Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:55 | 31/12/2014

 

Τα μικρά κόμματα θα είναι οι ρυθμιστές των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου προβλέπει το Reuters. Δημοσίευμα του πρακτορείου εκτιμά ότι κανένα μεγάλο κόμμα δεν θα καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία στις 25 Ιανουαρίου, χαρακτηρίζει Το Ποτάμι πιθανό σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζει ότι το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να διασπαστεί.

Το διασπασμένο πολιτικό σκηνικό σημαίνει ότι μικρά, συχνά σχετικά νέα κόμματα, μπορεί να καθορίσουν εάν ο νικητής των εκλογών τον επόμενο μήνα θα μπορέσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα έχει διάρκεια αποφεύγοντας μια νέα οικονομική κρίση.

Η 25η Ιανουαρίου σηματοδοτεί μια αναμέτρηση μεταξύ της της συντηρητικής Ν.Δ του Αντώνη Σαμαρά που επέβαλε αντιδημοφιλή μέτρα και περικοπές υπό το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα που θέλει να ακυρώσει τη λιτότητα και να διαγράψει ένα μέρος του ελληνικού χρέους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις αν και μόνο με 3%. Κανένα κόμμα όμως δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμα και με το μπόνους των 50 εδρών, αφήνοντας ένα ή και περισσότερα από τα μικρότερα κόμματα να διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Ενα από τα κόμματα που κατά πάσα πιθανότητα θα κρατήσουν την ισορροπία της εξουσίας είναι Το Ποτάμι, ένα κεντρώο κόμμα που έχει αρνηθεί να χαρακτηρίσει εαυτόν ως υπέρ ή κατά του προγράμματος διάσωσης. Το άλλο είναι το ΠΑΣΟΚ που τώρα αναμένεται να διασπαστεί. «Τα μικρά κόμματα ήταν στο περιθώριο στο παρελθόν, σήμερα όμως αναμένεται να αποτελέσουν τον καθοριστικό παράγοντα στις επερχόμενες εκλογές» είπε ένα ανώτατο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Δύο μικρά κόμματα κατά των προγραμμάτων διάσωσης, η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ είναι και αυτοί πιθανοί σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ. Παρ΄όλα αυτά η ΔΗΜΑΡ δεν αναμένεται να λάβει το 3% και μάλλον θα απορροφηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ομάδα κομμάτων που συναγωνίζονται για την τρίτη θέση, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Πρόκειται για τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι.

Το Ποτάμι είναι σε πλεονεκτική θέση για να γίνει ο ρυθμιστής. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν 5 έως 6%. Ο άλλος παίκτης είναι το ΠΑΣΟΚ που από το 42% έχει πέσει στο 4 έως 6%. Το μέλλον του αμφισβητείται και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ιδρύσει το δικό του κόμμα. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήξει σε ένα πιο μετριοπαθές κόμμα σε βασικά θέματα της οικονομίας και έρθει πιο κοντά στο δικό μας πρόγραμμα μπορούμε να υποστηρίξουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς απαραίτητα να συμμετάσχουμε στην κυβέρνησή τους» είπε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που πρόσκειται στον Παπανδρέου.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis