεν είναι τυχαίο ότι υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει για τον Δήμο Εύοσμου-Κορδελιού, καθώς έχει χαρτογραφηθεί ως ο «πυρήνας» της κυκλοφορίας του στελέχους της Νότιας Αφρικής, ενώ η Αθήνα πολιορκείται από το βρετανικό στέλεχος, με τον Κεντρικό και τον Βόρειο Τομέα Αθηνών να βρίσκονται στο στόχαστρό του.

Προς το παρόν, τα νοσοκομεία της Α’ και της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας, με τα μέλη της Επιτροπής να προειδοποιούν ότι το κύμα των εισαγωγών και των διασωληνώσεων φτάνει στα νοσοκομεία με χρονοκαθυστέρηση. Συνεπώς, ακόμη κι αν επικρατήσει το καλό σενάριο περί σταδιακής μείωσης των κρουσμάτων από την ερχόμενη εβδομάδα, αυτή δεν θα συνοδευτεί με βελτίωση της εικόνας στο ΕΣΥ.

Ψάχνουν εφεδρείες για να αποφύγουν τα χειρότερα

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» του υπουργείου Υγείας, αναζητώντας εφεδρείες κρεβατιών πριν «κοκκινίσουν» οι ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι ασθενείς που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης αναπνοής ξεπέρασαν τους 325. Ηδη σε έξι μονάδες της Αττικής η πληρότητα αγγίζει το 100%, με αποτέλεσμα να ανοίγουν εσπευσμένα νέες κλίνες Εντατικής – με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αττικόν, όπου την περασμένη εβδομάδα λειτούργησαν δέκα επιπλέον κρεβάτια στην καρδιοχειρουργική μονάδα.

Παράλληλα, για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων έχουν διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές 121 κλίνες Εντατικής (για την περίθαλψη περιστατικών non-COVID), ενώ στο πλαίσιο των σχετικών συζητήσεων υπάρχει πρόταση και για την παραχώρηση 300 απλών κλινών εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Παραμένει στα ύψη το ιικό φορτίο

Υψηλό ιικό φορτίο, αντίστοιχο με αυτό που υπήρχε πριν επτά, 15 και 21 μέρες, καταγράφεται στα λύματα των Αθηνών, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη.

Όπως σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη πτώση του ιικού φορτίου το οποίο παραμένει «βαρύ και πολύ υψηλό».

«Δεν φάνηκε μείωση στα λύματα. Θα περιμένουμε να μετρήσουμε το ΣΚ. Να δούμε τι αποτέλεσμα είχαν τα περιοριστικά μέτρα στην ανάσχεση της διασποράς» πρόσθεσε.

«Όλα τα θετικά κλινικά δείγματα που εξετάζονται έχουν πολύ μεγάλο ιικό φορτίο. Τα στελέχη που επικρατούν δίνουν μεγάλο πληθυσμό ιικού φορτίου. Αυτό επιβεβαιώνεται στα λύματα» επισήμανε σχετικά.

«Στις 5 Μαρτίου τα κρούσματα θα φτάσουν τις 2.000»

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας και αντιπρόεδρο της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας Νίκο Τζανάκη, στην Αθήνα υπάρχει μια ιδιομορφία του επιδημιολογικού κύματος, καθώς εκεί επικεντρώνεται ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας και διευκολύνεται η μετάδοση του ιού.

Όπως είπε, σύμφωνα με το μοντέλο που έχουν δημιουργήσει στην Κρήτη, υπάρχει η πρόβλεψη ότι μέχρι τις 5 Μαρτίου, τα κρούσματα θα φτάσουν τις 2.000, ενώ και αυτή τη βδομάδα θα παρατηρηθεί άνοδος των κρουσμάτων.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, στις 10 του Μάρτη θα είναι παγιωμένη μια αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού κύματος και το Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρσι χωρίς οριζόντια μέτρα λόγω και της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και του γεγονότος ότι το 20% του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι πρέπει να προσέξουμε πώς θα ανοίξουμε. Με τα σχολεία πρέπει να γίνει μια σημαντική έρευνα από την επιτροπή, να διευκρινιστεί σε ποιον βαθμό συμβάλλουν στην επιδημία τα παιδιά. Η άποψή του είναι ότι τα δημοτικά και οι πρώτες τάξεις του γυμνασίου μπορούν να συνεχίσουν με φυσική παρουσία. Για το λιανεμπόριο είπε πως πρέπει να λειτουργήσει, αλλιώς θα φέρει πολλά και σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

newpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis