Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:29 | 14/04/2015

Θα μεταφέρονται όλοι στην ηπειρωτική Ελλάδα σε «κέντρα υποδοχής» και θα διαχωρίζονται - Άγνωστο πώς θα υποδεχθούν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ την πρόθεση της Αθήνας να χορηγήσει έγγραφα στους πρόσφυγες - «Ανθρωπιά και σοβαρότητα» προτάσσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ότι «δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας. Απλά το πρωί λιάζονται», έδωσε το στίγμα με το οποίο η ίδια αντιμετωπίζει το θέμα των μεταναστών, όμως η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, άφησε να γίνει αντιληπτό ότι για την κυβέρνηση το θέμα αποτελεί προτεραιότητα, καθώς οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα, ιδίως προσφύγων από τη Συρία, αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Καθώς η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να εκπονεί έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η κυρία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας στον Σκάι, τόνισε πως, κάνοντας η ίδια βόλτα μόνη της χθες στο κέντρο της Αθήνας, δεν είδε κανέναν μετανάστη στο δρόμο.

Ερωτηθείσα, δε, σε συνέντευξή της στο Mega, η κυρία Χριστοδολουπούλου επιχείρησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι «δεν καραδοκούν τόσοι πολλοί (σ.σ. μετανάστες) να περάσουν στην Ελλάδα, αφού υπολογίζουμε να φτάσουν το πολύ τις 100.000 μέσα στο 2015».

«Δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες. Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες» τόνισε επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Απηύθυνε, μάλιστα, νουθεσίες προς τους δημοσιογράφους, λέγοντας: «Για να βοηθήσετε, να αρχίσετε να τους αποκαλείτε πρόσφυγες, γιατί, αν μιλάτε για μετανάστες ή λαθρομετανάστες, η ΕΕ δεν θα εγκρίνει κονδύλια».

Ωστόσο, η κυρία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει εκπονήσει έκτακτο σχέδιο για τη διαχείριση του προβλήματος στα νησιά και σήμερα θα ανακοινώσει το σχέδιο για την Αττική και άλλες μεγάλες πόλεις.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως είπε, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία στρατοπέδων και καταυλισμών στα νησιά, όπου θα καταγράφονται και τα στοιχεία των φιλοξενούμενων, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθούν και μόνιμοι χώροι φιλοξενίας.

Ειδικότερα για το σχέδιο της κυβέρνησης είπε, μιλώντας στο Mega: «Εκπονούμε ένα έκτακτο σχέδιο εκτός από τα νησιά και για τις μεγάλες πόλεις, προκειμένου να οικοδομήσουμε έκτακτες δομές. Έχουμε κάνει έκκληση προς δήμους και περιφέρεια ό,τι χώρους διαθέσιμους έχουν να μας παραχωρήσουν -κτήρια και εκτάσεις-, για να προσθέσουμε εμείς σκηνές ή τουαλέτες. Αν δεν μας παραχωρήσουν, θα καταλήξουμε σε παλαιά στρατόπεδα, που δεν είναι σε χρήση. Θα είναι ανοιχτές αυτές οι δομές».

Με δηλώσεις της λίγη ώρα αργότερα στον ΑΝΤ1 η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι οι παράνομοι μετανάστες «δεν γυρίζουν στους δρόμους, πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου που έρχονται στη χώρα μας, επειδή τους κοροϊδεύουν οι δουλέμποροι ότι τους πηγαίνουν στην Ιταλία».

«Τους πρόσφυγες πολέμου είμαστε υποχρεωμένοι να τους υποδεχόμαστε και να τους προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης» συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης.

Έπειτα απ' όλα τα παραπάνω, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη για το μεταναστευτικό, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Μετά την ολοκλήρωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριή Σακελλαρίδης, ανακοίνωσε ότι οι μετανάστες θα οδηγούνται σε κλειστού τύπου κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, στα οποία θα γίνεται διαχωρισμός σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Ακόμη, είπε ότι, στους αιτούντες άσυλο από τη Συρία, θα δίνονται τα νόμιμα έγγραφα, προκειμένου να μπορούν να ταξιδέψουν.

Πηγή:protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis