Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:29 | 11/01/2017

Η  διαρροή πληροφοριών για τον χάρτη που επρόκειτο να καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος έκανε λόγο για κάποιους που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη εθνικών στόχων, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που δεν υπάρχει η όποια λογική εξήγηση που να δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες», οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί «σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το τι γίνεται στη Γενεύη, να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, έτσι ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα στόχο που δεν είναι τίποτε άλλο από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας».

Οι πληροφορίες, πρόσθεσε, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας μετά την ενημέρωση που έγινε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το Εδαφικό, ένα θέμα για το οποίο από το 1976 που έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στο παρά ένα της ανταλλαγής χαρτών, επιχειρούν με αναφορές να δημιουργηθούν προβλήματα, πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν δημιουργήθηκε πρόβλημα με τις διαρροές, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε λεπτομέρειες και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εν λόγω συμπεριφορά».

Κύκλοι που πρόσκεινται στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη θεωρούν ότι οι διαρροές γίνονται από αρχηγό κόμματος, αμέσως μετά από κάθε ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου.

Όλοι καταδικάζουν

Στις διαρροές αντέδρασαν και οι ηγέτες των κομμάτων που συνοδεύουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Γενεύη με αναρτήσεις τους στο twitter.

Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου: «Η διαρροή των θέσεων μας για το εδαφικό, υποσκάπτει τη διαπραγματευτική μας θέση. Ο "πατριωτισμός" αυτών που καθημερινά μας κάνουν μαθήματα »

ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού:  «Η διαρροή χάρτη επιβεβαίωσε ότι κάποιοι έχασαν κάθε ίχνος σοβαρότητας αλλά και ότι θα κάνουν τα πάντα για να υπονομεύσουν τη διαδικασία».

Πρόεδρος ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος: « Έκκληση στους δημοσιογράφους να είναι προσεκτικοί με όσους προσπαθούν να παραπλανήσουν τον λαό μας με "εποικοδομητικές ασάφειες”»

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών Γ. Λιλλήκας : «Οι διαρροές εγγράφων μόνο ζημιά προκαλούν, ιδιαίτερα εν μέσω διαπραγματεύσεων. Η ενημέρωση του λαού μπορεί να γίνει και χωρίς διαρροή εγγράφων».

Πρόεδρος Οικολόγων Γ. Περδίκης: «Η διαρροή εγγράφων είναι καταδικαστέα και ύποπτη. Η έλλειψη διαφάνειας δεν νομιμοποιεί τις διαρροές, ούτε το αντίθετο. Οι διαρροές δεν πρέπει να δικαιολογούν την έλλειψη ενημέρωσης και διαφάνειας».

Γ. Περδίκης: «Πρόεδρε στείλε με πίσω»

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από χθεσινή διαρροή εγγράφου με τις διαφορές στις θέσεις ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς στο περιουσιακό, ο Κύπριος Πρόεδρος αποφάσισε να μην ξαναδώσει κανένα έγγραφο στους ηγέτες των κομμάτων. Οι περισσότερες υποψίες είχαν πέσει στον Πρόεδρο τον Οικολόγων Γ. Περδίκη, ο οποίος αρνείται ότι είναι υπεύθυνος. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε έντονη συζήτηση στη Γενεύη με τον κ. Περδίκη να πετάει το διαβατήριο του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και να τον καλεί να τον στείλει πίσω στη Κύπρο αν πιστεύει ότι αυτός διέρρευσε το έγγραφο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τον κ. Περδίκη να σταματήσει τους «θεατρινισμούς» και το επεισόδιο έληξε.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis