Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:45 | 18/06/2018

Τρία κρούσματα ψώρας σε διάστημα ενός μήνα σε κρατούμενους που μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων του Αιγάλεω και του Μενιδίου, καθώς και στο προαναχωρησιακό κέντρο της Αμυγδαλέζας, εκεί όπου εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες αναμένουν προκειμένου να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Γιώργος Σταματάκης, «θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι προκειμένου να μεταφέρονται εκεί, όσοι έχουν ψώρα. Γιατί είναι φαύλος κύκλος, αν εγώ έχω ψώρα και μπω σε ένα κελί με άλλους 15, θα κολλήσουν και οι 15».

Κρούσματα ψώρας εμφάνισαν δυο αλλοδαποί κρατούμενοι. Ο Γιώργος Σταματάκης, ενημέρωσε για το συμβάν το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και  ζήτησε εκτός από την δημιουργία ειδικών χώρων και την δυνατότητα να πλένονται τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα των ασθενών σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Η μετάδοση της ψώρας από το δέρμα του μολυσμένου ανθρώπου στο δέρμα του υγιούς γίνεται εύκολα με άμεση επαφή, αρκεί π.χ. δύο άτομα να μοιραστούν το ίδιο κρεβάτι. Όσο πιο στενή και παρατεταμένη είναι αυτή η επαφή, τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα μόλυνσης. Αντίθετα, κατά την στιγμιαία επαφή όπως για παράδειγμα με την χειραψία, είναι εξαιρετικά απίθανη η μετάδοση. Οι αστυνομικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα κρούσματα, καθώς υποστηρίζουν πως υπάρχει «έξαρση του φαινομένου» ειδικά όπως αναφέρουν στα «προαναχωρησιακά κέντρα, καθώς στην πλειοψηφία τους, οι ασθενείς, είναι αλλοδαποί». Ο μόνος χώρος που μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα κρούσματα, είναι στο κέντρο φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα. Εκεί υπάρχει ειδικός χώρος προκειμένου να γίνεται η προβλεπόμενη θεραπεία στους αρρώστους και να μην εξαπλώνεται η ασθένεια. Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πρόβλημα και στα νησιά που φιλοξενούνται  χιλιάδες παράτυποι μετανάστες και «στοιβάζονται» σε άθλιες συνθήκες διαμονής. 

[custom:google-ads]

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στην Χίο όπου εντοπίστηκαν με ψώρα, τέσσερις αλλοδαποί που κρατούνταν υπερπλήρη κρατητήρια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι αστυνομικοί αφού επικοινώνησαν με το ΚΕΕΛΠΝΟ, απομόνωσαν τους ασθενείς σε άλλο χώρο του κτιρίου, μακριά από τους υπόλοιπους κρατουμένους. Παρόμοια περίπτωση κατεγράφη και στην αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας, όταν διαπιστώθηκε πως πέντε παράτυποι μετανάστες ήταν φορείς. Παλαιότερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία αστυνομικών υπαλλήλων είχε κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για το θέμα, καθώς είχαν διαπιστωθεί κρούσματα ψώρας σε κρατητήρια του τμήματος ασφαλείας Μαρκοπούλου. Σε ανακοίνωση της για το θέμα μάλιστα, σημείωνε μεταξύ άλλων, «Το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών υπαλλήλων ζητά άμεση αποσυμφόρηση των κρατητηρίων, μεταγωγή των κρατουμένων σε χώρο με την απαραίτητη υποδομή και άμεση απολύμανση των κρατητηρίων».

Πεθαίνοντας στο κρατητήριο της Πέτρου Ράλλη

«Στα κρατητήρια της Πέτρου  Ράλλη που  είναι κλειστού τύπου  οι κρατούμενοι κατανέμονται σε 2 ορόφους, όπου οι άνδρες κρατούμενοι παραμένουν στις πτέρυγες Δ1 με Δ5 του 1ου ορόφου, σε σκοτεινά-κελιά πολύ μικρών διαστάσεων, στοιβαγμένοι ανά 5-6 άτομα σε κάθε κελί. Στον 2ο όροφο σε ένα-διαμορφωμένο κελί εγκαταλείπονται όλοι μαζί όσοι από αυτούς θεωρούνται βαριά ασθενείς με AIDS, ηπατίτιδα, σύφιλη και ψυχικές ασθένειες.  Στις 6 Φεβρουαρίου του 2017, σε αυτό το κελί- κολαστήριο κατέληξε ένας άτυχος αλλοδαπός.  Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν άγνωστα. Οι συγκρατούμενοί του, είχαν διαπιστώσει την κρισιμότητα της κατάστασης του και ζήτησαν να μεταφερθεί άμεσα σε νοσοκομείο. Όπως είχε καταγγελθεί τότε, ο άνδρας αφέθηκε στην μοίρα του, καταλήγοντας από άγνωστη αιτία. Στα συγκεκριμένα κρατητήρια όπως λένε άτομα που έχουν παραμείνει για λίγο εκεί, «είναι τέτοια η  διαμόρφωση του κτηρίου σε συνδυασμό με τον ελάχιστο αριθμό επισκεπτών  που απομονώνει εσκεμμένα τους κρατούμενους και τους καθιστά αόρατους».

Μιχάλης Τεζάρης του Μιχάλη Τεζάρη
 
Πηγή: newpost.gr
 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis